Strengere regels voor wegwerpbekers en -bakjes met plastic

26 april 2023 Redactie Food Unsplash

De overheid scherpt de regels voor wegwerpbekers en -bakjes met plastic verder aan. Vanaf 1 juli 2023 moeten klanten van afhaal- en bezorglocaties en supermarkten voor het gebruik betalen en vanaf 1 januari 2024 zijn deze producten verboden voor consumptie op locatie.

De maatregelen zijn onderdeel van de Single-use plastics (SUP) richtlijn, waarmee Europa de impact van wegwerpplastic op het milieu wil verminderen en meer plastic hergebruiken en recyclen. “Elke dag gooien we in Nederland 19 miljoen wegwerpbekers en -bakjes weg die plastic bevatten. Na eenmalig gebruik. Een deel daarvan komt als zwerfafval in het milieu terecht.” De Nederlandse overheid wil van hergebruik de nieuwe norm maken en heeft als doel het gebruik van wegwerpbekers en -bakjes met plastic in 2026 met 40 procent verminderen.

Nieuwe regels

De regels voor deze producten worden daarom verder aangescherpt. “Klanten van afhaal- en bezorglocaties en supermarkten betalen vanaf dat moment voor wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten of maken gebruik van een herbruikbaar alternatief. Voor consumptie op locatie zijn vanaf 1 januari 2024 wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten verboden.”

Om ondernemers hierbij te helpen heeft de overheid de website minderwegwerpplastic.nl opgezet. Hier vinden ondernemers meer informatie over de nieuwe regels en krijgen meer duidelijkheid over welke regels voor hun onderneming gelden. Want: “Welke regels voor u gelden, hangt af van uw situatie. Het maakt verschil of uw klant of bezoeker bij u op locatie eet of drinkt of het eten en drinken afhaalt of laat bezorgen.”

Regelhulp Wegwerpplastic

De website bevat ook de Regelhulp Wegwerpplastic. Hiermee komen ondernemers er in drie stappen achter welke regels van toepassing zijn op hun situatie en welke opties ze hebben om hieraan te voldoen.

Altijd op de hoogte blijven?