Scoort Boudewijn Nijmeijers panettone in Italië?

5 november 2024 Redactie Bakkers in bedrijf State of Dreaming Films
VAKWEDSTRIJD | Een panettone is een Italiaans vruchtenbrood en de beste ambachtelijke panetonnes doen mee aan de Coppa del Monde del Panettone. De afgelopen vijf jaar won een Italiaan deze vakwedstrijd, maar dit jaar doet ook Boudewijn Nijmeijer een gooi naar de wereldtitel.

Patissier Boudewijn Nijmeijer wil zich meten met de beste panettonebakkers ter wereld. Daarom doet hij mee aan de Coppa del Monde del Panettone en levert 8 november hoogstpersoonlijk zijn klassieke panettone in voor de beoordeling in Milaan.

“Al vijf jaar op rij heeft een Italiaan de eerste prijs in de wacht weten te slepen tijdens deze wedstrijd”, aldus Boudewijn Nijmeijer, die vanuit zijn eigen bakkerij House of Bakers Nederland laat warmlopen voor panettones. “Het wordt tijd dat de beker nu ook eens naar een ander land gaat. Er doen 23 landen mee. Ik vind het een eer dat ik namens Nederland mijn panettone hier mag presenteren.” Boudewijn kreeg de keuze om een chocolade panettone of een klassieke panettone in te leveren. “Ik heb gekozen voor de klassieke uitvoering, al moet je deze zonder glaze aanleveren. Dat is jammer, want dat suikerlaagje op de korst maakt de traktatie nu juist zo lekker! Wel krijgt de panettone zonder glaze meer volume.”

Wil je meer weten over Boudewijn Nijmeijer en zijn panettones? Wij spraken hierover met hem voor Bakkers in bedrijf 10-2023. Abonnees kunnen dit artikel online terug lezen.

Naar het artikel

Grondstoffen

Boudewijn Nijmeijer Panettones Naast de klassieke panettone bakt House of Bakers ook panettones met chocolade en speciale Limited Editions met unieke ingrediënten. (© State of Dreaming Films)

Boudewijn gaat zijn product persoonlijk naar Milaan brengen. “Op 10 november horen we wie er gewonnen heeft. Persoonlijk hoop ik op een plek in de top-10”, aldus de patissier. “In Nederland weet ik inmiddels wel waar ik sta met mijn product. Ik wil mezelf nu vergelijken met de grote jongens en mezelf hierdoor pushen naar een nog hoger niveau.” Om een onderscheidend product te kunnen afleveren, heeft Boudewijn in de afgelopen maanden opnieuw kritisch naar zijn ingrediënten gekeken. “Alles waarop ik invloed kán uitoefenen, neem ik onder de loep. Ik heb diverse soorten honing bij imkers geproefd en nam regelmatig proefpotjes mee naar de bakkerij om te testen. Zo heb ik de in mijn ogen ultieme honing voor mijn product geselecteerd. Ook heb ik me zorgvuldig verdiept in de boter die ik gebruik. Een echt lekkere panettone bestaat voor een groot gedeelte uit boter: die smaak moet dus perfect zijn. Ik wil dat er boerenlucht in zit. En ik denk dat ik de juiste boter heb gevonden.”

Panettone

Een panettone is een luxe vruchtenbrood, dat zijn oorsprong vindt in Italië en daar met name rondom de kerstdagen wordt gegeten. Maar met zijn hint van vanille, de zachtheid van boter en de zoete structuur van cake is het wat Boudewijn Nijmeijer betreft een traktatie die je het gehele jaar door kunt eten. Niet alleen bij de koffie, ook bij een glas bubbels bijvoorbeeld. Zelf hoopt hij op 10 november te proosten op zijn eigen panettone.

Altijd op de hoogte blijven?