Steeds meer ondersteuning door geavanceerde apparatuur

Compo 3000 ritterhaus

De Compo 3000 is een grondstof­afweegsysteem van Rittershaus.

Automatisering, duurzaamheid en efficiency zijn de belangrijkste thema’s binnen de wereld van de bakkerijmachines. Met minder handjes toch een ambachtelijk en onderscheidend product maken, en het liefst de hele dag vers. De nieuwe generatie bakkers werkt liever niet ’s nachts. Er zijn geen grote vernieuwingen, maar wel trends die doorzetten, vertellen leveranciers van bakkerijmachines.

Arbeidsuren weghalen en nachturen besparen, dat kan dankzij innovatie”, vertelt Harm Spronk van Spronk Bakkerijmachines, een familiebedrijf in Andelst. “Bijvoorbeeld dankzij de Wachtel Cool Rising-deegbewaarcellen.” Met zo’n cel kan het rijsproces worden vertraagd door middel van koeling onder de juiste luchtvochtigheid en juiste temperatuurcurve. De cel kan de gehele dag worden gevuld, de deegstukken die daags ervoor zijn ingebracht kunnen overdag worden afgebakken. Hierdoor is het eenvoudiger om meermaals per dag vers brood op de schappen te hebben.

Naast het voordeel dat dit bespaart op nachturen, heeft het deeg meer tijd voor smaakontwikkeling. “De remrijskast is geen nieuw systeem maar het gebruik van de Cool Rising-methode wel, die zorgt ervoor dat de bakker niet langer ’s nachts hoeft te werken. En dat is een pre, want het is lastig om personeel te vinden, laat staan mensen die in de nacht willen werken.” Nachtwerk is bovendien een kostbare aangelegenheid, vult Rien Rittershaus van Technisch Buro Rittershaus in Utrecht aan. “Remrijskasten bestaan al twintig jaar”, weet Ted Beekman van KOMA in Roermond.” Maar de technologie is nog steeds in ontwikkeling. De temperatuur, het verhogen van het vochtgehalte: het is een volautomatisch proces. De bakker heeft er geen omkijken naar en het gebruik van de kasten stelt hem of haar in staat een aantal keren per dag vers brood te bakken.”

Automatisering gebeurt door verschillende machines in de bakkerij. Te beginnen bij deegapparatuur. “Daarmee bespaar je tijd en voorkom je menselijke fouten”, legt Albert Ter Haar van Ter Haar Bakkerijmachines in Nijverdal uit. 

Meer weten over bakkerijmachines? Lees dan het artikel De machine achter de bakker online of in Bakkers in bedrijf 7-2020. Nog geen abonnee? Sluit dan nu een abonnement af en betaal het eerste jaar slechts € 39,99  ex. btw.

Lees ook
Een machine vindt geen betere machine uit

Een machine vindt geen betere machine uit

Wie mij een beetje kent, weet dat ik graag op bezoek ga bij machinefabrikanten en eindeloos kan kijken naar filmpjes van ingenieuze bakkerijmachines. Dat ik het leuk vind om in een bakkerij te kijken wat er slimmer, handiger, of beter kan en dat ik er blij van word als er weer een nieuwbouwproject ‘bakkerij’ op mijn pad komt.

Stichting Ambachtelijke Bakkerij: Decemberspecial Bakwerk 2020 klaar voor verzending

Stichting Ambachtelijke Bakkerij: Decemberspecial Bakwerk 2020 klaar voor verzending

Als COVID-19 ons iets heeft gebracht, is het de (her)waardering van klein geluk. Thuisblijven, samen zijn met familie, tijd voor elkaar. Waarden die ook in december sterk worden gevoeld en beleefd. Draag er als ambachtelijke bakker je eigen steentje aan bij! Bijvoorbeeld in de vorm van Bakwerk: een sfeervol en kleurrijk consumentenmagazine.

Nederlandse patissier en Belgische bakker slaan handen ineen

Nederlandse patissier en Belgische bakker slaan handen ineen

Joep Mermans, eigenaar van Patisserie Joep gaat samenwerken met de Belgische bakker Van Thillo. Gezamelijk openen zij de nieuwe onderneming Van Thillo bij Joep. De opening staat gepland voor 2 november.

Lijnoperator omgeving Utrecht

Lijnoperator omgeving Utrecht

Wat ga je doen?Wij zoeken voor deze bakkerij een lijnoperator. De werkzaamheden bestaan o.a. uit het bedienen van de automatische productielijnen, het zetten van...

Bakker / Ovenist omgeving Doorn

Bakker / Ovenist omgeving Doorn

Wat ga je doen?Ben jij een bakker/ ovenist en weet je ook je weg te vinden in het magazijn en achter het stuur? Dan is deze vacature zeker weten iets voor jou! Door...

Zelfstandig werken broodbakker omgeving Zwolle

Zelfstandig werken broodbakker omgeving Zwolle

Wat ga je doen?In deze functie voor de lange termijn ga je als zelfstandig werkend broodbakker ga jij samen met je collega's het perfecte brood maken. Dit doe je...