Toast Ale maakt lokaal bier van brood

people & planet

Foto Toast Ale

Toast Ale, een brouwer uit het Verenigd Koninkrijk, is een samenwerking aangegaan met Brouwerij de Molen, Bakkerij Fuite en de Amsterdamse anti-voedselverspillingsorganisatie Taste Before You Waste. Het resultaat van deze samenwerking is blond bier met de naam People & Planet dat exclusief verkrijgbaar is bij online supermarkt Picnic. 

Het nieuwe bier is volgens de makers goed voor mens en milieu. Een deel van het gemoute gerst dat nodig is voor het brouwen van bier wordt vervangen door het overtollige brood van Bakkerij Fuite. Gemoute gerst vormt, afhankelijk van de verpakking van het bier, zo'n 30 procent van de ecologische voetafdruk van bierproductie. Door dit te vervangen door brood wat anders wordt weggegooid betekent een vermindering van de CO2-uitstoot en er is minder water en land nodig voor het verbouwen van gerst. 

Het bier is ook goed voor de mens omdat de opbrangst naar Taste Before You Waste gaat. Deze organisatie zet zich in tegen voedselverspilling door onder andere overtollig voedsel te redistribueren en educatie. 

Toast Ale brouwt al sinds 2016 bier van overtollig brood. Niet alleen in het Verenigd Koninkrijk, maar in de Verenigde Staten, Brazilië, IJsland en Zuid-Afrika. Ze exporteren hun bier niet vanwege de uitstoot, maar werken samen met lokale brouwers, bakkerijen en liefdadigheidsorganisaties om lokaal bier te brouwen van brood. 

Lees ook
Blik op 2030... Aandacht voor passie, imago en transparantie

Blik op 2030... Aandacht voor passie, imago en transparantie

In 2030… komen de bakkerijgrondstoffen hoofdzakelijk uit eigen land. In 2030… eten we veel minder brood. In 2030… staat brood als medisch voedsel op de kaart? Dinsdag 22 september schoven drie Meester Boulangers aan tafel met andere mensen uit de branche om te kijken waar we ons op voor kunnen en moeten bereiden.

Populariteit brood neemt toe

Populariteit brood neemt toe

De populariteit van brood neemt toe. Dat blijkt uit het imago-onderzoek van het Nederlands Bakkerij Centrum met behulp van Blauw Research en GfK. In tweejaar tijd steeg het aantal mensen dat brood in een modern en gezond voedingspatroon vindt passen met 3,3 procent naar 83,6 procent. Alleen bij vrouwen onder 39 jaar is er nog werk aan de winkel; vanwege...

Een boek over brood

Een boek over brood

De liefde voor het vak spat ervanaf. Van het vroege bakken in zijn jeugd tot de eerste broden die hij in een mini-oven elke zaterdagochtend bakte voor een delicatessenwinkel in de buurt; het ging bij Issa Niemeijer-Brown eigenlijk altijd om het proces. Zijn zoektocht naar de ideale manier van brood maken beschrijft hij uitgebreid in ‘Een boek over brood’.

Broodbakker ambachtelijk te Rotterdam

Broodbakker ambachtelijk te Rotterdam

Wat ga je doen?In deze fulltime functie zullen de werkzaamheden bestaan uit allround productie binnen de bakkerij. Je zal je bezig houden met zowel groot als kleinbrood....

Allround bakker omgeving Veendam

Allround bakker omgeving Veendam

Wat ga je doen?Voor een ambachtelijke bakkerij in de omgeving van Veendam zijn we op korte termijn op zoek naar een allround bakker. Het betreft een fulltime functie...

Industriele broodbakker gezocht, omgeving Emmen

Industriele broodbakker gezocht, omgeving Emmen

Wat ga je doen?In deze functie ben jij verantwoordelijk voor een goed verloop van de productie van groot brood. Je bereidt deegsoorten, werkt aan de oven, je bedient...