Stefano van Leeuwen won de Dutch Pastry Award 2020. Niet alleen beschouwde de vakjury hem als beste, hij ontving ook nog eens de publieksprijs. In zijn showstuk met het thema ‘Hollands Glorie’ koos hij niet voor een klassiek thema als tulpen of klompen. Het werd een geketende slaaf die een zeilschip torst, waarmee hij een belangrijk maatschappelijk thema aangrijpend wist uit te beelden.

Een stembriefje van het publiek stelde dat zijn stuk “perfect was, tot in de kleinste puntjes”. Bekend Vlaams patissier en jurylid Roger van Damme kon het niet anders verwoorden dan: “Chapeau. Mooi. Knap. Ik weet niet of ik het zelf had gekund als ik eerlijk ben.” Met zijn dubbele overwinning won Van Leeuwen tweemaal een cursus bij Callebaut, een messenset en een kookboek van Roger van Damme.

Dutch Pastry Award

Het Nederlands Patisserie Team (NPT) organiseert elk jaar de wedstrijd om de Dutch Pastry Award. Het thema was dit jaar Hollands Glorie. Binnen het thema moesten de zes deelnemers een showstuk en drie identieke taarten presenteren. Het showstuk mag uitsluitend uit eetbare materialen bestaan. Dat wil zeggen dat stalen pinnen of houten plateaus niet toegestaan zijn. Het publiek moest zijn keuze maken op basis van uiterlijk, de vakjury kon de taarten ook proeven. Zij keken onder meer naar snijdbaarheid, uiterlijk en smaak.

Overige winnaars

Jeffrey de Weyer behaalde de tweede plaats met zijn showstuk van een windmolen. Hiervoor had hij de nodige tegenslagen overwonnen. Hij vertelde dat een van zijn wieken de ochtend van de wedstrijd brak tijdens het opbouwen. Gelukkig had hij een extra exemplaar voorbereid en kon hij die op tijd op zijn plaats zetten. Van Damme zag veel talent in hem: “Hij liet veel techniek zien. Met wat extra scholing zou hij volgend jaar op de hoogste trede kunnen staan.”

Frenk Langehuijsen eindigde op de derde plaats. Zijn showstuk heette 'Schilderij met Leeuw' en werd door de jury geprezen om de verfijning. Net als de winnaar kregen ook De Wyer en Langenhuijsen een kookboek van Roger van Damme. Josje Moonen, die met haar stuk een tegen-de-windfietser belichtte, won de 'Jurgen Willems Motivatieprijs'. Haar inspiratie was eenvoudig te duiden: “In Nederland heb je gewoon altijd tegenwind op de fiets.” Van het Bakery Institute krijgt zij een cursus naar keuze.

Wisseling van de wacht

Tom van der Veen en Ramon Huigsloot namen officieel afscheid van het Nederlands Patisserie Team. Eerstgenoemde stopte ongeveer een jaar geleden al, maar het NPT nam toch nog een moment om hem te bedanken. Van der Veen beschreef in vogelvlucht zijn jaren bij het NPT: “Toen ik toetrad dacht ik van alles te kunnen, maar dit bleek in vergelijking met de meer ervaren leden wel mee te vallen. Zij namen mij in de jaren daarop op sleeptouw, waar ik heel veel van leerde. Later mocht ik zelf nieuwe leden op sleeptouw nemen. Hoewel ik nu bijna een jaar weg ben, blijf ik me in mijn hart deel van het team voelen.” Voor Huigsloot was deze editie van de Dutch Pastry Award zijn laatste optreden voor het team. Het team prees zijn bijdragen aan het NPT, met name zijn punctualiteit en proactieve houding. Beide heren zijn gestopt om meer tijd te hebbenvoor hun andere werkzaamheden én hun gezin.

Het Dutch Pastry Team mocht naast het afscheid ook drie nieuwe leden verwelkomen. Maurits van der Vooren, Kiki Suijkerbuijk en de Belgische Ymke Buelens mochten hun aspirant-lidmaatschap verzilveren. Dit is een unieke situatie en niet alleen omdat er nu twee dames bij het team komen. Normaal gesproken krijgt namelijk alleen de winnaar van de Dutch Pastry Award een aspirant-lidmaatschap bij het team. Wanneer dit van beide kanten bevalt, treedt het aspirant-lid volledig toe tot het team. Vorig jaar vierde het NPT echter een jubileum, waardoor de top drie aspirant-lid mocht worden. Met het gevolg dat er nu dus drie nieuwe leden toetreden.

Thema 2021

Enthousiast geworden van alle verhalen en ervaringen? Ook kans maken op het lidmaatschap van het Nederlands PatisserieTeam? Het thema voor de Dutch Pastry Award 2021 is: ‘Destination’. “We wilden met het nieuwe thema niemand in een hokje duwen. Met ‘Destination’ kan iedere geïnteresseerde heel breed kijken. Je kunt denken aan vervoer, maar ook aan de bestemming van het leven.”

Altijd op de hoogte blijven?