Spannende tijden door natte ondergrond

2 juni 2020
Foto: Echte Bakker Arjan van der Eijk

Echte Bakker Arjan van der Eijk is blij met de uitbreiding van zijn bakkerij in Haastrecht. Door een glazen wand zien klanten nu hoe de banketbakkers appeltaarten bakken. Maar de verbouwing ging niet zonder slag of stoot. “Toen de eerste paal de grond in ging, stuitten we na anderhalve meter al op water.”

“Zakelijk en privé groeiden we uit ons jasje,” vertelt bakker Arjan van der Eijk, die met zijn gezin boven De Echte Bakker in Haastrecht woont. De bovenwoning werd wat krap met drie opgroeiende kinderen. In 2006 kocht Arjan alvast het naburige pand, voor het geval hij zijn zaak ooit wilde uitbreiden. Toen de zaken goed gingen, ook in de andere twee winkels in Gouda en Bergambacht, besloot hij het pand tegen de vlakte te gooien en er een nieuw gebouw neer te zetten. Inmiddels staat er naast de oorspronkelijke bakkerij een gelijkvormig pand, met aan de straatkant drie grote ramen. “Nieuwsgierige kinderen drukken hun neus tegen het glas als ze uit school komen,” vertelt Arjan. “Ze willen zien waar al dat lekkers vandaan komt.”

Bakkers in beeld

Klanten die in de winkel staan, zien aan hun rechterhand een grote glazen wand. Ook zij kijken zo de banketbakkerij in. Arjan: “We hebben een prachtig vak, we vinden het leuk om dit te laten zien.” Door de coronacrisis kan het even niet, maar normaal gesproken kunnen veertien gasten in de lunchroom een kopje koffie drinken met zicht op de bakkers die bezig zijn met appeltaarten en rondo’s. In het midden van de zaak pakken winkelmedewerkers koeken en cakes in. Daar heeft Arjan over nagedacht. “Op die manier komen klanten nooit binnen in een lege winkel, ze hebben altijd contact met een van onze medewerkers.” De reacties op de vernieuwde zaak zijn positief. Sinds de verbouwing komen er meer klanten over de vloer. “En toeristen kijken hun ogen uit.”

Meer weten over Arjan van der Eijk en zijn bakkerij? Lees dan het complete artikel online of in Bakkers in bedrijf 4-2020. Nog geen abonnee? Sluit dan nu een abonnement af en betaal het eerste jaar slechts € 39,99 ex. BTW.

Altijd op de hoogte blijven?