SBB: Geen grote stijging stagetekorten door lockdown en omikron

De lockdownperiode en de omikronvariant van het coronavirus hebben niet geleid tot een stijging in het aantal stagetekorten voor mbo-studenten, zo meldt het SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven).

Sterker nog: het tekort aan stages en leerbanen voor mbo-studenten was vorige maand met 7.400 een stuk lager dan het aantal tekorten een jaar daarvoor: 22.000. Wel nam het tekort ten opzichte van eind november 2021 toe met 1.200.

SBB haalde de cijfers op bij de mbo-scholen en -studenten via het meldpunt Stagetekorten. De cijfers zijn per opleiding en per regio opgehaald. Binnen de sector Voedsel, groen en gastvrijheid lag het tekort in januari 2021 op ruim 4.000 stageplaatsen. Dit aantal daalde tot juli 2021, waarna het ietwat stagneerde, maar in de afgelopen maanden was er sprake van een grote daling in het aantal tekorten: in januari van dit jaar lag het tekort nog maar op 564.

Bart Faber, woordvoerder bij SBB, laat echter weten dat er binnen de sector wel grote verschillen zijn. Zo zijn er binnen de sectoren vlees, vis, bakkerij en ijs nauwelijks tot geen stagetekorten. Faber: “Bij de opleiding Ondernemer Bakkerij zijn er geen tekorten, net als bij de opleidingen Productieleider versindustrie, Boulanger en Medewerker vers bijvoorbeeld.” De grootste tekorten zijn te vinden bij Zorg, Office, Welzijn, Assisterende gezondheidszorg en Financiële diensten.

Veelgenoemde oorzaken van de tekorten zijn gebrek aan tijd voor voldoende begeleiding, thuiswerken en een toename in het aantal studenten, waardoor er ook meer stageplaatsen nodig zijn.

Dossiers
Lees ook
Winnaars Skills Heroes Patissier en Boulanger

Winnaars Skills Heroes Patissier en Boulanger

Vrijdag 1 april vond de prijsuitreiking van Skills Heroes plaats in de Jaarbeurs in Utrecht. Daar werden de winnaars van Skills Boulanger en Skills Patissier bekendgemaakt.

Studenten bereiden zich voor op finale Skills Patissier

Studenten bereiden zich voor op finale Skills Patissier

Donderdag 31 maart en vrijdag 1 april vinden de finales van Skills Heroes Patissier plaats in de Jaarbeurs in Utrecht. Acht finalisten van verschillende scholen in Nederland strijden om zich na de finales te mogen kwalificeren voor WorldSkills 2022 in Shanghai.

Investeren in de toekomst

Investeren in de toekomst

Met de start van het nieuwe schooljaar beginnen ook weer de stages. Meestal zijn deze al voor de zomer geregeld, maar er zijn altijd een paar leerlingen die geen stageplek hebben weten te vinden. Op zich is dat bijzonder, in een tijd waarin het personeel niet voor het oprapen ligt en we nieuwe aanwas hard nodig hebben.