‘t Wordt tijd dat ik de leiding neem

27 juni 2022 Redactie Food

Rolf Mulder komt na 10 jaar met een herziene, uitgebreidere uitgave van zijn boek ‘t Wordt tijd dat ik de leiding neem. Over de bekende stripfiguur Olivier B. Bommel en de kunst van het leidinggeven. Wie de stijl van Bommel weet toe te passen heeft volgens Mulder de routekaart in handen naar echt leiderschap.

Leidinggevenden kunnen meer van heer Bommel leren dan je zou denken. “Een van zijn bijzonder markante trekjes is zijn onbedwingbare neiging om voortdurend de leiding te willen nemen en onmogelijke opdrachten uit te delen”, schrijft Mulder op de achterflap. “Hij komt ermee weg dankzij zijn unieke talent om zijn eigen incompetentie te compenseren met een volstrekt vertrouwen in zijn ‘hulptroepen’. In moderne leiderschapstheorieën komt deze drang om op elke situatie je stempel te willen drukken heel weinig aan de orde.”

Ten onrechte volgens Mulder. Bommel is voor hem de typische antiheld die ondanks alles zijn avonturen altijd met groot succes weet af te sluiten. Andere antihelden, zoals veel leiders en managers, kunnen hier iets van opsteken. Mulder identificeert het unieke leiderschaps-DNA van Bommel aan de hand van scènes uit de stripreeks. Ook kan de lezer met de Bommel-test meten hoe ze scoren op kenmerken als stempeldrang en noblesse oblige.

’t Wordt tijd dat ik de leiding neem zet je aan het denken over je eigen leiderschapscompetenties. Met een knipoog én met een serieuze ondertoon.

Auteur Rolf Mulder heeft ruim veertig jaar ervaring als hr-directeur van grote ondernemingen. Momenteel werkt hij als directeur-bestuurder in het onderwijs.

ISBN: 9789024444137 | Prijs: 17,50

Dit boek is te koop bij Libris of andere lokale boekhandels. Steun de boekhandel en koop lokaal!

Dit artikel verscheen eerder op: Vismagazine

Altijd op de hoogte blijven?