Speciaal Oekraïens ijsje voor giro 555 op European Gelato Day

Oekraiens appeltaart ijs_ VAIJ

Op 24 maart is European Gelato Day, de dag voor ambachtelijk bereid ijs. Vereniging Ambachtelijk IJscentrum komt met een landelijk initiatief: de opbrengst van een speciaal voor deze dag gemaakt Oekraïens ijsje gaat naar giro 555.

Normaalgesproken barst het op de Europese Dag van het Ambachtelijk IJs op 24 maart van de activiteiten in ijssalons door heel Nederland. Dit jaar kiest de branchevereniging voor ijsbereiders er bewust voor om dit níet te doen. "Maar zetten we ons graag, met alle ijsliefhebbers, in voor onze verre oosterburen", meldt het Ambachtelijk IJscentrum. "Want wat is als ijssalon nu een betere dag om een land dat onderdeel is van Europa te steunen, dan de Europese Dag van het Ambachtelijk IJs?"

Yabluchnyk

Speciaal voor deze dag lanceert de Vereniging Ambachtelijk IJscentrum een Oekraïns ijsje, waarvan de opbrengst naar giro 555 gaat. Het ijsje is gebaseerd op Yabluchnyk, een Oekraïense appelcake die goeddoet als ijsje. Het recept is verstrekt door het Gilde van SVH Meesterijsbereiders en bevat verse goudreinet en echte kaneel.

"Wie op 24 maart een bolletje Yabluchnyk (je mag ook gewoon Oekraïense appeltaart zeggen) bestelt, steunt daarmee direct giro 555. Aangesloten ijssalons maken namelijk aan het eind van de dag de complete opbrengst van dit appeltaartijsje over naar het rekeningnummer voor noodhulp aan Oekraïne."

Perskit

Alle leden van Ambachtelijk IJscentrum ontvangen vandaag het recept voor Yabluchnyk-ijs, ontwikkeld door SVH Meesterijsbereider Hans Kennis. Daarnaast ontvangen zij een perskit, bestaande uit diverse social media-uitingen en een kant-en-klaar persbericht voor de lokale/regionale pers. De vereniging hoopt dat veel leden deelnemen aan deze actie voor Giro 555.

Bekijk hier welke ijssalons allemaal deelnemen?

Actie Oekraïens ijs Gelato Day Vaij_header

Geen nieuws van Vakblad IJs meer missen? Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.

Inschrijven voor de nieuwsbrief
Dossiers
Lees ook
Oorlog Oekraïne heeft geringe gevolgen voor Europese voedselzekerheid

Oorlog Oekraïne heeft geringe gevolgen voor Europese voedselzekerheid

Een onderzoek van Wageningen Economic Research heeft de effecten van de oorlog in Oekraïne op de voedselonzekerheid onderzocht. Voor de Europese Unie heeft de oorlog geringe gevolgen voor de voedselzekerheid, concluderen de onderzoekers. Wageningen Economic Research maakte het rapport in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Nieuwe special IJscentrum: Alcohol in ijs

Nieuwe special IJscentrum: Alcohol in ijs

Het IJscentrum heeft een nieuwe special: Alcohol in ijs. SVH Meesterijsbereider Bas van Haaren geeft deze cursus voor de eerste keer op 29 augustus . Hij deelt met de deelnemers zijn kennis over alcohol in ijs.

Boek -12°C Gelato verschenen

Boek -12°C Gelato verschenen

Vandaag, 3 juni, verschijnt -12°C Gelato. Het nieuwe boek van SVH Meesterijsbereiders Bas van Haaren en Nils Hendrikse voor de hobbychef en professionele ijsbereider. Hierin laten ze zien dat er bij het maken van ijs ook pure wetenschap komt kijken. Ze combineren trendy recepten met diepgaande theorie.