Studenten delen tussentijdse onderzoeksresultaten retourbroodproject

28 oktober 2022 Redactie Bakkers in bedrijf

In februari 2022 startte het retourbroodproject. Studenten gingen op zoek naar manieren om brood dat terug gaat naar producent gebruikt kan worden. Op 10 november presenteren de Leeuwarder mbo- en hbo-studenten bij de Hogeschool van Hall Larenstein de tussentijdse onderzoekresultaten van dit project.

Jaarlijks wordt zo’n 150.000 ton brood door de verkooppunten retour gestuurd naar de producent. Daarvan is circa 50.000 ton geschikt om z’n weg terug te vinden in de consumptie. Maar hoe? In een onderzoeksproject van Bakery Sweets Center werd van dit brood versuikerde broodpasta gemaakt: een ingrediënt met ongekende mogelijkheden.

Retourbroodproject

In februari was de kick-off van dit ‘retourbroodproject’. In het European Bakery Innovation Centre (EBIC) in Papendrecht werd een versuikerde broodpasta ontwikkeld van het onverkochte brood. Deze lobbige substantie, vergelijkbaar met karamelvla, blijkt een prima ingrediënt in allerlei bakkerij- en zoetwarenproducten. Welke, dat was aan de studenten Food Innovation van Mbo Life Sciences (onderdeel van Aeres Mbo Leeuwarden) om uit te zoeken.

Tussentijdse resultaten

De resultaten mogen er zijn. Van koekjes tot yoghurt en van stroop tot roomijs is gemaakt met de broodpasta. Op 10 november blikken de studenten en betrokken partijen terug op deze eerste fase in het project. En worden alle producten geproefd, om vervolgens met het publiek te beoordelen wélke producten het lekkerst zijn, én het meeste perspectief hebben. Daarmee gaat fase 2 in: de verdere uitwerking van de producten, de etikettering en alles wat erbij komt kijken.

Tijdens de bijeenkomst, die van 14:00 tot 16:00 uur duurt, is er voor geïnteresseerde bedrijven en organisaties gelegenheid om aan te haken bij dit retourbroodproject. Concreet wordt gekeken naar opschaling van het project: misschien wel het plaatsen van een heuse broodpastalijn binnen een van de partnerbedrijven.

Kijk voor het programma en aanmelden op www.bakerysweetscenter.nl.

Samenwerking

Het retourbroodproject is ontstaan vanuit de wens naar het reduceren van voedselverspilling en duurzamer omgaan met voedsel. Binnen het netwerk van bakkerij- en zoetwarenbedrijven Bakery Sweets Center, waarin ruim 30 bedrijven, kennisinstellingen en overheid zich verenigen, zoeken studenten, onderzoekers en ondernemers samen naar oplossingen voor deze vraagstukken. Bij het retourbroodproject zijn onder meer betrokken: Mbo Life Sciences, Aeres Mbo Leeuwarden, Hogeschool van Hall Larenstein, EBIC en partnerbedrijven van Bakery Sweets Center.

Altijd op de hoogte blijven?