Suikers reduceren en vervangen

8 oktober 2020 Clara Bloemhof

Het IJscentrum introduceert de nieuwe dagcursus Suikerreductie. De eerste editie staat gepland voor 11 november. Met deze dagtraining speelt IJscentrum in op de trends en ontwikkelingen in de wereld van voeding. Docent Bas van Haaren verzorgt deze specialisatiecursus.

Tijdens de dagcursus staat één vraag centraal. Wat is suikerreductie precies? Is dat simpelweg het weglaten van suikers in je ijs? Of verlaag je het deel bestaande suikers en vervang je dit voor alternatieven? En wat doen beide keuzes met jouw compositie?

Weglaten of vervangen

“Suikerreductie in ijs klinkt heel eenvoudig”, vertelt IJscentrum-manager Hidde de Brabander. “Maar hoe doe je het? Welk effect heeft elke handeling op de vriespuntverlagende werking? Wat doet het met de smaak? En ga je voor een lagere zoetkracht, of wil je dat je ijsje zoet blijft? Vervang je suiker door plantaardige suikers, of voeg je vezels toe?”

Tijdens de dagcursus Suikerreductie is het de bedoeling om met vervangende suikers en vezels, dezelfde structuur na te bootsen. In zowel sorbetijs als ijs op melkbasis. Op deze manier is jouw aangepaste receptuur eenvoudiger te implementeren in jouw ijsbereidingsproces.

Maatregelen

De eerste dagcursus Suikerreductie vindt plaats op 11 november. Gezien de coronamaatregelen kunnen maximaal 10 personen deelnemen aan deze cursus. Tijdens de training wordt de cursisten verzocht om in de praktijkruimte een mondmasker te dragen. Dit beleid geldt zolang de situatie hierom vraagt.

Aanmelden

Aanmelden kan op de website van opleider Lentiz Cursus & Consult. De cursus vindt plaats op het IJscentrum in de Food Innovation Academy in Vlaardingen.

Naast de dagcursus vegan ijs staan er nog meer cursussen op de planning van het IJscentrum. Bijvoorbeeld de cursus ijsbereiderijs en patisserie, en ijsbereiden in de horeca. Ga voor een compleet overzicht naar de agenda van het IJscentrum.

Dit artikel verscheen eerder op: Vakblad IJS!

Altijd op de hoogte blijven?