Twentse krentenwegge aangemeld als immaterieel erfgoed

9 mei 2023 Redactie Bakkers in bedrijf

Al twee jaar spannen bakker Nicole Schabbink en haar team zich in om de Twentse krentenwegge op de lijst van immaterieel erfgoed van UNESCO te krijgen. Het Borgingsplan is ingeleverd en op dit moment wachten ze met spanning op de uitslag. 

Bakker Nicole Schabbink uit Saasveld heeft de Twentse krentenwegge en de bijbehorende tradities vorig jaar aangemeld bij Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland (KIEN). Bij de krentenwegge horen veel sociale gebruiken en regels met een historische, culturele en emotionele waarde. Het speciale brood, dat van oudsher door buurtgemeenschappen als geboortegeschenk aan kraamvrouwen werd gegeven, kreeg landelijke bekendheid bij de geboorte van prinses Beatrix in 1938, toen haar moeder Juliana deze aangeboden kreeg. Het brood is inmiddels aanwezig bij elke speciale gelegenheid en uitgegroeid tot het symbool van Twentse gastvrijheid.  

Bakkerij Schabbink 

In Twente wordt de krentenwegge al drie generaties bereid door bakkerij Schabbink in Saasveld. Aan de basis van de bereiding staat de receptuur die Albertus Schabbink (1912-1978) ontwikkelde tijdens zijn 15-jarige loopbaan als bakkersknecht bij lokale bakkers. Als derde generatie broodbakker heeft Nicole Schabbink het initiatief genomen om de traditie en geschiedenis van de krentenwegge te documenteren, promoten en meer bekendheid te geven. Op dit moment wacht ze op de uitslag van de erfgoedcommissie.

Krentenwegge

Doordat de krentenwegge van oudsher op bestelling wordt gebakken, bestaan overal in Twente verschillen tussen de wegges en bijbehorende gebruiken. De meeste bakkers ontwikkelen eigen recepturen voor de krentenwegge. Het deeg bestaat uit fijngemalen tarwe, bakkersgist, zout, vocht en krenten. De krenten worden met de hand in het deeg gekneed en na een korte voor- en narijs wordt de wegge op de bakplaat de oven in geschoven en op lage temperatuur gebakken.

Bron: KIEN

Altijd op de hoogte blijven?