Te weinig specerijen in ontbijtkoek supermarkt

4 december 2024 Redactie Bakkers in bedrijf S. Kopp via Wikimedia
PRODUCTEN | Een ambachtelijke bakker, een specerijenexpert en een lid van het Boulangerieteam namen ontbijtkoek uit de supermarkt onder de loep voor de AD smaaktest. De conclusie? Te weinig specerijen en niet te vergelijken met de ambachtelijke variant.

Dagblad AD organiseert regelmatig smaaktesten. Een panel van experts proeft en velt een oordeel over diverse voedingsproducten. Dit keer stond de ontbijtkoek uit de supermarkt centraal in de AD smaaktest. De Jumbo ontbijtkoek kwam als beste uit de test.

Voor de test had het AD drie kenners gevonden. Dit waren Aart Burggraaf van (bakker bij Bakkerij van der Grijn), Arne van Beekhuizen (mede-eigenaar en specerijenexpert bij Van Beekum Specerijen) en Mike Onasse (productontwikkelaar bij Market Food Group en lid van het Nederlands Boulangerie Team). Zij proefden tien soorten ontbijtkoek van bekende merken als Peijenburg en Bolletje en verschillende huismerken.

Ontbijtkoek supermarkt

De ontbijtkoek uit de supermarkt is eigenlijk niet te vergelijken met die van de ambachtelijke bakker. Het product heeft een langdurig productieproces. Onasse legt in het AD uit dat de bakker eerst een gronddeeg maakt en dat zo'n 24 uur laat rusten. Daarna worden er kruiden als kaneel, kruidnagel en kardemon aan toegevoegd. Voor supermarkten is dat niet rendabel.

De beoordelingen van de verschillende ontbijtkoeken lopen sterk uiteen. Over sommige koeken is het panel absoluut niet te spreken, maar over de ontbijtkoek van de Jumbo oordelen ze wel positief. De koek scoort een acht. “Lekker koekie hoor”, concludeert Van Beekhuizen.

Acrylamide

Ontbijtkoek wordt gebakken op een hoge temperatuur en kan daardoor te veel acrylamide bevatten. Want: deze schadelijke stof ontstaat als zetmeelrijke producten op temperaturen boven 120°C worden verhit. 

Februari 2024 publiceerde de NVWA de resultaten van een onderzoek naar acrylamidegehaltes in bakkerijproducten. Meer dan de helft van de onderzochte ontbijtkoeken voldeed niet aan de huidige norm. Een half jaar later constateerde NVWA een verbetering, maar de gehaltes lagen vaak nog steeds boven de norm. Er zijn manieren om acrylamidevorming tegen te gaan. Het Nederlands Bakkerij Centrum deelde verschilde tips met Bakkers in bedrijf.

Naar het artikel

Altijd op de hoogte blijven?