Twee nieuwe dagtrainingen bij het IJscentrum
Het IJscentrum komt voorjaar 2021 met twee nieuwe dagtrainingen die de focus leggen op één onderwerp. De eerste training gaat in op bindmiddelen en emulgatoren, de tweede op cacao en chocolade-ijs. Met deze nieuwe trainingen richt het IJscentrum zich op ijsbereiders die zich verder willen specialiseren.
Bindmiddelen en emulgatoren
Er worden heel veel bindmiddelmixen gebruikt in de ijssalon.. Vaak gebruiken ijsbereiders een standaard bindmiddelmix. Daar is niets mis mee, maar wat zit er eigenlijk in? Weten waaruit een recept is opgebouwd, draagt bij aan het kunnen optimaliseren van je recepturen.
Tijdens de training Bindmiddelen en emulgatoren leren ijsbereiders onderscheid maken tussen (de werking van) verschillende bindmiddelen. Wat doet guargom, waarom voeg je johannesbroodpitmeel toe? Ook leer je zelf enkelvoudige en meervoudige bindmiddelen opbouwen. De beschikbare kant-en-klaarmixen voor bindmiddelen worden nader toegelicht. Emulgatoren, warme en koude bindmiddelen komen aan de orde. In zowel ijs op waterbasis als melkbasis.
Cacao en chocolade-ijs
In hoeverre wordt er bij het berekenen van een ijsje rekening gehouden met het ingrediënt cacao? Want cacao kent vele varianties. Zo is er magere en vollemelkpoeder, maar is cacao ook verkrijgbaar in diverse vetpercentages. Tijdens de cursus Cacao en chocolade-ijs leren ijsbereiders cacao beter ‘begrijpen’. Daarnaast komen alle chocoladesoorten aan bod. Zodat je met deze kennis een perfect chocolade-ijs kunt samenstellen.
Deze dagtraining bestaat uit een theorie- en een praktijkdeel. Naast vetpercentages berekenen, ga je aan de slag met diverse manieren van verwerken van chocolade in ijs. Aan bod komen alle soorten chocolade-ijs: melk, puur, wit, Ruby en sherbet.
Ga voor meer informatie over deze en andere cursussen naar de website van het IJscentrum.
Dossiers
Meer over
Lees ook
Chocolade
Ik heb net de paasdagen achter de rug, met weinig bezoek maar – ter compensatie? – veel paaseieren. Vooral van chocolade welteverstaan. Gekregen van mijn baas, van mijn moeder, zelf hier en daar nog wat gekocht. Van de supermarkt, van de bakker, van de chocolatier, alle soorten en maten en smaken zijn hier eigenlijk wel in huis. Je moet wat uitproberen,...
‘Chocolade liegt nooit’
Marieke ten Have (27) wilde eigenlijk de opleiding tot onderwijsassistent doen. Tijdens de open dag ging ze met een vriendin even naar binnen bij de bakkersopleiding. Niet omdat ze overwoog om die opleiding te gaan volgen maar gewoon om ‘even lekker te snoepen’. Van het een kwam het ander en nu is Ten Have al vier jaar chocolatier bij Wereldbakker Wijnand...
De NBOV: ook voor de chocolatier
“Er staan boa’s in mijn bonbonzaak die zeggen dat ik dicht moet, omdat ik geen essentiële winkel zou zijn.” En: “Waarop moet ik letten als ik een winkel open om mijn chocolade ook aan consumenten te verkopen?” Voorbeelden van kwesties waarmee de NBOV onlangs twee chocolatiers hielp.
Allround Bakker Waddeneilanden seizoen of lange termijn
Wat ga je doen?Je zal je bezighouden met de productie van dagverse brood en banketproducten. Zowel groot als kleinbrood wordt in een luxe assortiment aangeboden....
Wat ga je doen?In deze functie zal je allround functie zal je bezig zijn met reguliere bakkerswerkzaamheden op zowel brood als banket gebied. Daarnaast zal je ook...
Broodbakker omgeving Heerhugowaard
Wat ga je doen?Aangekomen op je werk begin je eerst lekker met een verse koffie daarna ga je aan de bak. Je stelt je productielijn in, je weegt de grondstoffen en...