Van der Steen bakt beste Kerststol van Nederland

Finalekeuring

Het is bekend welke Echte Bakker de beste kerststol van Nederland bakt. Van der Steen, De Echte Bakker uit Made won de hoofdprijs in de kerststollencompetitie. De tweede plaats was voor John Treur, De Echte Bakker uit Oudewater en de derde plek voor Van Walderveen, De Echte Bakker met winkels in Geldermalsen, Waardenburg, Beesd en Buren.

Prijswinnaars

“Yes!! Sorry hoor, ik ben nu ff heel blij!” zo reageerde Jeroen van der Steen op Facebook. De broers Barry en Jeroen van der Steen halen al jaren hoge cijfers met hun productkwaliteit. In 2015 belandden ze al op de tweede plaats met hun kerststol.

Tweede plaatswinnaar John Treur haalt al jaren topnoteringen met de roomboteramandelstaven en staat nu ook met zijn kerststol op het podium. De bakker stond perplex toen hij het hoorde. “Ik sta hier te trillen op mijn benen,” laat hij weten. “Met de roomboter amandelstaven acht ik mezelf een kanshebber, maar in de finale van de kerststollencompetitie staan zulke goede bakkers. Echt geweldig dat ik daar nu tussen sta.”

Ook Bakker Dick Geheniau van Van Walderveen is heel erg blij met zijn derde plek.“Ik heb echt heel goed geoefend om beter te worden met dit product en ik vind het een eer dat ik tussen deze finalisten sta. Ik heb de masterclass gevolgd van het Gilde en eerlijk is eerlijk, de concurrenten in de finale hebben me veel advies gegeven waardoor ik echt beter ben geworden.”

Vakjury

Keurmeesters keurden de afgelopen weken 181 kerststollen van 102 Echte Bakkers. De vakjury bestond uit Nico Bloem, Baktechnisch adviseur van meelleverancier Meneba, Wietse Schiere, MeesterBoulanger en werkzaam bij Koopmans Meel en de keurmeester van het NBC. Zij beoordeelden alle kerststollen op de vaktechnische onderdelen.

24 van deze kerststollen gingen door naar de volgende ronde. Een consument kocht deze anoniem. De jury spreekt van een spannende strijd in de top van het klassement. "Van der Steen is de terechte winnaar” laat Nico Bloem weten. “We zagen het al aan de kleur; een prachtige warme goudbruine glans. En ook het model en eeteigenschappen scoorden top.”

De jury merkt op dat de bakkers dit jaar meer moeite moesten doen om de krenten en rozijnen goed te verwerken. Wietse Schiere: “De kwaliteit van krenten en met name rozijnen was dit jaar een kritische factor, die nogal van invloed was op vooral de smaak en eeteigenschappen van de stol. Dat lag dus niet altijd aan het vakmanschap van de bakkers.”

5-sterren kerststol

De finalisten die buiten de prijzen vielen, maar die wel 5-sterren kerststol in hun winkels verkopen zijn de Echte Bakkers:

  • Bi'j oons te Haaksbergen
  • Boenders te Eibergen
  • Bram te Wehl
  • Filius te Yerseke
  • Gommans te Sevenum
  • Hagedoren te Hoensbroek
  • Herman Schepers te Sleen
  • Hugen te Arnhem
  • J.G. de Witt te Noordwijk
  • Jordy Schepers te Westerbork
  • Kees van der Woerd te Doorn
  • Keurhorst te Apeldoorn
  • Peter Gorter te Edam
  • Piet Daane te Vlissingen
  • Scholtens te Winschoten
  • Steenbergen te Meppel
  • Thijs Koolen te Ell
  • Toet te Apeldoorn
  • Van Ballegooijen te Veen
  • Van Kempen te Alphen aan den Rijn
  • Verdeuzeldonk, De Echte Bakker te Wanssum.
   
Lees ook
Bas Gommans bakt wederom de beste kerststol van Nederland

Bas Gommans bakt wederom de beste kerststol van Nederland

Echte Bakker Bas Gommans won voor de vijfde keer de landelijke kerststollenkeuring van het Echte Bakkersgilde. Jurylid Kris Huijsman noemde de stol een terechte winnaar. “De kleur is prachtig en de smaak en eeteigenschappen perfect. Echt een topper, deze stol.” De tweede plaats ging naar Scholtens in Winschoten en de derde plaats...

Historische decemberfeitjes

Historische decemberfeitjes

Wie bedacht de kerststol? Waar komt het bladerdeeg van onze kerstkransen oorspronkelijk vandaan? En sinds wanneer eten we oliebollen rondom Oud & Nieuw? Weet jij het? Stichting Ambachtelijke Bakkerij geeft antwoord!

December: een maand om te delen

December: een maand om te delen

Een ambachtelijke bakker heeft in de decembermaand geen bijzondere feestdagen of opvallende data nodig. Deze maand ligt je winkel boordevol heerlijke decemberproducten; de een nog mooier dan de ander. Vertel je klanten over de achtergrond en herkomst van al deze lekkernijen. December staat immers in het teken van delen.

Flexmedewerker inpak

Flexmedewerker inpak

Wat ga je doen?Wij zijn per direct opzoek naar een flexmedewerker inpak voor deze centrale bakkerij. De volgende twee diensten wissel je om de week af: Vrijdagavond...

Broodbakker in de 3 ploegen

Broodbakker in de 3 ploegen

Wat ga je doen?In deze functie ben je verantwoordelijk voor een goed verloop van de productie van brood. Je zal in een team van 3 a 4 bakkers per ploeg, kleinbrood,...

rose & vanilla is op zoek naar een assistent banketbakker

rose & vanilla is op zoek naar een assistent banketbakker

rose& vanilla is dé bakker van unieke cakes en taarten die écht lekker zijn, er prachtig uitzien, gemaakt zijn van de beste biologische ingrediënten en gegarandeerd...