TOP ontwikkelt deegsensor

deegsensor

WAGENINGEN - TOP werkt aan de ontwikkeling van een deegsensor. Hiermee kan de kwaliteit van het deeg op objectieve wijze worden bepaald zonder het bakproces stop te zetten. De toepassing maakt verdere automatisering van het bakproces mogelijk.

Bepalen textuur

Het kritieke moment voor de kwaliteit van brood is het bepalen van de textuur van het deeg, stelt het bedrijf. De sterkte van het netwerk van eiwitten in het deeg (gluten) bepaalt wanneer het deeg goed is. In het huidige industriële bakproces bepaalt de bakker nog steeds op gevoel of het deeg klaar is voor verwerking.

Sterkte eiwitnetwerk

TOP komt nu met een sensor die op objectieve wijze kan meten wat de sterkte van het eiwitnetwerk is. De sensor heeft volgens het bedrijf twee voordelen. De proceslijn hoeft voor het bepalen van de deegkwaliteit niet te worden stilgezet en de sensor kan eenvoudig worden gekoppeld aan bestaande productielijnen.

Het bepalen van de deegkwaliteit kon voorheen nog niet worden geautomatiseerd. De eiwitgehaltes in bloem kunnen namelijk sterk variëren, waardoor vaste procesinstellingen niet steeds een gelijke kwaliteit opleveren. Met de deegsensor kan het bakproces wel worden geautomatiseerd, door het meten van de netwerksterkte, in plaats van het op gevoel en ervaring beoordelen van het deeg.

Testen met prototype

Doordat deze sensor aan bestaande lijnen kan worden toegevoegd wordt automatisering voor veel bakkerijen nu een reële mogelijkheid. TOP verwacht de sensor binnen een jaar op de markt beschikbaar te hebben. Geïnteresseerde bedrijven kunnen al contact opnemen om te testen met een prototype.

Bron: EVMI

Lees ook
Oproep: Brood met zuurstofrijk water - Wie experimenteert mee?

Oproep: Brood met zuurstofrijk water - Wie experimenteert mee?

Bakker Gerard Hardeman van biologische bakkerij Gerard en Suus zoekt naar een goede methode om meer zuurstof toe te voegen aan leidingwater. In zijn ervaring zorgt het gebruik van zuurstofrijk water bij het brood bakken voor beter deeg en smaakvol brood. Wie experimenteert met hem mee?

‘Goed kneden is de basis van je product’

‘Goed kneden is de basis van je product’

Wat Hans Voordijk betreft, mag het de hele zomer door in de twintig graden Celsius zijn. Mooi genoeg om naar Zeeland te trekken, maar niet zo warm dat mensen de hele dag op het strand liggen. Wie de Zeeuwse stadjes intrekt, stuit namelijk al gauw op een filiaal van Den Soeten Inval.

Hoe blijf je als bakker de zomerhitte de baas?

Hoe blijf je als bakker de zomerhitte de baas?

In zomer kunnen in Nederland de temperaturen hoog oplopen. Bakkers werken met bederfelijke producten dus het is noodzakelijk om maatregelen te nemen zodat de voedselveiligheid niet in het geding komt. Wiepkje Colijn van NBOV geeft in Bakkers in bedrijf, editie 6 advies. Warmte in de bakkerij Door het in en uitlopen van klanten komt de warmte van buiten...

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Arnhem gezocht

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Arnhem gezocht

Wat ga je doen?Voor een ambachtelijke bakkerij in de omgeving van Arnhem zijn op korte termijn op zoek naar een zelfstandig werkend broodbakker. De werkzaamheden...

Deegmaker productie omgeving Zoetermeer

Deegmaker productie omgeving Zoetermeer

Wat ga je doen?Voor een bakkerij in de omgeving van Zoetermeer zijn wij op zoek naar deegmakers in de productie. Werkzaamheden: > Afwegen, mengen en kneden van de(hulp)grondstoffen...

Broodbakker ambachtelijk omgeving Zwolle

Broodbakker ambachtelijk omgeving Zwolle

Wat ga je doen?In deze functie voor de lange termijn ga je als zelfstandig werkend broodbakker ga jij samen met je collega's het perfecte brood maken. Dit doe je...