Anne Overmeer (23) werkt bij Patisserie Kuyt in Amsterdam. Ze droomt van een eigen zaak, maar ziet ook de voordelen van haar werk nu. “Ik kan mijn eigen dingen inbrengen en tegelijkertijd laat ik het achter me zodra ik de deur uitstap. Dat is als ondernemer wel anders.”

Tekst: Marloe van der Schrier | foto: Oscar van der Wijk

“Vroeger wilde ik kok worden in mijn eigen restaurant. Omdat ik bakken ook erg leuk vond, ben ik voor beide opleidingen open dagen gaan bezoeken en ging ik uiteindelijk toch voor de patisserie. Waarom? Omdat ik mijn creativiteit erin kwijt kan: ik vind het leuk om dingen af te maken en te decoreren. Bovendien is het heel afwisselend, van mooie koeken tot gebak en taartjes. Vooral chocolade ligt me goed. Ik werk nu vier dagen in Amsterdam en geef deels leiding aan de teams. Ik kan mijn eigen dingen inbrengen. Samen testen en beslissen we of iets een succes is of dat we het recept nog moeten aanpassen.

Suikervrij

“Steeds meer mensen willen minder suiker, gluten- of lactosevrij gebak. Ik denk dat meer banketbakkers zich daarop gaan richten. Ik vind dat niets: een gebakje is een traktatie, vaak om iets te vieren. Een goed excuus om iets lekkers te nemen. Glutenvrije taartjes zijn natuurlijk wel een optie. Wat ik ook veel zie is de invloed van sociale media. We kijken zoveel naar plaatjes en foto’s. Als iets er goed uitziet denk je: ‘Dat is een leuke tent, daar ga ik ook een keer een gebakje halen’. Daarin moeten we mee, anders horen we er niet meer bij. Mijn baas kijkt ook om zich heen wat er gebeurt, daarin zitten we ook op één lijn.”

Eigen bonbons

“In de toekomst zou ik graag mijn eigen winkel willen beginnen. Op dit moment ben ik vanuit huis een eigen bonbonlijn aan het ontwikkelen. In eerste instantie wil ik de bonbons verkopen aan restaurants en hotels, later vanuit mijn eigen winkel. Mijn doel is om mijn werk op te kunnen zeggen en hier vol voor te kunnen gaan, maar dat is afwachten. Ik weet nog niet wat mensen kopen: ik wil bijzondere smaakcombinaties maken, maar het moet niet te gek worden. Dingen met pepers en zo, dat is wel heftig voor mensen. Je ziet dat het steeds gekker wordt qua vormen en mallen. Ook wordt er steeds meer gemaakt met food-printers. Dat is gaaf, maar ook jammer. Dan kun je niet meer zeggen dat het handgemaakt is.”

Altijd op de hoogte blijven?