TOP ontwikkelt deegsensor

deegsensor

WAGENINGEN - TOP werkt aan de ontwikkeling van een deegsensor. Hiermee kan de kwaliteit van het deeg op objectieve wijze worden bepaald zonder het bakproces stop te zetten. De toepassing maakt verdere automatisering van het bakproces mogelijk.

Bepalen textuur

Het kritieke moment voor de kwaliteit van brood is het bepalen van de textuur van het deeg, stelt het bedrijf. De sterkte van het netwerk van eiwitten in het deeg (gluten) bepaalt wanneer het deeg goed is. In het huidige industriële bakproces bepaalt de bakker nog steeds op gevoel of het deeg klaar is voor verwerking.

Sterkte eiwitnetwerk

TOP komt nu met een sensor die op objectieve wijze kan meten wat de sterkte van het eiwitnetwerk is. De sensor heeft volgens het bedrijf twee voordelen. De proceslijn hoeft voor het bepalen van de deegkwaliteit niet te worden stilgezet en de sensor kan eenvoudig worden gekoppeld aan bestaande productielijnen.

Het bepalen van de deegkwaliteit kon voorheen nog niet worden geautomatiseerd. De eiwitgehaltes in bloem kunnen namelijk sterk variëren, waardoor vaste procesinstellingen niet steeds een gelijke kwaliteit opleveren. Met de deegsensor kan het bakproces wel worden geautomatiseerd, door het meten van de netwerksterkte, in plaats van het op gevoel en ervaring beoordelen van het deeg.

Testen met prototype

Doordat deze sensor aan bestaande lijnen kan worden toegevoegd wordt automatisering voor veel bakkerijen nu een reële mogelijkheid. TOP verwacht de sensor binnen een jaar op de markt beschikbaar te hebben. Geïnteresseerde bedrijven kunnen al contact opnemen om te testen met een prototype.

Bron: EVMI

Lees ook
Hoe blijf je als bakker de zomerhitte de baas?

Hoe blijf je als bakker de zomerhitte de baas?

In zomer kunnen in Nederland de temperaturen hoog oplopen. Bakkers werken met bederfelijke producten dus het is noodzakelijk om maatregelen te nemen zodat de voedselveiligheid niet in het geding komt. Wiepkje Colijn van NBOV geeft in Bakkers in bedrijf, editie 6 advies. Warmte in de bakkerij Door het in en uitlopen van klanten komt de warmte van buiten...

Rauw deeg kan je ziek maken

Rauw deeg kan je ziek maken

De bloem in rauw koekjesdeeg kan je ziek maken. Dat is een verrassende ontdekking. Door Anneloes van Boven - Foodlog Van het aflikken van je beslaglepel kan je flink ziek worden. Tot nu toe overheerste de gedachte dat het rauwe ei in koekjesdeeg of cakebeslag daar verantwoordelijk voor is. Nieuw onderzoek wijst uit dat ook de bloem die je gebruikt de...

Red fruit suprise

Red fruit suprise

De Red fruit surprise is een tartelette met rood fruit. Tartelettes zijn kleine taartjes die worden gemaakt van tartelettendeeg (zoet) of korstdeeg (hartig). Het deeg wordt uitgerold en vervolgens worden met dat deeg harde wenerblikjes o.i.d. gefonceerd. Na het fonceren kan een vulling worden aangebracht die wordt meegebakken. Ook kunnen de bakjes zonder...

Brood bakker Ambachtelijk met een vleugje banket omgeving Lelystad

Brood bakker Ambachtelijk met een vleugje banket omgeving Lelystad

Wat ga je doen?Doordat ze werken met een klein team in de bakkerij zijn ze op zoek naar iemand die zowel uit de voeten kan in de broodbakkerij als in de banketbakkerij....

Broodbakker / productiemedewerker omgeving Utrecht

Broodbakker / productiemedewerker omgeving Utrecht

In deze fulltime functie (38 werkuren) zal je werken in wisselende diensten. De werktijden zijn overdag van 10:00 – 18:00 uur en in de nachtdienst start je...

Meewerkend voorman inpak 2 ploegen te Nijverdal

Meewerkend voorman inpak 2 ploegen te Nijverdal

In deze fulltime aansturende functie zal je zorg dragen voor het inpakproces binnen de bakkerij. Samen met de dagelijkse leiding zorg je voor het juist instrueren...