De eigenaars van Bakkerij Kees Gutter waren dringend op zoek naar een extra banketbakker. Toen ze geen geschikte kandidaat vonden, besloten ze eigen personeel op te leiden, in samenwerking met een vakdocent van Bakery Institute.

De zussen Greetje en Els Gutter zijn de derde generatie eigenaars van Bakkerij Kees Gutter. Onder hun leiding groeide de bakkerij uit tot een gerenommeerd bakkersbedrijf, met zeven winkels in de regio Waterland. Met het openen van nieuwe winkels groeide ook de vraag naar personeel. Met name gekwalificeerde banketbakkers blijken lastig te vinden. Voor de banketbakkers van Bakkerij Gutter neemt de werklast hier door sterk toe.

Intern opleiden

“We waren al een tijdje op zoek naar een banketbakker,” zegt Greetje. “Maar we kregen geen aanmeldingen. Daarom besloten we intern mensen op te leiden, zodat zij de banketbakkers kunnen assisteren. We hebben vier dames van wie ik wist dat ze waarschijnlijk interesse zouden hebben, gevraagd deel te nemen aan de cursus.

De cursus bestaat vooralsnog uit zes lesdagen, die worden verspreid over een periode van enkele maanden. De eerste les vond een week geleden plaats en de laatste staat gepland voor oktober. Gerard Blaauw van opleidingscentrum Bakery Institute verzorgt de cursusdagen. Hij ontwikkelde het lesprogramma in nauw overleg met de banketbakkers en de gezusters Gutter, zodat de stof aansluit op de wensen van de bakkerij. “Als ze hier nooit een boerencake hoeven te bakken, gaan we hen dat ook niet leren,” zegt Greetje. Tussen de lessen door brengen de cursisten het geleerde in de praktijk, waarbij ze ondersteuning krijgen van de banketbakkers van Bakkerij Kees Gutter.

Tekort aan vakgenoten

Patissier Rob zag het afgelopen jaar drie collega-banketbakkers afscheid nemen van het bedrijf. Het tekort aan vakgenoten is volgens hem vooral te wijten aan de nachtelijke werkuren. Rob is erg enthousiast over de interne opleiding, die uiteindelijk moet bijdragen aan het verlagen van zijn werkdruk. Al kost het scholen van zijn toekomstige assistenten wel tijd.

“Ze zijn pas net begonnen, dus ze hebben nog veel begeleiding nodig,” zegt Rob. “Maar ik doe het graag, ik vind het mooi om mijn ervaring over te brengen en vakkennis te delen. Die meiden zijn gemotiveerd om snel te leren, dat maakt het nog leuker.” Bij het maken van het cursusmateriaal letten Rob en zijn collega’s nadrukkelijk op wat haalbaar is binnen de relatief korte tijd. “We kunnen hen niet opleiden tot volwaardige banketbakkers, daar heb ik vijf jaar voor geleerd. Er komt meer bij dit vak kijken dan veel mensen denken, dat merken de meiden nu ook.”

Meer weten over de van het onderzoek en de oplossing? Lees dan het complete artikel van Christiaan van Beemen in Bakkers in bedrijf 4-2019. Nog geen abonnee? Vraag dan hier twee proefnummers aan.

Altijd op de hoogte blijven?