TOP ontwikkelt deegsensor

WAGENINGEN - TOP werkt aan de ontwikkeling van een deegsensor. Hiermee kan de kwaliteit van het deeg op objectieve wijze worden bepaald zonder het bakproces stop te zetten. De toepassing maakt verdere automatisering van het bakproces mogelijk.

Bepalen textuur

Het kritieke moment voor de kwaliteit van brood is het bepalen van de textuur van het deeg, stelt het bedrijf. De sterkte van het netwerk van eiwitten in het deeg (gluten) bepaalt wanneer het deeg goed is. In het huidige industriële bakproces bepaalt de bakker nog steeds op gevoel of het deeg klaar is voor verwerking.

Sterkte eiwitnetwerk

TOP komt nu met een sensor die op objectieve wijze kan meten wat de sterkte van het eiwitnetwerk is. De sensor heeft volgens het bedrijf twee voordelen. De proceslijn hoeft voor het bepalen van de deegkwaliteit niet te worden stilgezet en de sensor kan eenvoudig worden gekoppeld aan bestaande productielijnen.

Het bepalen van de deegkwaliteit kon voorheen nog niet worden geautomatiseerd. De eiwitgehaltes in bloem kunnen namelijk sterk variëren, waardoor vaste procesinstellingen niet steeds een gelijke kwaliteit opleveren. Met de deegsensor kan het bakproces wel worden geautomatiseerd, door het meten van de netwerksterkte, in plaats van het op gevoel en ervaring beoordelen van het deeg.

Testen met prototype

Doordat deze sensor aan bestaande lijnen kan worden toegevoegd wordt automatisering voor veel bakkerijen nu een reële mogelijkheid. TOP verwacht de sensor binnen een jaar op de markt beschikbaar te hebben. Geïnteresseerde bedrijven kunnen al contact opnemen om te testen met een prototype.

Bron: EVMI

Lees ook
Lees nu de digitale EVMI Hygiënespecial

Lees nu de digitale EVMI Hygiënespecial

Het blijft een lastig onderwerp, hygiëne. In tijden van corona zijn we daar nog eens extra op gewezen, maar ook zonder corona zijn er genoeg voorbeelden te vinden van hoe ‘makkelijk’ het mis kan gaan. Best een onderwerp om scherp op te zijn én te blijven.

Congresprogramma Food Technology bekend: Food meets hightech

Congresprogramma Food Technology bekend: Food meets hightech

Op 1 en 2 december organiseren Mikrocentrum en Vakblad EVMI (Alea Publishers) samen Food Technology 2021 in de Brabanthallen, ‘s-Hertogenbosch. Tijdens Food Technology 2021 komen food en hightech samen met als doel de voedingsmiddelenindustrie op weg te helpen naar 2050.

Definitieve datum Food Technology 1 en 2 december 2021

Definitieve datum Food Technology 1 en 2 december 2021

De definitieve datum voor Food Technology 2021 is bekend. Dit nieuwe kennis- en netwerkevenement vindt plaats op 1 en 2 december 2021 in de Brabanthallen in 's-Hertogenbosch. Dat maken organisatoren Mikrocentrum en Vakblad EVMI vandaag bekend.