SIAL presenteert de toekomst van food

SIAL_Bakkers in bedrijf

Eens in de twee jaar draait alles bij SIAL – de grootste foodbeurs van de wereld – vijf dagen lang om innovaties. De beurs biedt met het Future Lab, de Innovation Awards en Alter’Native Foods veel inspiratie voor mensen die met voeding hun brood verdienen. Op het gebied van brood was er één innovatie te zien: ‘Eat the ball, bread of a new generation'.

Bakkerij innovatie

Eat the ball, bread of a new generation' is een Oostenrijkse uitvinding waarbij brood met langzame garing op lage temperatuur in de vorm van verschillende ballen wordt gebakken. Het resultaat is luchtig (wit)brood, met of zonder vulling.

Consumententrends

SIAL liet misschien niet de meest bijzondere ontwikkelingen op bakkerijgebied zien, maar de beurs leerde de bezoekers wel om te blijven nadenken over de belangrijkste consumententrends. “Consumenten bepalen hun keuzes voor eten steeds vaker aan de hand van vier punten" vertelt Sophie de Reynal, directeur marketing van onderzoeksbureau Nutri Marketing. "Smaak, dierenleed, duurzaamheid en gezondheid. In die volgorde. De verwachting is dat het percentage consumenten dat die vier criteria hanteert, zal groeien." Onderzoek laat zien 23 procent van de wereld bevolking flexitariër is.

Productaanbod SIAL

Het productaanbod op SIAL laat zien dat de voedingswereld al volop bezig is met deze ontwikkelingen. Start-ups uit de hele wereld presenteerden in het Future Lab hun nieuwe ideeën zoals fruitsappen met algen, vleesvervangers van tarwe en kikkererwten, pasta met meer vezels, cakedeeg van groenten en pannenkoeken met gevriesdroogde groenten.

Veel van de producten op SIAL werden gekenmerkt door toegevoegde vezels, vitaminen, probiotica, de vervanging van suiker door alternatieven zoals honing of agave, minder dierlijke ingrediënten, meer proteïne, geen palmolie, geen kleurstoffen, minder calorieën. Innovaties waar ook de bakker mee aan de slag kan!

Meer weten over de innovaties op SIAL? Lees dan het complete artikel in Bakkers in bedrijf, editie 9-2018. Dit nummer verschijnt 2 november. Nog geen abonnee? Vraag dan hier twee gratis proefexemplaren aan. 

 

Lees ook
Zeventigplussers ontwikkelen eigen koekjesmerk

Zeventigplussers ontwikkelen eigen koekjesmerk

Na vijftig jaar werken gingen de bakkers Eef en Maarten niet achter de geraniums zitten. De zeventigplussers ontwikkelden na hun pensionering koekjes met de smaak en kwaliteit van vroeger, genaamd Dutch & Dapper. En met succes, de koekjes liggen inmiddels in de schappen van Albert Heijn. Na hun pensioen kregen de bakkers van hun werkgever bakkerij...

Hoe geef je Hollands gebak een nieuw jasje?

Hoe geef je Hollands gebak een nieuw jasje?

Bakkers verkopen veel Hollands gebak, zoals de bananensoes, vruchtenschelp, kasteeltje, slagroompunt, hazelnootschuim en appelgebak. Hoe steek je deze klassiekers in een nieuw jasje?  "We hebben nagedacht over hoe we het nu anders kunnen doen, hoe we het wat meer cachet kunnen geven. De hoofdsmaken blijven hetzelfde, dus dezelfde smaken zoals...

Onco-brood: brood met een smaakje

In België is het speciale ‘onco-brood’ ontwikkeld. Zoals de naam al zegt is het brood speciaal gemaakt voor kankerpatiënten. De kankerbehandelingen kunnen de smaakzin aantasten. Ook bij ouderen gaat een deel van de smaak verloren. Omdat eten smakeloos wordt, gaan mensen met een verminderde smaakzin vaak minder eten en lopen ze de kans ondervoed te raken. Antwerpse onderzoekers ontwikkelden daarom een brood met sterkere smaken. Per patiënt stelden de onderzoekers een smaakprofiel vast. Ze keken welke smaken de mensen nog wel konden proeven. Op basis daarvan maakten ze brood met bijvoorbeeld venkel,...

Bakker/ operator productie omgeving Nijmegen

Bakker/ operator productie omgeving Nijmegen

Wat ga je doen?Als operator productie draag je zorg voor de producten die worden bereidt in deze bakkerij. We zijn per direct op zoek naar een ervaren bakker/ operator...

Leerling BBL Artisanaal

Leerling BBL Artisanaal

Wat ga je doen?Gaat er voor jou niets boven de geur van pasgebakken brood? Voor de artisanale bakkerij zijn wij per direct op zoek naar een leerling BBL. Dagelijks...

Verkoopmedewerker omgeving Groningen

Verkoopmedewerker omgeving Groningen

Wat ga je doen?Heb jij altijd al heerlijke brood- en banketproducten willen verkopen? Dan is dit je kans! Een ambachtelijke bakkerij, met meerdere winkels in de...