Van der Steen bakt beste Kerststol van Nederland

7 december 2017

Het is bekend welke Echte Bakker de beste kerststol van Nederland bakt. Van der Steen, De Echte Bakker uit Made won de hoofdprijs in de kerststollencompetitie. De tweede plaats was voor John Treur, De Echte Bakker uit Oudewater en de derde plek voor Van Walderveen, De Echte Bakker met winkels in Geldermalsen, Waardenburg, Beesd en Buren.

Prijswinnaars

“Yes!! Sorry hoor, ik ben nu ff heel blij!” zo reageerde Jeroen van der Steen op Facebook. De broers Barry en Jeroen van der Steen halen al jaren hoge cijfers met hun productkwaliteit. In 2015 belandden ze al op de tweede plaats met hun kerststol.

Tweede plaatswinnaar John Treur haalt al jaren topnoteringen met de roomboteramandelstaven en staat nu ook met zijn kerststol op het podium. De bakker stond perplex toen hij het hoorde. “Ik sta hier te trillen op mijn benen,” laat hij weten. “Met de roomboter amandelstaven acht ik mezelf een kanshebber, maar in de finale van de kerststollencompetitie staan zulke goede bakkers. Echt geweldig dat ik daar nu tussen sta.”

Ook Bakker Dick Geheniau van Van Walderveen is heel erg blij met zijn derde plek.“Ik heb echt heel goed geoefend om beter te worden met dit product en ik vind het een eer dat ik tussen deze finalisten sta. Ik heb de masterclass gevolgd van het Gilde en eerlijk is eerlijk, de concurrenten in de finale hebben me veel advies gegeven waardoor ik echt beter ben geworden.”

Vakjury

Keurmeesters keurden de afgelopen weken 181 kerststollen van 102 Echte Bakkers. De vakjury bestond uit Nico Bloem, Baktechnisch adviseur van meelleverancier Meneba, Wietse Schiere, MeesterBoulanger en werkzaam bij Koopmans Meel en de keurmeester van het NBC. Zij beoordeelden alle kerststollen op de vaktechnische onderdelen.

24 van deze kerststollen gingen door naar de volgende ronde. Een consument kocht deze anoniem. De jury spreekt van een spannende strijd in de top van het klassement. "Van der Steen is de terechte winnaar” laat Nico Bloem weten. “We zagen het al aan de kleur; een prachtige warme goudbruine glans. En ook het model en eeteigenschappen scoorden top.”

De jury merkt op dat de bakkers dit jaar meer moeite moesten doen om de krenten en rozijnen goed te verwerken. Wietse Schiere: “De kwaliteit van krenten en met name rozijnen was dit jaar een kritische factor, die nogal van invloed was op vooral de smaak en eeteigenschappen van de stol. Dat lag dus niet altijd aan het vakmanschap van de bakkers.”

5-sterren kerststol

De finalisten die buiten de prijzen vielen, maar die wel 5-sterren kerststol in hun winkels verkopen zijn de Echte Bakkers:

  • Bi'j oons te Haaksbergen
  • Boenders te Eibergen
  • Bram te Wehl
  • Filius te Yerseke
  • Gommans te Sevenum
  • Hagedoren te Hoensbroek
  • Herman Schepers te Sleen
  • Hugen te Arnhem
  • J.G. de Witt te Noordwijk
  • Jordy Schepers te Westerbork
  • Kees van der Woerd te Doorn
  • Keurhorst te Apeldoorn
  • Peter Gorter te Edam
  • Piet Daane te Vlissingen
  • Scholtens te Winschoten
  • Steenbergen te Meppel
  • Thijs Koolen te Ell
  • Toet te Apeldoorn
  • Van Ballegooijen te Veen
  • Van Kempen te Alphen aan den Rijn
  • Verdeuzeldonk, De Echte Bakker te Wanssum.
   

Altijd op de hoogte blijven?