Stichting Het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje zet zich in voor het ambacht

14 november 2019

Het Brabantse worstenbroodje hoort bij Brabant. In de provincie worden er op jaarbasis ongeveer 25 miljoen worstenbroodjes gegeten en de cultuur van het Brabantse worstenbroodje staat op de lijst van het Immaterieel Cultureel Erfgoed. Nu is ook de Stichting Het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje opgericht.

De stichtingsakte werd op maandag 11 november bij de notaris getekend. Het doel van de stichting is het bevorderen en het in stand houden van het bakkersambt, met name van het Brabants worstenbroodje. Daarnaast organiseert de stichting wedstrijden en workshops, geeft informatie aan derden en zet zich in voor de instandhouding van het Brabants Cultureel Erfgoed.

Workshops voor thuisbakkers

Stichting Brabantse worstenbroodje workshop 2

Een van die workshops, worstenbrood bakken voor de thuisbakker, vond op dinsdag 12 november plaats. Een succes, want na een oproep op Omroep Brabant was na één week de deelnemerslimiet bereikt. Op vier Brabantse scholen - Markland College in Oudenbosch, De Rooi Pannen in Eindhoven, Curio in Breda en het Summa College in Eindhoven - gingen enthousiaste thuisbakkers aan de slag. Elke deelnemer ging met een volle doos eigen gebakken worstenbroodjes naar huis.

Op de locatie van Curio afdeling Bakkerijopleidingen MBO in Breda was Lars van Dongen aanwezig om een demonstratie te geven hoe hij de worstenbroodjes maakt. Lars won dit jaar de wedstrijd Het Lekkerste Brabantse worstenbroodje voor professionele bakkers. Leerlingen VMBO, studenten MBO zittende op een school in Brabant of in Brabant woonachtig en Brabantse thuisbakkers kunnen zich nog inschrijven voor de wedstrijd van 2019.

 

Altijd op de hoogte blijven?