SIAL presenteert de toekomst van food

SIAL_Bakkers in bedrijf

Eens in de twee jaar draait alles bij SIAL – de grootste foodbeurs van de wereld – vijf dagen lang om innovaties. De beurs biedt met het Future Lab, de Innovation Awards en Alter’Native Foods veel inspiratie voor mensen die met voeding hun brood verdienen. Op het gebied van brood was er één innovatie te zien: ‘Eat the ball, bread of a new generation'.

Bakkerij innovatie

Eat the ball, bread of a new generation' is een Oostenrijkse uitvinding waarbij brood met langzame garing op lage temperatuur in de vorm van verschillende ballen wordt gebakken. Het resultaat is luchtig (wit)brood, met of zonder vulling.

Consumententrends

SIAL liet misschien niet de meest bijzondere ontwikkelingen op bakkerijgebied zien, maar de beurs leerde de bezoekers wel om te blijven nadenken over de belangrijkste consumententrends. “Consumenten bepalen hun keuzes voor eten steeds vaker aan de hand van vier punten" vertelt Sophie de Reynal, directeur marketing van onderzoeksbureau Nutri Marketing. "Smaak, dierenleed, duurzaamheid en gezondheid. In die volgorde. De verwachting is dat het percentage consumenten dat die vier criteria hanteert, zal groeien." Onderzoek laat zien 23 procent van de wereld bevolking flexitariër is.

Productaanbod SIAL

Het productaanbod op SIAL laat zien dat de voedingswereld al volop bezig is met deze ontwikkelingen. Start-ups uit de hele wereld presenteerden in het Future Lab hun nieuwe ideeën zoals fruitsappen met algen, vleesvervangers van tarwe en kikkererwten, pasta met meer vezels, cakedeeg van groenten en pannenkoeken met gevriesdroogde groenten.

Veel van de producten op SIAL werden gekenmerkt door toegevoegde vezels, vitaminen, probiotica, de vervanging van suiker door alternatieven zoals honing of agave, minder dierlijke ingrediënten, meer proteïne, geen palmolie, geen kleurstoffen, minder calorieën. Innovaties waar ook de bakker mee aan de slag kan!

Meer weten over de innovaties op SIAL? Lees dan het complete artikel in Bakkers in bedrijf, editie 9-2018. Dit nummer verschijnt 2 november. Nog geen abonnee? Vraag dan hier twee gratis proefexemplaren aan. 

 

Lees ook
Too Good To Go ontvangt B Corp certificaat

Too Good To Go ontvangt B Corp certificaat

Too Good To Go heeft het duurzaamheidscertificaat B Corp gekregen. Alle veertien landen waar de app tegen voedselverspilling actief is, waaronder de Nederlandse vestiging in Amsterdam, doorliepen het certificeringsproces. Daarnaast wil Too Good To Go de activiteiten uitbreiden naar de Verenigde Staten.

Vakbeurs IJs-Vak toegevoegd aan Bakkersvak

Vakbeurs IJs-Vak toegevoegd aan Bakkersvak

Vakbeurs IJs-Vak en de IJs-Vakwedstrijden zijn toegevoegd aan Bakkersvak. “De ijssector is groeiende en de synergie tussen beide werelden, dus de bakkerij- en ijsbranche, wordt steeds belangrijker. We hebben al twee jaar succesvol de ijsbranche naar de beurs getrokken, maar in 2020 gaat dit voor het eerst onder zijn eigen naam zijn: IJs-Vak", zegt Corine...

Duurzame chocolade staat centraal op Chocoa 2020

Duurzame chocolade staat centraal op Chocoa 2020

De Beurs van Berlage staat van 19 tot en met 23 februari 2020 in het teken van duurzame chocola. De hele keten, van cacaoboon tot chocolade, presenteert zich tijdens Chocoa 2020, het grootste chocoladefestival van Nederland. Dit jaar is er niet alleen aandacht voor de repen: er is ook een speciale prijsuitreiking voor de beste Hot Chocolate.

Allround banketbakker Waddeneilanden, voor langere tijd

Allround banketbakker Waddeneilanden, voor langere tijd

Wat ga je doen?In deze functie ben je verantwoordelijk voor de gehele banketproductie. Deze productie bestaat uit het bereiden van gebak, stukswerk en koeken. Dit...

Allround broodbakker Waddeneiland, lange termijn

Allround broodbakker Waddeneiland, lange termijn

Wat ga je doen?In deze functie ben je verantwoordelijk voor de gehele broodproductie. Dit doe je voor eigen vestigingen en een stuk derde kanaal. De productie zal...

Broodbakkers gezocht omgeving Oldenzaal

Broodbakkers gezocht omgeving Oldenzaal

Wat ga je doen?De functie die wij je te bieden hebben: Als bakker ben je, gezamenlijk met je collega’s, verantwoordelijk voor het bereiden van een kwalitatief...