Sharp Sharp werkt aan mooiere wereld

SHarp Sharp

Renate de Klein en Frank Hanssen in hun Bakery Café (foto: Sharp Sharp).

Renate de Klein (36) en Frank Hanssen (38) maken veganistische taartjes zonder geraffineerde suiker en gluten. In hun winkel Sharp Sharp in Rotterdam verkoopt het ontwerpersduo verrassend lekkere ‘plaatjes’, zoals een confettitaartje met gedroogde bloemen. “Het mag gezonder, maar taartjes eten blijft een feestje.”

Impact maken en bijdragen aan een mooiere wereld: het zijn belangrijke drijfveren voor Renate en Frank. Als grafisch en industrieel ontwerpers werkten ze voor bedrijven in de duurzame sector. Na een dag computer­werk stond het stel voor hun plezier nog twee uur in de keuken. “Koken en bakken is voor ons ontspanning,” vertelt Renate, die van kleins af aan bij haar Zuid-Afrikaanse moeder in de keuken stond. “Goed en lekker eten is belangrijk in de Zuid-Afrikaanse cultuur.”

Veganistisch én lekker

Het koppel experimenteerde met veganistisch eten zonder gluten. Veganistisch ontbijten, lunchen en dineren was best te doen. Frank: “Maar wat we misten, was lekker veganis­tisch gebak. Een veganistische appeltaart is vaak een slap aftreksel van een gewone appeltaart.” Dus gingen ze zelf aan de slag om een nieuw soort taartjes te ontwerpen. Letterlijk, want voordat ze de keuken in gaan, ontwerpen ze de taartjes op de computer. Frank gaat op zoek naar een mooie kleurencombinatie en laagjes in de juiste dikte, want het oog wil ook wat.

Vrienden en familie reageerden enthousiast op de eerste plantaardige creaties. Ze moedigden het duo aan om een kraam te huren op de Rotterdamse Oogstmarkt, waar hobbykoks hun producten presenteren. In 2014 verkochten ze op die markt voor het eerst veganistische taartjes uit baklavablikken – vandaar de vierkante vorm.

Meer weten over Renate de Klein en Frank Hanssen en hun winkel Sharp Sharp? Lees dan het complete artikel online of in Bakkers in bedrijf 5-2020. Nog geen abonnee? Sluit dan nu een abonnement af en betaal het eerste jaar slechts € 39,99  ex. BTW.

Lees ook
Callebaut lanceert zuivelvrije chocolade NXT

Callebaut lanceert zuivelvrije chocolade NXT

Callebaut lanceert de volledig veganistische chocolade onder de naam NXT. De chocolade is speciaal ontwikkeld voor chefs en patissiers en de smaak komt volgens het bedrijf zo dicht mogelijk in de buurt bij die van originele Belgische chocolade. Daarnaast lanceert Callebaut een digitaal platform waar chefs inspiratie voor recepten kunnen opdoen.

Uitgebreid aandacht voor vegan tijdens opleiding

Uitgebreid aandacht voor vegan tijdens opleiding

U ziet het zelf ook wel, bij de ambachtelijke bakker of in de supermarkt: koolhydraatarm, lactosevrij en vegan brood en banket zijn populair.

Plantaardige vervanger van slagroom

Plantaardige vervanger van slagroom

Vegan is een trend. En daar ligt voor bakkers en patissiers een uitdaging. Ingrediënten als slagroom en eieren lijken onmisbaar. Toch komen er steeds meer producten op de markt die bakkers op weg helpen bij het vegan bakken. Een voorbeeld is Vegantop van Debic.