Top Bakkers zet in op meer samenwerking

8 mei 2024 Top Bakkers Groep
Samenwerking is belangrijk bij Top Bakkers. Tussen bakkers onderling, met de aangesloten bedrijven van de Top Bakkers groep en nu ook met de onlangs opgerichte Top Bakkers coöperatie. “Samenwerken op verschillende gebieden maakt het voor bakkers makkelijker om toekomstbestendig te zijn”, aldus Rob Besseling, CEO van Top Bakkers groep.

Top Bakkers is een landelijk netwerk van ambachtelijke bakkerijen die samenwerken om klanten van dagvers brood en banket te voorzien. Sinds de oprichting in 1985 werkt Top Bakkers op een coöperatieve manier samen met zelfstandige bakkerijen. Om Top Bakkers nog meer van de bakkers te maken is nu de Top Bakkers coöperatie opgericht. Inmiddels hebben de eerste bakkers zich aangesloten, heeft de eerste ledenvergadering plaatsgevonden en is er een bestuur. Dit bestuur bestaat uit Peter Dunselman (voorzitter, Bakkerij Dunselman), Wim Doedens (penningmeester & secretaris) en Cees van Eekeren (Bakker van Eekeren), Harry van Kraaij (Bakkerij ’t Kraayennest) en Edwin Remmerswaal (Meesterbakker Remmerswaal Roodenrijs) als algemeen bestuurslid.

Top Bakkers coöperatie

Leden van de Top Bakkers coöperatie zijn aandeelhouder van de Top Bakkers groep. Deze groep bestaat naast Top Bakkers uit Bakkers Brigade, Almost Ready Frozen, Lunch Service Nederland en Taart Brigade. Als aandeelhouder is de Top Bakkers coöperatie niet direct betrokken bij de dagelijkse activiteiten van de bedrijven, maar wel indirect. “Via de ledenvergadering en het coöperatiebestuur hebben de aangesloten bakkerijen invloed op het gevoerde beleid”, zegt Besseling. “De bakkerijen die lid zijn profiteren mee van de winstuitkering uit de Top Bakkers groep.”

Alleen bakkerijen die samenwerken met Top Bakkers kunnen lid worden van de coöperatie. Volgens Besseling is de Top Bakkers coöperatie primair bedoeld om de aangesloten bakkerijen te verenigen en daarmee invloed te hebben op de bedrijfsvoering. Ook kunnen er onder de vlag van de coöperatie verschillende samenwerkingen ontstaan. Samenwerken is belangrijk voor Top Bakkers. Besseling: “We leven in een roerige tijd die ook veel druk zet op de bakkerijsector. Door de economische omstandigheden hebben bakkerijen het lastig om helemaal zelfstandig hun hoofd boven water te houden. Samenwerken op verschillende gebieden maakt het makkelijker om toekomstbestendig te zijn.”

Samenwerking in de Top Bakkers groep

Als Besseling het over samenwerking heeft bedoeld hij niet alleen samenwerking tussen bakkers onderling en met Top Bakkers, maar ook samenwerking met de andere bedrijven van de Top Bakkers groep. Zo kunnen de aangesloten bakkers bijvoorbeeld profiteren van de klanten en het logistieke netwerk van Bakkers Brigade en het bake-off assortiment van Almost Ready Frozen. 

De klanten gaan steeds meer merken van deze intensievere samenwerking, omdat Top Bakkers kiest voor een centrale aanpak. “We willen complete oplossingen bieden voor de klant op het gebied van assortiment, service & ICT en logistiek”, besluit Besseling.

Altijd op de hoogte blijven?