Twee nieuwe Meesters

Bakkers in bedrijf_Meesterexamen 2018-2

Nederland is twee Meesters rijker. Vanavond kregen boulanger Daan Hesseling en patissier Hidde de Brabander in het Nederlands Bakkerij Centrum in Wageningen officieel hun titels Meester Boulanger en Meester Patissier. Herald Vugs en Chris Stienstra haalden hun titels helaas niet.

Boulangers Daan Hesseling (Bakkerij van Bentum, Lobith) en Herald Vugs (Sonneveld, Papendrecht) en de patissiers Hidde de Brabander (Dreams of Magnolia, ’s-Gravenzande) en Chris Stienstra (Patisserie Christiaan, Velp) gingen na een maandenlange en intensieve voorbereiding op voor de felbegeerde Meestertitel. De praktijkexamens vonden van maandag 28 tot en met woensdag 30 mei 2018 plaats en de kandidaten sloten het examen af met een presentatie van alle producten inclusief een showstuk. Uiteindelijk gingen twee van de vier met de felbegeerde titel naar huis: Hidde en Daan.

Hidde-showtafel-300x225

Hidde verbeeldde zijn eigen donkere kant, een oude chocoladefabriek en het eeuwige willen groeien als patissier.

          Daan-showtafel-300x225  

Daan gebruikte als thema: van de masters naar de meesters, bakte zijn eigen tijdlijn en maakte het het zo heel persoonlijk

 

 

 

 

   

 

 

 

   

Examens en examencommissie

De praktijkexamens waren verdeeld over drie dagen: één dag voorbereiden en twee examendagen. De deelnemers maakten een showstuk, mysterybox-opdracht en een aantal verplichte en vrije keuzeproducten. Alle eindproducten werden aan het einde van de tweede examendag gepresenteerd. Ook moest daarbij de visie op het boulangerie- of patisserievak duidelijk naar voren komen.

Zowel bij de boulangerie als de patisserie was een examencommissie aanwezig die de kandidaten beoordeelde. Philippe Lemaire, Frank Deldaele, Peter Bienefelt, Mark Plaating en Wietse Schiere (examensecretaris) namen plaats in de boulangeriecommissie. Bij de patisserie waren dit Franz Ziegler, Bart Ardijns, Rudolph van Veen en Peter de Wit (examensecretaris).

De Nederlandse Meesters, Boulanger en Patissier

Vanaf morgen kent Nederland de Meester Boulangers Daan Hesseling, Peter Bienefelt, Wilfred Haafs, Hiljo Hillebrand, Mark Plaating en Wietse Schiere; de Meester Patissiers Hidde de Brabander en Rudolph van Veen. En Robèrt van Beckhoven is nog altijd de enige die zich zowel Meester Boulanger als Meester Patissier mag noemen.

De titels Meester Patissier en Meester Boulanger zijn door de bakkerijbranche erkend. Om de Meestertitel te behalen, doorlopen de kandidaten een intensief traject met diverse beoordelingsmomenten voor (inter-)nationale examencommissies. Kandidaten die het hele traject succesvol afronden, worden automatisch lid van Vereniging de Meesters. Hiermee groeit het aantal ambassadeurs voor de branche.

Dossiers
Lees ook
Voor het eerst in 10 jaar groei broodconsumptie

Voor het eerst in 10 jaar groei broodconsumptie

Voor het eerst in tien jaar tijd laat de broodconsumptie een voorzichtige groei zien. De cijfers over het jaar 2019 laten een voorzichtige groei in het broodvolume van 1,5 procent zien. Het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) is verheugd: “Dit is goed nieuws voor de sector. En een mooie waardering voor de imagocampagne ‘Brood. Goed verhaal’.

NBA en NBC werken samen - ‘Eén loket, daar wordt iedereen beter van’

NBA en NBC werken samen - ‘Eén loket, daar wordt iedereen beter van’

Dat een bakker in gesprek met een accountmanager van Nederlands Bakkerij Centrum ook afspraken kan maken over opleidingen van de Nationale Bakkerij Academie bijvoorbeeld. Minder versnippering willen de directeuren Carla Zwierstra (NBA) en Mirjam Kortekaas (NBC) bereiken met de samenwerking van hun organisaties met als ultiem doel het verbeteren van...

Uitzendbureau Het Ambacht viert 12,5-jarig jubileum met exclusieve workshop

Uitzendbureau Het Ambacht viert 12,5-jarig jubileum met exclusieve workshop

In 2020 viert Uitzendbureau Het Ambacht het 12,5-jarig jubileum. Daarom is er op 31 maart een exclusieve workshop met Meester Patissier Hidde de Brabander, Meester Boulanger Wilfred Haafs en presentator Evert ten Napel. Deze workshop vindt plaats in het nieuwe gebouw van de Food Innovation Academy in Vlaardingen.

Deegmaker productie omgeving Zoetermeer

Deegmaker productie omgeving Zoetermeer

Wat ga je doen?Voor een bakkerij in de omgeving van Zoetermeer zijn wij op zoek naar deegmakers in de productie. Werkzaamheden: > Afwegen, mengen en kneden van de(hulp)grondstoffen...

Broodbakker ambachtelijk omgeving Zwolle

Broodbakker ambachtelijk omgeving Zwolle

Wat ga je doen?In deze functie voor de lange termijn ga je als zelfstandig werkend broodbakker ga jij samen met je collega's het perfecte brood maken. Dit doe je...

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Apeldoorn

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Apeldoorn

Wat ga je doen?Voor een bakkerij in de omgeving van Apeldoorn zijn we per direct op zoek naar een zelfstandig werkend broodbakker voor de nachtploeg. In deze functie...