Twee nieuwe Meesters

Bakkers in bedrijf_Meesterexamen 2018-2

Nederland is twee Meesters rijker. Vanavond kregen boulanger Daan Hesseling en patissier Hidde de Brabander in het Nederlands Bakkerij Centrum in Wageningen officieel hun titels Meester Boulanger en Meester Patissier. Herald Vugs en Chris Stienstra haalden hun titels helaas niet.

Boulangers Daan Hesseling (Bakkerij van Bentum, Lobith) en Herald Vugs (Sonneveld, Papendrecht) en de patissiers Hidde de Brabander (Dreams of Magnolia, ’s-Gravenzande) en Chris Stienstra (Patisserie Christiaan, Velp) gingen na een maandenlange en intensieve voorbereiding op voor de felbegeerde Meestertitel. De praktijkexamens vonden van maandag 28 tot en met woensdag 30 mei 2018 plaats en de kandidaten sloten het examen af met een presentatie van alle producten inclusief een showstuk. Uiteindelijk gingen twee van de vier met de felbegeerde titel naar huis: Hidde en Daan.

Hidde-showtafel-300x225

Hidde verbeeldde zijn eigen donkere kant, een oude chocoladefabriek en het eeuwige willen groeien als patissier.

          Daan-showtafel-300x225  

Daan gebruikte als thema: van de masters naar de meesters, bakte zijn eigen tijdlijn en maakte het het zo heel persoonlijk

 

 

 

 

   

 

 

 

   

Examens en examencommissie

De praktijkexamens waren verdeeld over drie dagen: één dag voorbereiden en twee examendagen. De deelnemers maakten een showstuk, mysterybox-opdracht en een aantal verplichte en vrije keuzeproducten. Alle eindproducten werden aan het einde van de tweede examendag gepresenteerd. Ook moest daarbij de visie op het boulangerie- of patisserievak duidelijk naar voren komen.

Zowel bij de boulangerie als de patisserie was een examencommissie aanwezig die de kandidaten beoordeelde. Philippe Lemaire, Frank Deldaele, Peter Bienefelt, Mark Plaating en Wietse Schiere (examensecretaris) namen plaats in de boulangeriecommissie. Bij de patisserie waren dit Franz Ziegler, Bart Ardijns, Rudolph van Veen en Peter de Wit (examensecretaris).

De Nederlandse Meesters, Boulanger en Patissier

Vanaf morgen kent Nederland de Meester Boulangers Daan Hesseling, Peter Bienefelt, Wilfred Haafs, Hiljo Hillebrand, Mark Plaating en Wietse Schiere; de Meester Patissiers Hidde de Brabander en Rudolph van Veen. En Robèrt van Beckhoven is nog altijd de enige die zich zowel Meester Boulanger als Meester Patissier mag noemen.

De titels Meester Patissier en Meester Boulanger zijn door de bakkerijbranche erkend. Om de Meestertitel te behalen, doorlopen de kandidaten een intensief traject met diverse beoordelingsmomenten voor (inter-)nationale examencommissies. Kandidaten die het hele traject succesvol afronden, worden automatisch lid van Vereniging de Meesters. Hiermee groeit het aantal ambassadeurs voor de branche.

Dossiers
Lees ook
Chocolaterie. - Hidde de Brabander

Chocolaterie. - Hidde de Brabander

Net als het eerste boek Patisserie. eindigt ook de naam van deze uitgave op een punt: Chocolaterie. Maar het had van mij Chocolaterie! mogen heten. Natuurlijk is het niet het eerste uitgebreide boek over chocolade maar dit is echt wel de overtreffende trap wat mij betreft.

IJscentrum in Vlaardingen officieel geopend

IJscentrum in Vlaardingen officieel geopend

Met het officieel doorknippen van een lintje opende ‘mister IJscentrum’ Jacques Vos het nieuwe onderkomen van het IJscentrum in de Food Innovation Academy in Vlaardingen. Het evenement was speciaal opgezet om de branche kennis te laten maken met de nieuwe locatie. Want het IJscentrum zoekt nog partners.

Afscheid van een man met een hart voor brood

Afscheid van een man met een hart voor brood

Met een quiz, een diner en speeches nam de sector gisteravond afscheid van Flip van Straaten als directeur van het NBC. De branche verliest hiermee een echte ambassadeur voor brood.

Brood bakker Ambachtelijk met een vleugje banket omgeving Lelystad

Brood bakker Ambachtelijk met een vleugje banket omgeving Lelystad

Wat ga je doen?Doordat ze werken met een klein team in de bakkerij zijn ze op zoek naar iemand die zowel uit de voeten kan in de broodbakkerij als in de banketbakkerij....

Broodbakker / productiemedewerker omgeving Utrecht

Broodbakker / productiemedewerker omgeving Utrecht

In deze fulltime functie (38 werkuren) zal je werken in wisselende diensten. De werktijden zijn overdag van 10:00 – 18:00 uur en in de nachtdienst start je...

Meewerkend voorman inpak 2 ploegen te Nijverdal

Meewerkend voorman inpak 2 ploegen te Nijverdal

In deze fulltime aansturende functie zal je zorg dragen voor het inpakproces binnen de bakkerij. Samen met de dagelijkse leiding zorg je voor het juist instrueren...