Taartbijbel - Hans Spitsbaard

Taartbijbel_Cover

Nadat Hans Spitsbaard in 2017 Heel Holland Bakt won, stopte hij met zijn studie om zich helemaal toe te leggen op een carrière in de patisserie. Hij liep mee bij Robèrt van Beckhoven en volgde daarna een intensief leertraject bij Patisserie de Rouw in Vught. Hoe mooi hij het vak vindt en wat zijn toekomstplannen zijn, vertelt hij in de rubriek De Toekomst. En hoewel hij vanaf nu vooral met chocolade aan de slag zal gaan, is aan de Taartbijbel goed te zien dat hij ook voor dat deel van de patisserie een grote liefde voelt.

Uiteraard begint de Taartbijbel zoals alle bijbels in deze reeks (zie ook de Broodbijbel van Hiljo Hillebrand en de Chocoladebijbel van Kees Raat) met veel praktische informatie over ingrediënten en materialen. Voor beginnende banketbakkers kan dat nog handig zijn, voor een ervaren bakker zitten daar waarschijnlijk niet veel nieuwe dingen bij.

In het hoofdstuk met de how-to’s laat Hans technieken zien voor onder meer bladerdeeg, amandeldeeg maar ook nougatine en praliné. Karamelliseren via natte en droge methode, tempereren in de magnetron, op marmer en het maken van allerlei chocolade-decoratie; Hans leert de thuisbakker (en de beginnende banketbakker) met kleine stapjes veel verschillende processen.

Vanaf het hoofdstuk ‘de klassiekers’ wordt het boek echt de moeite waard. De hazelnoot-, Sacher- en chipolatataart hebben een prachtige ouderwetse uitstraling. In het hoofdstuk ‘Hollands’ staan appeltaart- en vlaaivarianten, maar ook een pannenkoeken-tiramisutaart (waarvan uiteraard vooral het eerste deel Hollands is). De bokkenpootjestaart met advocaat in dit hoofdstuk is mijn persoonlijke favoriet. Uiteraard ruimt Hans daarna een heel hoofdstuk in voor ‘Frans’ met klassiekers zoals charlottes, een opéra en Paris-Brest. Naast de bekendere taarten maakt Hans ook een geheel eigen variant op een klassiek dessert: een
heuse poire belle Hélène-taart.

In Hans’ Taartbijbel mocht een deel ‘hartig’ niet ontbreken. Hij begint zijn boek namelijk met de anekdote dat hij voor zijn tweede verjaardag een hartige vistaart wilde, en ‘m met smaak opat. Vandaar het recept van een heuse Scandinavische broodtaart met vis. In het hoofdstuk ‘feest’ komen ingewikkeldere mousse- en andere laagjestaarten tot en met een klassieke bruidstaart aan bod. Hans sluit zijn Taartbijbel af met ‘wereld’ waar we cheesecakes, linzertorte, spekkoektaart en sticky toffee tegenkomen.

Kortom, van de klassiekers met een twist tot een paar heel vernieuwende ideeën; de Taartbijbel van deze jonge patissier biedt niet alleen de thuisbakker, maar ook de professional inspiratie om dingen misschien net even anders te doen.

De Taartbijbel van Hans Spitsbaard is verkrijgbaar bij Bazarow, de online boekhandel die meer dan 1,5 miljoen titels binnen 24 uur kan leveren.

Titel: Langs de afgrond  | ISBN: 9789048847266 | Prijs: € 31,99

Dossiers
Lees ook
Kleine hartige taartjes - Meike Schaling

Kleine hartige taartjes - Meike Schaling

Meike Schaling is patissier in Amsterdam en bracht onlangs haar tweede kookboek uit. Na het succes van ‘Kleine taartjes’ is er nu een opvolger: ‘Kleine hartige taartjes van Petit gâteau’. Petit gâteau is een echt Franse patisserie in Amsterdam.

Copy Pastry - Jurgen Koens

Copy Pastry - Jurgen Koens

“Dit boek is een allemansvriend: de hobbykok of -bakker kan zijn niveau opkrikken en de vakman kan zich laten inspireren”, aldus Jurgen Koen in het voorwoord van Copy Pastry. Met dit boek wil hij laten zien dat je met de basics onder de knie, de meest uiteenlopende en verrassende combinaties kunt maken. Dan kun je gaan kopiëren. Niet letterlijk natuurlijk,...

Cursus Galette des Rois bij bakery Institute

Cursus Galette des Rois bij bakery Institute

Bij alle bakkers in Frankrijk vind je na Nieuwjaar de Galette des Rois, de driekoningentaart. Het Bakery Institute wil deze Franse traditie in Nederland introduceren. Daarom organiseert het opleidingsinstituut op 2 januari een speciale Galette des Rois-cursus.

Zelfstandig werkend broodbakker

Zelfstandig werkend broodbakker

Wat ga je doen?Heb jij een passie voor alles wat met broodbakken te maken heeft? Beginnen jouw handen te jeuken bij alleen al het zien van verse producten waar je...

Allround banketbakker Waddeneilanden, voor langere tijd

Allround banketbakker Waddeneilanden, voor langere tijd

Wat ga je doen?In deze functie ben je verantwoordelijk voor de gehele banketproductie. Deze productie bestaat uit het bereiden van gebak, stukswerk en koeken. Dit...

Allround broodbakker Waddeneiland, lange termijn

Allround broodbakker Waddeneiland, lange termijn

Wat ga je doen?In deze functie ben je verantwoordelijk voor de gehele broodproductie. Dit doe je voor eigen vestigingen en een stuk derde kanaal. De productie zal...