In Woerden zijn Stadsbakkerij Stevig Brood en de lokale bierbrouwer Ad Duurkoop en zijn vrouw Marjan een bijzondere samenwerking aangegaan. Ze brouwen bier gemaakt van oude broodresten uit de bakkerij. 

Stadsbakker Joost van Stevig Brood: “Jaarlijks wordt er in Nederland tussen 10 en 15 procent van al het geproduceerde brood weggegooid. Ik vond dat dat anders kon en ben verschillende initiatieven gestart om oud brood te hergebruiken. Dit varieert van het voeren van varkens met ons oude brood, die vlees produceren voor onze saucijzenbroodjes, tot het gebruiken van oud brood om als paneermeel aan onze saucijzenbroodjes toe te voegen.”

Pools Blond

“Bijzonder is de samenwerking met bierbrouwer Ad en Marjan Duurkoop, die met ons oude brood een heerlijk Woerdens biertje brouwt. Eén van onze best lopende broden in de bakkerij heet Pools Blond en daar is dit lichtblonde biertje naar vernoemd.” Met een lichte plop ontkurkt hij het bruine flesje met lokaal gebrouwen bier. “De smaak is fris en lichtzoet, precies zoals ons Poolse desemblonde brood. Desembrood heeft van zichzelf al een zuurtje en ook de biologische tarwe geeft een lichtzoete smaak. Een heerlijk zonnig biertje!”

Boer Bert

Op de biologische boerderij van Boer Bert in Kamerik worden door de zus en zwager van Boer Bert, Marjan en Ad, verschillende smaken bier gebrouwen, waaronder ook het lokale biertje Pools Blond voor bakkerij Stevig Brood. Ad haalt het kleingesneden en geroosterde oude brood op bij de bakkerij in het hart van Woerden. Vervolgens wordt het op de boerderij van Boer Bert verwerkt tot bier. Na het brouwen worden de biertjes gebotteld en naar de Stadsbakkerij gebracht voor de verkoop. Ook worden er verschillende bieren in de boerderijwinkel van Boer Bert verkocht.

Om kennis te maken met dit circulaire proces wordt er speciaal voor Vaderdag weer een Pools biertje gebotteld en maakt Stadsbakker Joost een borrelpakket met verschillende borrelproducten, waaronder een stokbrood waarin ook het restproduct van bier is verwerkt; bierbostel. Zo is de cirkel weer rond.

Altijd op de hoogte blijven?