Toast Ale maakt lokaal bier van brood

people & planet

Foto Toast Ale

Toast Ale, een brouwer uit het Verenigd Koninkrijk, is een samenwerking aangegaan met Brouwerij de Molen, Bakkerij Fuite en de Amsterdamse anti-voedselverspillingsorganisatie Taste Before You Waste. Het resultaat van deze samenwerking is blond bier met de naam People & Planet dat exclusief verkrijgbaar is bij online supermarkt Picnic. 

Het nieuwe bier is volgens de makers goed voor mens en milieu. Een deel van het gemoute gerst dat nodig is voor het brouwen van bier wordt vervangen door het overtollige brood van Bakkerij Fuite. Gemoute gerst vormt, afhankelijk van de verpakking van het bier, zo'n 30 procent van de ecologische voetafdruk van bierproductie. Door dit te vervangen door brood wat anders wordt weggegooid betekent een vermindering van de CO2-uitstoot en er is minder water en land nodig voor het verbouwen van gerst. 

Het bier is ook goed voor de mens omdat de opbrangst naar Taste Before You Waste gaat. Deze organisatie zet zich in tegen voedselverspilling door onder andere overtollig voedsel te redistribueren en educatie. 

Toast Ale brouwt al sinds 2016 bier van overtollig brood. Niet alleen in het Verenigd Koninkrijk, maar in de Verenigde Staten, Brazilië, IJsland en Zuid-Afrika. Ze exporteren hun bier niet vanwege de uitstoot, maar werken samen met lokale brouwers, bakkerijen en liefdadigheidsorganisaties om lokaal bier te brouwen van brood. 

Lees ook
NK brood- en banketbakken uitgesteld

NK brood- en banketbakken uitgesteld

Op woensdag 15 april zou het Nederlands Kampioenschap brood- en banketbakken 2020 plaatsvinden, maar de organisatie heeft besloten om deze wedstrijd uit te stellen. De nieuwe datum is nog niet bekend, maar het is de bedoeling dat de wedstrijd later in 2020 nog wordt ingehaald.

Chefs leren goed brood (h)erkennen bij masterclass Uitverkoren van Bakery Institute

Chefs leren goed brood (h)erkennen bij masterclass Uitverkoren van Bakery Institute

In januari nodigde het Bakery Instute chefs uit om deel te nemen aan de masterclass Uitverkoren. Elf chefs van acht verschillende restaurants in Nederland gaven gehoor aan de persoonlijke uitnodiging. ZIj woonden op 9 en 10 maart de masterclass bij en leerden zij goed brood (h)erkennen.

Maatregelen NEBAFA tegen coronavirus

Maatregelen NEBAFA tegen coronavirus

De snelle verspreiding van het coronavirus door Nederland treft alle sectoren. Bedrijven en organisaties nemen maatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Dat geldt ook voor de Nederlandse bakkerijgrondstoffenindustrie. In een persbericht laat de vereniging van Nederlandse fabrikanten van bakkerijgrondstoffen (NEBAFA) weten welke maatregelen...

Zelfstandig werkend (desem) broodbakker omgeving Noordwijk

Zelfstandig werkend (desem) broodbakker omgeving Noordwijk

Wat ga je doen?Voor deze kleine ambachtelijke bakkerij zijn we per direct op zoek naar een zelfstandig werkend broodbakker. Je zal je bezighouden met het totale...

Broodbakker te Groningen

Broodbakker te Groningen

Wat ga je doen?Voor deze bakkerij zijn wij per direct op zoek naar een zelfstandig werkende broodbakker. Het betreft een fulltime functie voor langere tijd. Ook...

Operator Productie omgeving Kerkrade

Operator Productie omgeving Kerkrade

Wat ga je doen?Als operator productie ben je verantwoordelijk voor een goed verloop van de productie van het brood. Je bereidt deegsoorten, je bedient de machines...