'Suikervrij vind ik niets. Een gebakje is een traktatie’

Anne Overmeer_BIB 4-2019

Anne Overmeer (23) werkt bij Patisserie Kuyt in Amsterdam. Ze droomt van een eigen zaak, maar ziet ook de voordelen van haar werk nu. “Ik kan mijn eigen dingen inbrengen en tegelijkertijd laat ik het achter me zodra ik de deur uitstap. Dat is als ondernemer wel anders.”

Tekst: Marloe van der Schrier | foto: Oscar van der Wijk

“Vroeger wilde ik kok worden in mijn eigen restaurant. Omdat ik bakken ook erg leuk vond, ben ik voor beide opleidingen open dagen gaan bezoeken en ging ik uiteindelijk toch voor de patisserie. Waarom? Omdat ik mijn creativiteit erin kwijt kan: ik vind het leuk om dingen af te maken en te decoreren. Bovendien is het heel afwisselend, van mooie koeken tot gebak en taartjes. Vooral chocolade ligt me goed. Ik werk nu vier dagen in Amsterdam en geef deels leiding aan de teams. Ik kan mijn eigen dingen inbrengen. Samen testen en beslissen we of iets een succes is of dat we het recept nog moeten aanpassen.

Suikervrij

“Steeds meer mensen willen minder suiker, gluten- of lactosevrij gebak. Ik denk dat meer banketbakkers zich daarop gaan richten. Ik vind dat niets: een gebakje is een traktatie, vaak om iets te vieren. Een goed excuus om iets lekkers te nemen. Glutenvrije taartjes zijn natuurlijk wel een optie. Wat ik ook veel zie is de invloed van sociale media. We kijken zoveel naar plaatjes en foto’s. Als iets er goed uitziet denk je: ‘Dat is een leuke tent, daar ga ik ook een keer een gebakje halen’. Daarin moeten we mee, anders horen we er niet meer bij. Mijn baas kijkt ook om zich heen wat er gebeurt, daarin zitten we ook op één lijn.”

Eigen bonbons

“In de toekomst zou ik graag mijn eigen winkel willen beginnen. Op dit moment ben ik vanuit huis een eigen bonbonlijn aan het ontwikkelen. In eerste instantie wil ik de bonbons verkopen aan restaurants en hotels, later vanuit mijn eigen winkel. Mijn doel is om mijn werk op te kunnen zeggen en hier vol voor te kunnen gaan, maar dat is afwachten. Ik weet nog niet wat mensen kopen: ik wil bijzondere smaakcombinaties maken, maar het moet niet te gek worden. Dingen met pepers en zo, dat is wel heftig voor mensen. Je ziet dat het steeds gekker wordt qua vormen en mallen. Ook wordt er steeds meer gemaakt met food-printers. Dat is gaaf, maar ook jammer. Dan kun je niet meer zeggen dat het handgemaakt is.”

Lees ook
Meer tijd voor creativiteit en experimenteerlust met basisproducten van Pruvé

Meer tijd voor creativiteit en experimenteerlust met basisproducten van Pruvé

Gwenn Danis (34) was van kinds af aan vaak in de keuken te vinden, maar naar eigen zeggen was hij meer kok dan bakker. Dat veranderde toen hij in 2010 in Parijs ging wonen. “Patisserie is daar veel meer met de cultuur verweven”, vertelt hij. Zijn carrière als banketbakker nam pas echt een vlucht toen hij het in 2017 schopte tot de finale van ‘Heel Holland...

Opleidingen Bakery Institute branche-erkend door SVH

Opleidingen Bakery Institute branche-erkend door SVH

De opleidingen van Bakery Institute zijn vanaf augustus opgenomen in het SVH Register Erkende Horecaopleidingen. Voor de Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH) zijn het de eerste opleidingen van buiten de horeca die branche-erkend worden.

Drie vragen aan Patissier Frank Haasnoot

Drie vragen aan Patissier Frank Haasnoot

Patissier Frank Haasnoot is wereldwijd bekend. Zijn Instagram heeft 314.000 volgers en hij geeft masterclasses van Singapore tot Moskou en van Casablanca tot Mumbai. Sinds een paar maanden woont hij weer in Nederland. “Een product ontwikkelen blijft het allerleukst.”

Zelfstandig werken broodbakker omgeving Zwolle

Zelfstandig werken broodbakker omgeving Zwolle

Wat ga je doen?In deze functie voor de lange termijn ga je als zelfstandig werkend broodbakker ga jij samen met je collega's het perfecte brood maken. Dit doe je...

Broodbakker ambachtelijk te Rotterdam

Broodbakker ambachtelijk te Rotterdam

Wat ga je doen?In deze fulltime functie zullen de werkzaamheden bestaan uit allround productie binnen de bakkerij. Je zal je bezig houden met zowel groot als kleinbrood....

Allround bakker omgeving Veendam

Allround bakker omgeving Veendam

Wat ga je doen?Voor een ambachtelijke bakkerij in de omgeving van Veendam zijn we op korte termijn op zoek naar een allround bakker. Het betreft een fulltime functie...