Studenten bereiden zich voor op finale Skills Patissier

Skills Patissier vooruitblik

Donderdag 31 maart en vrijdag 1 april vinden de finales van Skills Heroes Patissier plaats in de Jaarbeurs in Utrecht. Acht finalisten van verschillende scholen in Nederland strijden om zich na de finales te mogen kwalificeren voor WorldSkills 2022 in Shanghai.

Woensdag begint de opbouw voor de wedstrijd. Dan mogen de finalisten voor het eerst in de Jaarbeurs kennis maken met hun werkruimte. Donderdag gaat de wedstrijd om 9 uur ’s ochtends echt van start. Tijdens de finale moeten de deelnemers werken met verschillende technieken: ze gaan onder andere aan de slag met een chocoladedisplay, desserttaart en een mystery-opdracht. Om zich te kunnen kwalificeren voor WorldSkills moet er voor elke opdracht een minimale hoeveelheid punten gehaald worden.

WorldSkills 2022

Cees Bakker begeleidt na de Skills Heroes-finales het Nederlandse team naar het wereldkampioenschap WorldSkills in Shanghai. Voor de uitkomst van de finales is hij niet bang. “Iedere editie ligt het niveau hoog en is er echt een goede winnaar.” De week na de finales volgen direct de intakegesprekken waaruit moet blijken of een student wedstrijdbestendig genoeg is om mee te doen aan het wereldkampioenschap. De studenten die uiteindelijk aan Team Netherlands mogen deelnemen, gaan na de Skills Heroes-finales een intensief trainingstraject in om zich op WorldSkills voor te bereiden.

Alle niveaus

Volgens Cees gaat het bij Skills niet alleen om wie er wint, maar is het event van belang voor de hele opleiding. “Het is belangrijk dat scholen en studenten, van elk niveau, gestimuleerd worden om op een leuke manier met hun vak om te gaan en spelenderwijs tegen elkaar te strijden.” Hij wil de deelnemers daarom meegeven om echt plezier te beleven aan de wedstrijd. “Het moet een leuke ervaring zijn en het is belangrijk om vooral veel lol te maken.”

Daarnaast benadrukt Cees dat de wedstrijd ook het vak positief onder de aandacht brengt. “We hebben heel hard bakkers nodig. Skills is een belangrijke manier waarmee we ons beroep in de spotlight zetten.”

Deelnemers Skills Heroes Patissier

Dit zijn de studenten die donderdag en vrijdag strijden om de winst tijdens Skills Heroes Patissier:

  • Amber van Osnabrugge (Curio)
  • Danique Jorritsma (Friesland College)
  • Joanne Elbers (Albeda)
  • Julius Degenkamp (Zadkine)
  • Maureen Boers (Noorderpoort)
  • Michelle Frantzen (mboRijnland)
  • Serena van Breukelen (ROC van Twente)
  • Simone Rietveld (ROC van Amsterdam)

Skills Heroes Patissier vindt plaats in de Jaarbeurs in Utrecht op 31 maart en 1 april. De prijsuitreiking is op 1 april vanaf 19.00 uur.

Lees ook
Gelegenheidstaart van Skills Patissier-finalist Michelle Frantzen

Gelegenheidstaart van Skills Patissier-finalist Michelle Frantzen

Op 1 april streden leerlingen uit zo'n vijftig verschillende vakgebieden uit het hele land tegen elkaar tijdens de Skills Heroes-wedstrijden. Skills Patisserie-finalist Michelle Frantzen (19) is student Patisserie op MboRijnland en werkt bij Banketbakkerij Krijn Verdoes. Ze deelt het recept voor haar gelegenheidstaart met het thema ‘China’.

‘Je moet doen wat je écht leuk vindt’

‘Je moet doen wat je écht leuk vindt’

Twee opleidingen tegelijk volgen én in de bakkerij werken: Niels de Rouw (20) doet er alles aan zodat hij samen met zus Lisa de familiezaak kan overnemen. Tot die tijd kijkt de nieuwbakken beste jonge patissier van Nederland de kunst af van de experts.

Gelegenheidstaart van Skills Patissier-winnaar Serena van Breukelen

Gelegenheidstaart van Skills Patissier-winnaar Serena van Breukelen

Op 1 april streden leerlingen uit zo'n vijftig verschillende vakgebieden uit het hele land tegen elkaar tijdens de Skills Heroes-wedstrijden. Skills Patisserie-winnaar Serena van Breukelen (21) is student Patisserie aan het ROC van Twente en werkt bij Chocoladebezorgd. Ze vertelt over Skills Heroes en deelt de recepturen voor haar gelegenheidstaart.