Uitblinker bij de BakkersVakWedstrijden 2019: Bakkerij Verba

20 november 2019

Het is een buitengewone prestatie: Bakkerij Verba uit Brakel (met twee vestigingen in Rijswijk en Sleeuwijk) sleepte op woensdagavond 13 november op de BakkersVakWedstrijden in Drachten vier prijzen in de wacht. Het team ging naar huis met trofeeën in de categorieën ‘cake’, ‘taart’, ‘verwen’ en ‘mediterraans’.

Eigenaar Christiaan van de Vegt is ‘ongelofelijk blij’ met het resultaat. “Dit hadden we niet verwacht.” De bakker, die de dag na de BakkersVakWedstrijden een nieuwe winkel zou openen, was in eerste instantie helemaal niet van plan om mee te doen aan de competitie. Toen ‘de jongens’ drie weken van tevoren besloten om toch mee te willen doen, stemde hij in. Maar met de waarschuwing: “Alles wat niet goed is, leveren we niet in.” Om de kans op winnen te vergroten, streed de bakkerij daarom ook niet om de zogenaamde ‘Top 10 titel’, de meest prestigieuze prijs. Uiteindelijk diende het team vijf verschillende producten in bij de jury. In vier categorieën wonnen ze de eerste prijs; het desembrood viel, op een paar punten na, net niet in de prijzen. Verder werd het neefje van Christiaan, Jan Zoet, talent van het jaar.

Bijzonder mediterraans verhaal
Het meest trots is Christiaan op de trofee in de categorie ‘Mediterraans’, waar een bijzonder verhaal achter schuil gaat. De werknemer, die verantwoordelijk was voor het maken van dit brood, kwam net uit een burn-out en werkte pas sinds de zomervakantie fulltime. Het winnen van de eerste prijs in deze categorie betekent dan ook heel veel voor hem en is een “boost voor zijn zelfvertrouwen”.

Achter de schermen
Naast het winnen van de trofeeën, waarvan er nu drie in de nieuwe winkel staan, gaat het Christiaan meer om “de winst achter de schermen”. De teamspirit vindt hij heel belangrijk: “Het is een echte teamprestatie. We doen het met elkaar. Door het winnen, word je als team hechter.” De bakker legt daarom ook veel verantwoordelijkheden bij het team, zoals het uitproberen van nieuwe technieken en recepten. Met maar één doel: de kennis over en de kwaliteit van de producten verbeteren.

Christiaan blijft nuchter onder de winst. Ondanks dat hij al zeven jaar meedoet en geregeld in de prijzen valt, voelt hij zich niet beter dan anderen en wil hij met beide benen op de grond blijven staan. Tegen de jongens zegt hij dan ook altijd: “Geniet ervan, want dit gebeurt niet elk jaar.”

Altijd op de hoogte blijven?