Top 10 recepten van 2020

24 december 2020
Chocolademousse - Op basis van pâte à bombe (foto: Oscar van der Wijk)

Het jaar 2020 zit er bijna op. We tellen af naar 2021 met de meest populaire artikelen van het afgelopen jaar. Met vandaag de top 10 recepten op Bakkers in bedrijf.

1. Borstplaat

Borstplaat is van oudsher een middel tegen verkoudheid en kou op de borst. Sinds de 17e eeuw hebben deze ‘borstklontjes’ een uitgebreide ontwikkeling doorgemaakt naar onze hedendaagse decemberlekkernij. In dit artikel vind je niet alleen het recept, maar ook alles over de geschiedenis van deze traditionele Sinterklaaslekkernij.

2. Haarlemmer Halletjes

Haarlemmers werden vroeger Houten Haarlemmers genoemd, omdat er met hen geen feestje te vieren viel. Op deze boute uitspraak valt echter wel wat af te dingen: Haarlem is ook de stad van lekkernijen als Jopenbier, Fonteinkoek en de internationaal vermaarde Haarlemmer Halletjes. Bekijk hier het recept van deze koekjes.

3. Linzertorte

De Linzer Torte (of Linzertorte) stamt uit het Oostenrijkse plaatsje Linz en staat bekend als de oudst bekende taart ter wereld. Het is voor velen nog steeds een vakantieklassieker, niet alleen in Oostenrijk maar ook in Duitsland, Hongarije, Zwitserland en Oostenrijk. In Noord-Amerikaanse bakkerijen wordt de Linzer Torte verkocht in de vorm van kleine taartjes of koekjes. In dit artikel het recept en het verhaal van deze taart.

4. De duivekater

De duivekater is een oud-Hollands midwintergebak. De duivekater was vooral in de eerste helft van de 19e eeuw bijzonder geliefd, met name in Noord – Holland, in en om Amsterdam, in de Zaanstreek en in Waterland. De merkwaardige, langgerekte feestbroden met hun knobbels aan het uiteinde behoren van oudsher thuis in de midwintertradities. Je leest er alles over in dit artikel.

5. Brabantse Krollen

De krol is broodje met anijssmaak in de vorm van een krul. Naast speculaas, pepernoten en taaitaai zijn ze in Veghel en omstreken rond Sinterklaas gek op de krol. Dit artikel geeft alle ins en out van deze plaatselijke lekkernij.

6. Brioche

De brioche kennen we als een zacht, zoet witbrood dat van oorsprong uit Frankrijk komt. Het is zo licht en luchtig dat het eigenlijk niet echt brood is maar veel meer een cake. In vergelijking met gewoon brood worden extra veel suiker, eieren en roomboter gebruikt. Daardoor is de brioche ook redelijk lang houdbaar. In dit artikel het recept voor Brioche de Verviers en Parisienne.

7. Tartelettes: Sweet Sunny Side Up

Deze Tartelettes zijn geïnspireerd door het lenteseizoen: frisse smaken met een zonnig karakter. Door gebruik te maken van citrus, kwark en munt gecombineerd met gele, witte en groene lentekleuren presenteert Bart de Gans zoete zonnige Tartelettes, de Sweet Sunny Side up.

8. Roggebrood

In Nederland kennen we veel regionale variaties aan roggebrood, variërend van een donker en grof type brood in het noorden tot een lichter soort roggebrood met een fijnere structuur in het zuiden. In dit artikel naast de recepten voor Gelders zoet roggebrood en Fries roggebrood, ook de geschiedenis.

9. Kletskoppen

Een kletskopje is een heel hard, dun en bijzonder knapperig koekje, dat voornamelijk uit suiker bestaat. Ze worden zowel gegeten bij een kopje thee of koffie maar hebben ook hun verdiensten in een nagerecht. In dit artikel lees je alles over dit koekje, ook wel bekend als schorftenhoofden, kantelingen of Van Speykjes.

10. Chocolademousse - Op basis van pâte à bombe

Een goede chocolademousse is luchtig, niet te vet en heeft een uitgesproken chocoladesmaak. Uiteraard zijn er verschillende bereidingen en toepassingen mogelijk. Dit recept van Peter Remmelzwaal, op basis van pâte à bombe (luchtige eidooier met suiker) is een goed basisrecept waarmee je verschillende mogelijkheden hebt. Je kunt de chocolade eenvoudig aanpassen naar je eigen gewenste chocolade.

Altijd op de hoogte blijven?