Spelregels tegen voedselverspilling

26 november 2020

Beeld: Joshua Hoehne via Unsplash

Stichting Samen Tegen Voedselverspilling roept politiek, overheid en bedrijfsleven op om de spelregels rondom voedselverspilling te veranderen. Samen met WUR stelde de stichting 10 spelregels op.

Om het doel van de Verenigde Naties te behalen om voor 2030 de hoeveelheid voedselverspilling te halveren, zijn nog grote stappen nodig. Soms staat daarvoor wetgeving of beleid in de weg. 'Waar mogelijk en veilig moeten politiek, overheid en bedrijfsleven die spelregels veranderen, zodat ondernemers zich nog beter kunnen inzetten om zo min mogelijk te verspillen en reststromen optimaal te verwaarden.' Die oproep doet de Nederlandse stichting Samen Tegen Voedselverspilling tijdens een internationale bijeenkomst vandaag vanuit Wageningen, in aanloop naar de voedseltop van de Verenigde Naties in 2021. 'Zo wordt een circulair voedselsysteem, waarin alle grondstoffen zo nuttig mogelijk worden gebruikt, de enige logische keuze', schrijft de stichting in het persbericht.

Wereldwijd gaat ongeveer een derde van al het voedsel verloren. Als in Nederland de hoeveelheid voedselverspilling wordt gehalveerd, staat dat gelijk aan jaarlijks 1 miljard kilo extra voedsel dat binnen de keten wordt behouden.

samen tegen voedselverspilling

Hergebruik, technologie en bewustzijn

Als leidraad selecteerde de stichting Samen Tegen Voedselverspilling in samenwerking met Wageningen University 10 spelregels die kunnen helpen bij de veranderingen. Het moet volgens hen onder meer mogelijk worden, mits op een veilige manier voor mens en dier, keukenafval met daarin (sporen van) dierlijke producten te gebruiken in diervoeder. Als de Europese wetgeving hierop wordt aangepast kunnen in de EU miljarden extra kilo's reststromen nuttig worden hergebruikt. Een tweede 'spelregel' die de stichting noemt, is de inzet van slimme 'Tracking & Tracing-technologie' waardoor minder producten in de keten worden afgekeurd. Ook wil de stichting meer bewustzijn creëren rondom houdbaarheidsdata en het verschil tussen THT (ten minste houdbaar tot) en TGT (te gebruiken tot) en - als de EU het toestaat - smart sensortechnologie inzetten om producten een flexibele houdbaarheidsdatum te geven. Lees alle doelstellingen en spelregels hier.

De oproep werd gedaan door Toine Timmermans, directeur van Samen Tegen Voedselverspilling. Timmermans: 'In Nederland werken bedrijfsleven, overheid en onderzoek al langer samen aan één agenda, binnen de stichting Samen Tegen Voedselverspilling. Met deze publiek-private samenwerking willen we wereldvoorbeeld zijn. Niet alleen keten en consument moeten veranderen, maar ook beleidsmakers moeten de stap zetten naar een duurzamer voedselsysteem, waarin waardevolle grondstoffen structureel beter benut worden.'

Altijd op de hoogte blijven?