Streeckulaas: Delfts speculaas van eigen deeg

16 november 2018

Bij de Delftse Bakker Suikerbuik werd vrijdag 16 november het ‘streeckulaasseizoen’ geopend door wethouder Bas Vollebregt, met het slaan van zijn eigen speculaaspop. Deze speculaas dankt zijn naam ‘Streeckulaas’ aan het feit dat bijna alle ingrediënten die gebruikt zijn uit de regio komen.

Foto-4-klein-e1542389366359-300x240 De speculaas is gemaakt met de roomboter van vijf kringloopboeren uit Midden-Delfland, die samenwerken in een zuivelcoöperatie. De bloem wordt gemalen door de Delftse Molen De Roos, de enig overgebleven molen van de achttien molens die ooit in Delft hebben gedraaid. Bakker Suikerbuik bakt en verkoopt de lekkernij, en ook in Molen De Roos wordt de Streeckulaas verkocht.

Foto-3-klein-200x300 Hoe kwam bakker Leon Korevaar van Bakker Suikerbuik op het idee van Streeckulaas? “Ik merkte dat de vraag naar lokale producten stijgt. Wij zijn gaan nadenken over wat wij als bedrijf daarmee zouden kunnen doen”, vertelt Leon. “Het was even zoeken naar een betaalbare boter uit de regio, want de boterprijzen kunnen nogal uiteenlopen. De zuivelcoöperatie in Midden-Delfland waar we nu mee samenwerken maakt lekkere, romige boter. En het leuke is natuurlijk dat we de bloem betrekken van de enige Delftse molen.”

Altijd op de hoogte blijven?