TEK-regeling sluit niet aan op de realiteit van bakkers

2 november 2022 Jorien Tromp Unsplash

De TEK-regeling, waarover minister Micky Adriaanse vorige week een kamerbrief schreef, is ontoereikend voor veel mkb-ers, waaronder ambachtelijke bakkers, zegt de NBOV. Zij willen dat de regering actie onderneemt. “Energie is een basisvoorziening die voor iedereen bereikbaar en betaalbaar moet zijn.”

In de kamerbrief van 28 oktober stelt Adriaanse, Minister van Economische Zaken en Klimaat, dat de zwaarst getroffen mkb-ers geholpen worden met de Tegemoetkoming Energiekosten (TEK). De regeling geldt voor mkb-bedrijven met maximaal 250 werknemers die minstens 12,5 procent van hun omzet kwijt zijn aan energiekosten en jaarlijks meer dan 5.000 m3 gas of 50.000 kWh elektriciteit verbruiken. “De TEK is daarmee een heel gerichte, tijdelijke regeling die is toegespitst op mkb-bedrijven waarvan de energiekosten een relatief groot deel uitmaken van de totale kosten”, schrijft de minister.

Maar deze regeling sluit niet aan op de realiteit van ambachtelijke bakkers, zegt de NBOV. Directeur Marie-Hélène Zengerink legt uit: “Ten eerste komt de vergoeding pas in april, wat veel te laat is. Wij vinden dat er een voorschot moet komen. Ten tweede is de drempel te hoog. 12,5 procent is een criterium dat de meeste bedrijven niet halen, alleen bedrijven zoals zwembaden en sauna’s voldoen hieraan. De regeling doet niet wat hij zou moeten doen.”

De NBOV vraagt hiervoor aandacht met de campagne “Voor deze ambachtelijke bakkers is het al te laat”, waarvan dinsdag een paginagrote advertentie in het AD stond. Daarnaast zal de overheid overtuigd moeten worden met feiten en cijfers, welke verzameld worden middels een enquête onder NBOV-leden.

Daarnaast houdt de NBOV zich altijd bezig met de lobby in Den Haag. Op de website van de NBOV is het voorstel te lezen dat de organisatie aan de regering doet. Marie-Hélène Zengerink: “Het lobbyen is een constant proces waarbij we met de overheid in gesprek gaan over wat wel en niet haalbaar is. Sinds Prinsjesdag zijn we begonnen met de campagne over de energieprijzen. We zien hier veel aandacht voor, maar nu is het tijd dat de Tweede Kamer in beweging wordt gezet. Zij moeten hierover gaan besluiten.”

Geen nieuws van Bakkers in bedrijf meer missen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke woensdag het laatste nieuws. 

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven?