Skills Heroes-winnaar Serena van Breukelen naar Zwitserland voor competitie WorldSkills

4 oktober 2022 Redactie Bakkers in bedrijf

Serena van Breukelen (22) won de eerste prijs in de categorie ‘Patissier’ tijdens Skills Heroes in april 2022. Tijdens de nationale mbo-vakwedstrijd wist de enthousiaste studente de jury te betoveren met haar kunstwerkjes. In oktober 2022 vertrekt de Drentse winnares naar Zwitserland om ook de internationale jury te overtuigen tijdens de WorldSkills competitie.

Als klein meisje was ze dol op alles wat met bakken te maken had. “Vroeger bakte ik bijna ieder weekend zelfgemaakte koekjes, samen met mijn vriendinnetjes van school. Ik verzon dan telkens iets nieuws; een ander recept, verschillende vormen voor de koekjes en allerlei toppings waarmee we de koekjes decoreerden”, vertelt ze. Toen ze ouder werd en haar bakkersopleiding afrondde, ging Serena aan de slag als chocolatier bij Chocoladebezorgd in Hoogeveen. Hier kreeg ze de mogelijkheid om de patisserieopleiding te volgen.

Een passie voor patisserie

Serena greep die kans met beide handen aan en dat pakte goed uit: via de opleiding mocht ze meedoen aan de voorrondes voor de vakwedstrijd ‘Patissier’ van Skills Heroes. Na een spannende kwalificatiewedstrijd, ging Serena er met de winst vandoor tijdens de nationale kampioenschappen op 31 maart en 1 april 2022. Een kroon op het harde werken en vele oefenen, én het betekende dat ze naar de wereldkampioenschappen mocht in Shanghai. Uiteindelijk veranderde de bestemming, maar dat mag de pret niet drukken. “In het begin baalde ik wel een beetje dat we niet meer naar Shanghai zouden gaan. Het was lang onzeker waar de internationale wedstrijd dan wél zou plaatsvinden en óf het überhaupt door mocht gaan, maar gelukkig kreeg ik goed nieuws”.

Team Netherlands

Serena is onderdeel van Skills Team Netherlands: een team van jonge vakmensen dat Nederland vertegenwoordigt tijdens de internationale vakwedstrijden van WorldSkills. Het Nederlandse team bestaat uit 21 nationaal mbo-kampioenen, die op verschillende plekken in Europa de strijd aangaan met winnaars uit landen over de hele wereld. Van 7 tot en met 17 oktober meet Serena haar krachten op het internationale podium in Luzern. De Hoogeveense chocolatier en patissier gaat voor goud, vertelt ze: “momenteel stop ik al mijn vrije tijd in oefenen, oefenen, oefenen. Gelukkig krijg ik daar alle ruimte voor bij mijn werk en heb ik mensen om mij heen die mij helpen en waarvan ik veel kan leren. Ik heb ontzettend veel zin in de wedstrijd, maar de leerzame weg ernaartoe vind ik misschien wel net zo leuk”.

Bekijk hier het recept voor de gelegenheidstaart die Serena maakte tijdens Skills Heroes. 

Geen nieuws van Bakkers in bedrijf meer missen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke woensdag het laatste nieuws. 

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven?