Steunmaatregelen gelden nu ook voor bakkerijen

bakkerij_Brood bakken_pixabay

Foto: Pixabay

Vanwege de coronacrisis heeft de overheid verschillende steunmaatregelen voor bedrijven in het leven geroepen. Bakkerswinkels konden hier al gebruik van maken, maar bakkerijen nog niet. Dankzij een lobby van NBOV komt deze laatste groep nu ook in aanmerking voor de steunmaatregelen. "Wij zijn blij dat het nu alsnog geregeld is", meld NBOV op de website. "Onze achterban kenmerkt zich immers doordat men zelf brood en banket vervaardigt én verkoopt."

Er zijn twee SBI-codes voor de bakkersbranche, voor het vervaardigen van brood en banket (10.71) en voor winkels in brood en banket (47.24.1). De winkels kwamen al in aanmerking voor overheidssteun, maar de bakkerijen niet. NBOV: "Dat hangt samen met het feit dat de 1000 codes worden toegerekend aan industrie. Dat daaronder ook ambachtelijke bakkerijen vallen is een vreemde eend in de bijt.

Het CBS stelt de SBI-codes op en de Kamer van Koophandel kent deze toe. NBOV: "Je kunt opgeven dat je brood en banket vervaardigt of verkoopt. Ook komt vaak voor dat er twee codes gelden, zowel verkopen als vervaardigen. Normaal gesproken merkt een ondernemer niet veel van de indeling in codes. De wijziging van het codestelstel in 2008 is dan ook niet bij iedereen reden geweest om aan de bel te trekken. Die code is echter wel van belang bij aanvragen die te maken hebben met bijvoorbeeld ruimtelijke ordening (bouwplannen) en blijkt nu ook essentieel te zijn voor het al dan niet in aanmerking komen voor steunmaatregelen."

Lobby NBOV

Vanaf het begin heeft NBOV zich ingezet, zodat ook de bakkerijen gebruik konden maken van de steunmaatregelen. Doordat de Kamer van Koophandel zich de afgelopen weken flexibel opstelde, werden nevencodes makkelijker toegevoegd. Verschillende bakkerijen konden daardoor toch gebruik maken van de steunmaatregelen, maar dat gold niet voor alle bakkerijen.

Daarom bleef dat de NBOV lobbyen en is de organisatie blij dat dit nu verholpen is. NBOV-voorzitter Jos den Otter: ”Wij hebben wekenlang gelobbyd in Den Haag, en gelukkig uiteindelijk met succes. Men wist dat wij over warme bakkers spraken, maar die twee codes en de onduidelijkheid daarover werkten ons tegen. We zijn blij met het bericht dat wij vandaag van het ministerie van EZK kregen”.

Bron: NBOV

Dossiers
Lees ook
Banketbakkerij Verspeek blij met kwaliteitsapparatuur

Banketbakkerij Verspeek blij met kwaliteitsapparatuur

banketbakker Vincent Verspeek uit Utrecht biedt klanten die tussen de middag een belegd broodje komen halen iets extra’s: verse sinaasappelsap. Hij kocht daarvoor een Zummo sinaasappelpers bij Woertman, en die bevalt uitstekend. Ook de Sanomat slagroommachine die hij afnam bij Woertman is de investering dubbel en dwars waard. “Een winnend elftal moet...

Produceren, verrassen en ondernemen – vier tips voor bakkers

Produceren, verrassen en ondernemen – vier tips voor bakkers

Lukt het nog om alles zelf te maken met het groeiende personeelstekort? Heb je al genoeg ideeën voor het komende feestdagenseizoen? Bakkers kunnen in deze tijd wel wat hulp gebruiken, dachten ze bij Bakeplus. Het open huis kon niet doorgaan, een verrassingsbox voor bakkers kwam ervoor in de plaats. Met veel tips.

Nieuwe tijd

Nieuwe tijd

Zo’n voorwoord – of met een chiquer woord redactioneel – zoals ik hier schrijf, is soms makkelijker dan anders. Vaak loop ik tijdens het maken of redigeren van het blad vanzelf tegen een onderwerp aan. Soms is het wat persoonlijker, en de afgelopen maanden ging het natuurlijk meer dan eens over wat ons allemaal dag en nacht bezighield.