'Suikervrij vind ik niets. Een gebakje is een traktatie’

Anne Overmeer_BIB 4-2019

Anne Overmeer (23) werkt bij Patisserie Kuyt in Amsterdam. Ze droomt van een eigen zaak, maar ziet ook de voordelen van haar werk nu. “Ik kan mijn eigen dingen inbrengen en tegelijkertijd laat ik het achter me zodra ik de deur uitstap. Dat is als ondernemer wel anders.”

Tekst: Marloe van der Schrier | foto: Oscar van der Wijk

“Vroeger wilde ik kok worden in mijn eigen restaurant. Omdat ik bakken ook erg leuk vond, ben ik voor beide opleidingen open dagen gaan bezoeken en ging ik uiteindelijk toch voor de patisserie. Waarom? Omdat ik mijn creativiteit erin kwijt kan: ik vind het leuk om dingen af te maken en te decoreren. Bovendien is het heel afwisselend, van mooie koeken tot gebak en taartjes. Vooral chocolade ligt me goed. Ik werk nu vier dagen in Amsterdam en geef deels leiding aan de teams. Ik kan mijn eigen dingen inbrengen. Samen testen en beslissen we of iets een succes is of dat we het recept nog moeten aanpassen.

Suikervrij

“Steeds meer mensen willen minder suiker, gluten- of lactosevrij gebak. Ik denk dat meer banketbakkers zich daarop gaan richten. Ik vind dat niets: een gebakje is een traktatie, vaak om iets te vieren. Een goed excuus om iets lekkers te nemen. Glutenvrije taartjes zijn natuurlijk wel een optie. Wat ik ook veel zie is de invloed van sociale media. We kijken zoveel naar plaatjes en foto’s. Als iets er goed uitziet denk je: ‘Dat is een leuke tent, daar ga ik ook een keer een gebakje halen’. Daarin moeten we mee, anders horen we er niet meer bij. Mijn baas kijkt ook om zich heen wat er gebeurt, daarin zitten we ook op één lijn.”

Eigen bonbons

“In de toekomst zou ik graag mijn eigen winkel willen beginnen. Op dit moment ben ik vanuit huis een eigen bonbonlijn aan het ontwikkelen. In eerste instantie wil ik de bonbons verkopen aan restaurants en hotels, later vanuit mijn eigen winkel. Mijn doel is om mijn werk op te kunnen zeggen en hier vol voor te kunnen gaan, maar dat is afwachten. Ik weet nog niet wat mensen kopen: ik wil bijzondere smaakcombinaties maken, maar het moet niet te gek worden. Dingen met pepers en zo, dat is wel heftig voor mensen. Je ziet dat het steeds gekker wordt qua vormen en mallen. Ook wordt er steeds meer gemaakt met food-printers. Dat is gaaf, maar ook jammer. Dan kun je niet meer zeggen dat het handgemaakt is.”

Lees ook
Sibrich Bakker wint Gouden Gard 2019

Sibrich Bakker wint Gouden Gard 2019

Sibrich Bakker is de trotse winnaar van de Gouden Gard 2019. Zij maakte met haar presentatie van een Vintage Circus de meeste indruk op de jury. Aan de wedstrijd deden dinsdag 8 oktober negen kandidaten mee.

Demonstratie met Créateurs de Desserts

Demonstratie met Créateurs de Desserts

Op dinsdag 22 oktober geeft VABA St-Aubertuscentrum een exclusieve demonstratie met Créateurs de Desserts in het Belgische Brugge.

‘De manier van werken ligt me wel, ik ben het gewend’

‘De manier van werken ligt me wel, ik ben het gewend’

Loes Mulders (21) heeft net haar opleiding patisserie afgerond in Eindhoven. Ze wil verder in de voeding en gaat na een tussenjaar voedingstechnologie studeren met als doel uiteindelijk weer in te stromen in het bakkersvak. “Met de kennis uit die wereld kan ik misschien dingen bedenken die nog niet eerder zijn bedacht.”

Brood bakker Ambachtelijk met een vleugje banket omgeving Lelystad

Brood bakker Ambachtelijk met een vleugje banket omgeving Lelystad

Wat ga je doen?Doordat ze werken met een klein team in de bakkerij zijn ze op zoek naar iemand die zowel uit de voeten kan in de broodbakkerij als in de banketbakkerij....

Broodbakker / productiemedewerker omgeving Utrecht

Broodbakker / productiemedewerker omgeving Utrecht

In deze fulltime functie (38 werkuren) zal je werken in wisselende diensten. De werktijden zijn overdag van 10:00 – 18:00 uur en in de nachtdienst start je...

Meewerkend voorman inpak 2 ploegen te Nijverdal

Meewerkend voorman inpak 2 ploegen te Nijverdal

In deze fulltime aansturende functie zal je zorg dragen voor het inpakproces binnen de bakkerij. Samen met de dagelijkse leiding zorg je voor het juist instrueren...