Treur winnaar Beste Roomboter Amandelstaaf

Amandelstaaf

WAGENINGEN - John Treur, Peter Gorter en Filius hebben dit jaar de prijzen van de wedstrijd Beste Roomboter Amandelstaaf van Nederland in ontvangst mogen nemen. Johnn Treur, De Echte Bakker in Oudewater, heeft goud in ontvangst mogen nemen. Peter Gorter, De Echte Bakker in Edam, eindigde als tweede en Wouter Vroonland, eigenaar van Filius De Echte Bakker in Yerseke, als derde.

Kwaliteit

Volgens de keurmeesters was de kwaliteit tijdens de voorronde wisselend. “We zagen dat bakkers het soms laten liggen op afwerking en het bakproces”, stelt keurmeester Mark van Wijk. “Met name bij het strijken met ei komt het aan op details. Op de vulling was in de meeste gevallen niet veel aan te merken. We hebben ook een paar echte topproducten gezien, die we natuurlijk ook hoog beoordeeld hebben. Dat is een goed teken, de roomboter amandelstaaf is immers nog altijd een heerlijke traditie die net als speculaas bij het Sinterklaasfeest hoort.” Elf Echte Bakkers hebben de finale gehaald. “De winnende roomboter amandelstaaf van Treur scoorde uitmuntend op smaak”, stelt Van Wijk. Dit product stak er boven uit door de korst en was goed gebakken waardoor de smaak goed was. Verder waren de vorm en afwerking mooi strak”, aldus Van Wijk.

Spelregels

Sinds het vertrek van Gildemeester Chris Scholtens heeft het Echte Bakkersgilde de spelregels rond de competitie aangepast. “We hebben gekozen om de keuringen te laten uitvoeren door de keurmeesters van het onafhankelijk Nederlands Bakkerij Centrum samen met Mark van Wijk, Keurmeester van grondstofleverancier en Gilde Partner Van der Pol; specialist in bladerdeeg voor onder andere roomboter amandelstaven”, stelt de organisatie. “De normering is opgeschroefd en de uiteindelijke winnaars werden bepaald in een finaleronde. Bakkers werden toegelaten tot de finale als de roomboter amandelstaaf in de competitie een 8,0 of hoger had gescoord. Voor de finalekeuring is bij de finalisten anoniem een roomboter amandelstaaf uit de winkel gehaald”, aldus de organisatie.

Lees ook
Voor het eerst in 10 jaar groei broodconsumptie

Voor het eerst in 10 jaar groei broodconsumptie

Voor het eerst in tien jaar tijd laat de broodconsumptie een voorzichtige groei zien. De cijfers over het jaar 2019 laten een voorzichtige groei in het broodvolume van 1,5 procent zien. Het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) is verheugd: “Dit is goed nieuws voor de sector. En een mooie waardering voor de imagocampagne ‘Brood. Goed verhaal’.

NBA en NBC werken samen - ‘Eén loket, daar wordt iedereen beter van’

NBA en NBC werken samen - ‘Eén loket, daar wordt iedereen beter van’

Dat een bakker in gesprek met een accountmanager van Nederlands Bakkerij Centrum ook afspraken kan maken over opleidingen van de Nationale Bakkerij Academie bijvoorbeeld. Minder versnippering willen de directeuren Carla Zwierstra (NBA) en Mirjam Kortekaas (NBC) bereiken met de samenwerking van hun organisaties met als ultiem doel het verbeteren van...

Nieuwe wetgeving voor brood, hoe zit dat?

Nieuwe wetgeving voor brood, hoe zit dat?

Ik heb gehoord dat er nieuwe wetgeving voor brood is. Wat verandert er en wanneer moet ik aan de slag? Pauline Houtsma, kennisspecialist warenwet, geeft antwoord.

Operator Productie omgeving Kerkrade

Operator Productie omgeving Kerkrade

Wat ga je doen?Als operator productie ben je verantwoordelijk voor een goed verloop van de productie van het brood. Je bereidt deegsoorten, je bedient de machines...

Inpakoperator industriële koekbakkerij omgeving Deventer

Inpakoperator industriële koekbakkerij omgeving Deventer

Wat ga je doen?In deze functie ben je samen met directe collega’s verantwoordelijk voor de lijnmatige inpak van koek en koekproducten. Je zal zelfstandig opstarten...

Bakker / operator industriële koekbakkerij omgeving Deventer

Bakker / operator industriële koekbakkerij omgeving Deventer

Wat ga je doen?In deze functie ben je samen met directe collega’s verantwoordelijk voor de lijnmatige productie van koek en koekproducten. Je zal zelfstandig...