De perfecte foodpairing van brood en bier

RObert van Beckhoven Leffebrood

Brood en bier gaan goed samen. Bij de juiste combinatie versterken de smaken elkaar. Meester Patissier en Meester Boulanger Robèrt van Beckhoven en biersommelier Fiona de Lange geven tips voor de perfecte foodpairing van bier en brood.

Voor beide producten zijn hoogwaardige ingrediënten essentieel. Bier dat is gebrouwen van hele goedkope mouten heeft een lege dunne smaak. Dat geldt ook voor brood. Robèrt van Beckhoven: “Een van de geheimen achter de volle smaak van ons brood is desem. Desem is een natuurlijk rijsmiddel, gemaakt van niets meer dan bloem en water. Duizenden jaren geleden bakten de Egyptenaren al brood met desem."

Bier&brood-pairing

De basis van een goede bier&brood-pairing is dan ook goed brood en goed bier. Daarnaast is de smaak belangrijk. Een overeenkomstige smaak tussen bier en brood versterkt de smaakbeleving van beiden. Wat zijn nou goede combinaties?

Witbrood, ciabatta of stokbrood

Deze soorten brood gaan goed samen met blond bier of pilsener. De lichtgranige smaken van het bier en het brood versterken elkaar. Combineer een ciabatta, wit stokbrood of witbrood bijvoorbeeld met Hertog Jan Pilsener, Bavaria, Gulpener, La Trappe Puur, Leffe Blond, Gouverneur Blond of Val-Dieu Blond.

Donker brood

Combineer donker brood met donker bier zoals dubbel, gerstewijn, schwarzbier of donkere winterbieren. Donker abdij brood, roggebrood, volkorenbrood of volkoren stokbrood gaat bijvoorbeeld goed samen met Leffe bruin, Jopen Jacobus RPA, Westmalle Dubbel, Delirium Nocturnum of Bush Nuit.

Zuurdesembrood

Broden met zuurdesem combineren goed met bieren met een lichtzuurtje, zoals wit- of weizenbier, geuzes of lambieken. Deze combinatie geeft een frisse beleving en eet makkelijk weg. Combineer zuurdesembrood bijvoorbeeld met Hoegaarden wit, Erdinger Hefeweizen, Orval, Oude Geuze Boon of Mort Subite.

Brood met toppings of specerijen

Kruiden en specerijen worden versterkt door hoppige bieren. Denk bijvoorbeeld aan Jopen Mooie Nel, Gaia Oedipus, Leffe Royale Cascade IPA, Goose Island IPA of Duvel Tripel Hop.

Meer weten over de foodpairing van bier en brood? Lees dan het complete artikel in More than Drinks 2-2018. Nog geen abonnee? Vraag dan hier twee proefnummers aan.

 

Dossiers
Lees ook
Bakker van Helden verandert mee met de klant

Bakker van Helden verandert mee met de klant

Peters ouders Maarten en Elly van Helden startten banketbakkersbedrijf Van Helden in 1961, in de dijkwoning waar de bakkerij nog altijd is gevestigd. In 2000 nam Peter het bedrijf in het Zuid-Hollandse Middelharnis over, samen met zijn vrouw Selma. Het werd het begin van een groot aantal veranderingen.

Voorjaarsbijeenkomst Genootschap voor de Bakkerij gaat over suiker

Voorjaarsbijeenkomst Genootschap voor de Bakkerij gaat over suiker

Het Genootschap voor de Bakkerij zette in 2019 het thema Grip op Grondstoffen op de agenda. De voorjaarsbijeenkomst op 21 mei staat in het teken van suiker. De locatie is Bij Robèrt, het bedrijf van Robèrt van Beckhoven in Oisterwijk.  Er zijn veel vragen over de grondstof suiker. Is het werkelijk zo slecht voor je? Waar zit het...

Drie tips voor monstername bij zoutbepaling

Drie tips voor monstername bij zoutbepaling

Sinds 2009 spreekt de bakkerijsector over de vermindering van zout in brood. Vorig jaar is ook de brooddefinitie aangepast, waardoor meer broodsoorten onder die definitie vallen. De zoutnorm blijft hoe dan ook een belangrijk punt. NBOV geeft drie tips voor monstername bij zoutbepaling.

Broodbakker gezocht, omgeving Apeldoorn

Broodbakker gezocht, omgeving Apeldoorn

Wij zijn op zoek naar een allround broodbakker of een ovenist. Je zal groot- en kleinbrood gaan maken.

Zelfstandig werkend banketbakker/patissier omgeving Zutphen

Zelfstandig werkend banketbakker/patissier omgeving Zutphen

Onze klant in de omgeving van Zutphen is per direct op zoek naar een zelfstandig werkend banketbakker/ patissier.

Banketbakker omgeving Nijkerk

Banketbakker omgeving Nijkerk

In verband met een nieuwe locatie en aangepaste werkwijze is onze opdrachtgever op zoek naar een banketbakker voor de lange termijn.