Team LottoNL-Jumbo ontbijt met brood van Tritordeum

11 mei 2017

De wielrenners van Team LottoNL-Jumbo ontbijten tijdens de Giro d`Italia het door GrainLabs ontwikkelde brood van de nieuwe graan soort Tritordeum. Met name de goede verteerbaarheid geeft de renners een goede 'gut feeling'.

Het eerste Tritordeumbrood

Het eerste brood van Tritordeum in Nederland is gebakken door Frank van Eerd bij de Bisschopsmolen te Maastricht. Vanuit Grainlabs ontwikkelt Van Eerd samen met de voedingsdeskundige van Team LottoNL-Jumbo, Marcel Hesseling, speciale producten voor topsporters. Hierbij houden ze rekening met de specifieke prestatie die verwacht wordt van de sporter. Een tijdrit is namelijk compleet anders dan een bergrit. Voor een tijdrit zijn korte koolhydraten nodig, ook wel snelle koolhydraten genoemd, die weinig tot geen vezel bevatten. Bij een bergetappe heeft een wielrenner juist langdurige, stabiele energie nodig. Die haalt men uit de complexe, lange koolhydraten.

Beter verteerbaar

Tritordeum heeft de eigenschap om beter verteerbaar te zijn dan tarwe. Het graan bevat 40 procent minder gluten dan tarwe. Het gaat hierbij om een specifiek soort gluten, genaamd gliadine. Ook het hogere gehalte aan onverzadigde vetzuren sluiten perfect aan op de behoefte van de topsporters.

Nieuwe graansoort in een traditionele sector

Juist de laatste jaren hebben oude rassen zoals spelt en Kamut een vaste plaats ingenomen in de ambachtelijke bakkerij. De consument is bewuster gaan eten en stelt kritische vragen: 'Waar komen de ingrediënten vandaan? En hoe is mijn eten gemaakt?' De ambachtelijke bakker is bij uitstek de plaats waar de consument nog direct contact heeft met de productie. Hierdoor heeft de ambachtelijke bakker kansen door met bijzondere producten aan de slag te gaan zoals Tritordeum.

Waardevolle eigenschappen

Het aantal gezondheidsbewuste consumenten groeit sterk. Tritordeum sluit door de waardevolle eigenschappen hier op aan. Zo heeft het brood geen broodverbetermiddelen nodig en geeft het, vooral met een desemcultuur, een erg mooi en smakelijk brood met gouden korst en goede kruim.

Lees ook:

 

Altijd op de hoogte blijven?