Steeds meer ondersteuning door geavanceerde apparatuur

Compo 3000 ritterhaus

De Compo 3000 is een grondstof­afweegsysteem van Rittershaus.

Automatisering, duurzaamheid en efficiency zijn de belangrijkste thema’s binnen de wereld van de bakkerijmachines. Met minder handjes toch een ambachtelijk en onderscheidend product maken, en het liefst de hele dag vers. De nieuwe generatie bakkers werkt liever niet ’s nachts. Er zijn geen grote vernieuwingen, maar wel trends die doorzetten, vertellen leveranciers van bakkerijmachines.

Arbeidsuren weghalen en nachturen besparen, dat kan dankzij innovatie”, vertelt Harm Spronk van Spronk Bakkerijmachines, een familiebedrijf in Andelst. “Bijvoorbeeld dankzij de Wachtel Cool Rising-deegbewaarcellen.” Met zo’n cel kan het rijsproces worden vertraagd door middel van koeling onder de juiste luchtvochtigheid en juiste temperatuurcurve. De cel kan de gehele dag worden gevuld, de deegstukken die daags ervoor zijn ingebracht kunnen overdag worden afgebakken. Hierdoor is het eenvoudiger om meermaals per dag vers brood op de schappen te hebben.

Naast het voordeel dat dit bespaart op nachturen, heeft het deeg meer tijd voor smaakontwikkeling. “De remrijskast is geen nieuw systeem maar het gebruik van de Cool Rising-methode wel, die zorgt ervoor dat de bakker niet langer ’s nachts hoeft te werken. En dat is een pre, want het is lastig om personeel te vinden, laat staan mensen die in de nacht willen werken.” Nachtwerk is bovendien een kostbare aangelegenheid, vult Rien Rittershaus van Technisch Buro Rittershaus in Utrecht aan. “Remrijskasten bestaan al twintig jaar”, weet Ted Beekman van KOMA in Roermond.” Maar de technologie is nog steeds in ontwikkeling. De temperatuur, het verhogen van het vochtgehalte: het is een volautomatisch proces. De bakker heeft er geen omkijken naar en het gebruik van de kasten stelt hem of haar in staat een aantal keren per dag vers brood te bakken.”

Automatisering gebeurt door verschillende machines in de bakkerij. Te beginnen bij deegapparatuur. “Daarmee bespaar je tijd en voorkom je menselijke fouten”, legt Albert Ter Haar van Ter Haar Bakkerijmachines in Nijverdal uit. 

Meer weten over bakkerijmachines? Lees dan het artikel De machine achter de bakker online of in Bakkers in bedrijf 7-2020. Nog geen abonnee? Sluit dan nu een abonnement af en betaal het eerste jaar slechts € 39,99  ex. btw.

Lees ook
Minder inflatie, maar voedingsprijzen blijven hoog

Minder inflatie, maar voedingsprijzen blijven hoog

In november daalde de inflatie naar 11,2 procent. Maar in vergelijking met vorig jaar betalen consumenten nog altijd veel meer voor hun eten en drinken. Dat blijkt uit een analyse over de maand november van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

UWV: Veel werkgevers verwachten problemen in 2023

UWV: Veel werkgevers verwachten problemen in 2023

Veel werkgevers verwachten dat zij in 2023 in de problemen gaan komen vanwege de hoge kosten voor onder andere energie en grondstoffen. Dat blijkt uit een rondgang van UWV langs werkgevers uit onder andere de horeca, detailhandel, landbouw en groothandel.

Bakkers en de hoge energieprijzen - Week 47

Bakkers en de hoge energieprijzen - Week 47

Bakkers hebben het moeilijk door de torenhoge energierekeningen, toegenomen kosten voor grondstoffen en inflatie. Wat gebeurde er de afgelopen week? Een greep uit de media.

Altijd op de hoogte blijven?

 

Abonneer
 

of

Meld je aan voor de nieuwsbrief