De perfecte foodpairing van brood en bier

RObert van Beckhoven Leffebrood

Brood en bier gaan goed samen. Bij de juiste combinatie versterken de smaken elkaar. Meester Patissier en Meester Boulanger Robèrt van Beckhoven en biersommelier Fiona de Lange geven tips voor de perfecte foodpairing van bier en brood.

Voor beide producten zijn hoogwaardige ingrediënten essentieel. Bier dat is gebrouwen van hele goedkope mouten heeft een lege dunne smaak. Dat geldt ook voor brood. Robèrt van Beckhoven: “Een van de geheimen achter de volle smaak van ons brood is desem. Desem is een natuurlijk rijsmiddel, gemaakt van niets meer dan bloem en water. Duizenden jaren geleden bakten de Egyptenaren al brood met desem."

Bier&brood-pairing

De basis van een goede bier&brood-pairing is dan ook goed brood en goed bier. Daarnaast is de smaak belangrijk. Een overeenkomstige smaak tussen bier en brood versterkt de smaakbeleving van beiden. Wat zijn nou goede combinaties?

Witbrood, ciabatta of stokbrood

Deze soorten brood gaan goed samen met blond bier of pilsener. De lichtgranige smaken van het bier en het brood versterken elkaar. Combineer een ciabatta, wit stokbrood of witbrood bijvoorbeeld met Hertog Jan Pilsener, Bavaria, Gulpener, La Trappe Puur, Leffe Blond, Gouverneur Blond of Val-Dieu Blond.

Donker brood

Combineer donker brood met donker bier zoals dubbel, gerstewijn, schwarzbier of donkere winterbieren. Donker abdij brood, roggebrood, volkorenbrood of volkoren stokbrood gaat bijvoorbeeld goed samen met Leffe bruin, Jopen Jacobus RPA, Westmalle Dubbel, Delirium Nocturnum of Bush Nuit.

Zuurdesembrood

Broden met zuurdesem combineren goed met bieren met een lichtzuurtje, zoals wit- of weizenbier, geuzes of lambieken. Deze combinatie geeft een frisse beleving en eet makkelijk weg. Combineer zuurdesembrood bijvoorbeeld met Hoegaarden wit, Erdinger Hefeweizen, Orval, Oude Geuze Boon of Mort Subite.

Brood met toppings of specerijen

Kruiden en specerijen worden versterkt door hoppige bieren. Denk bijvoorbeeld aan Jopen Mooie Nel, Gaia Oedipus, Leffe Royale Cascade IPA, Goose Island IPA of Duvel Tripel Hop.

Meer weten over de foodpairing van bier en brood? Lees dan het complete artikel in More than Drinks 2-2018. Nog geen abonnee? Vraag dan hier twee proefnummers aan.

 

Dossiers
Lees ook
Drie tips voor monstername bij zoutbepaling

Drie tips voor monstername bij zoutbepaling

Sinds 2009 spreekt de bakkerijsector over de vermindering van zout in brood. Vorig jaar is ook de brooddefinitie aangepast, waardoor meer broodsoorten onder die definitie vallen. De zoutnorm blijft hoe dan ook een belangrijk punt. NBOV geeft drie tips voor monstername bij zoutbepaling.

Tien jaar zoutreductie

Tien jaar zoutreductie

Sinds 2009 spreekt de bakkerijsector over de vermindering van zout in brood. Vorig jaar is ook de brooddefinitie aangepast, waardoor meer broodsoorten onder die definitie vallen. De zoutnorm blijft hoe dan ook een belangrijk punt. Daarom gaat de NBOV in op veelgestelde vragen over zout.

Brood. Goed verhaal

Bijna een jaar geleden startte NBC, in samenwerking met de gehele Nederlandse en Belgische broodsector, de broodcampagne “Bread from Europe – A Great Story” – Brood uit Europa. Goed verhaal! Een uitgebreide 3-jarige Europese campagne bedoeld om het Nederlandse publiek het gezonde van brood, de diversiteit en …. het heerlijke, warme gevoel van brood te laten beleven. Het eerste jaar zit erop. En wat een jaar was het! [object type="youtube" id="VRVKwtaohjA"]

Broodbakker industrieel omgeving Tiel

Broodbakker industrieel omgeving Tiel

Als broodbakker ben je verantwoordelijk voor een goed verloop van de productie van het brood. Je werkt als ovenist, langmaker, deegdraaier en je bedient de selecte...

Brood bakker Utrecht

Brood bakker Utrecht

In deze zelfstandige functie produceer je in teamverband de mooiste broodproducten. Door de verschillende afzetkanalen wordt er gedurende hele dag door gewerkt.

Brood/ Banket bakker omgeving Deventer

Brood/ Banket bakker omgeving Deventer

De werkzaamheden bestaan uit het produceren van zowel brood- als banketproducten.