
Maalderij Dossche Mills, AGRAVIS en OCI Nitrogen, een volledige dochteronderneming van OCI Global, werken samen om de duurzame productie van tarwe op te schalen. Op deze wijze willen de drie de ecologische voetafdruk van brood en andere tarweproducten aanzienlijk verminderen. Door innovatieve meststoffen en milieuvriendelijke landbouwmethoden te gebruiken. Dit zorgde in 2024 voor een oogst van 4.000 ton koolstofarme tarwe. In 2023 was dit nog 1400 ton.
Vermindering CO2-uitstoot
Voedselproductie zorgt voor 26 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot. Hiervan is 9 procent afkomstig uit de landbouw. Stikstofmeststoffe veroorzaakt de meeste uitstoot bij tarweteelt. Dossche Mills, AGRAVIS en OCI Nitrogen pakken dit probleem aan door innovatieve meststoffen te gebruiken met een veel lagere koolstofvoetafdruk.
OCI Nitrogen produceert deze meststoffen op basis van biogas in plaats van fossiele brandstoffen. Dit verlaagt volgens het bedrijf de CO2-uitstoot tijdens de productie met meer dan 60 procent en is een duurzamer alternatief voor traditionele meststoffen. In 2023 werden deze meststoffen toegepast op 200 hectare landbouwgrond. In 2024 is het project fors uitgebreid naar 1.700 hectare.
Voordelen voor boeren en consumenten
Boeren die via AGRAVIS deelnemen aan dit project kunnen de duurzame meststoffen gebruiken zonder hun gebruikelijke werkwijze te wijzigen. Ze behouden dezelfde opbrengst en kwaliteit, terwijl hun CO2-voetafdruk aanzienlijk afneemt. Daarnaast garandeert Dossche Mills een premie voor koolstofarme tarwe, wat zowel ecologische als economische voordelen oplevert.
Deze samenwerking maakt deel uit van het Dossche Mills footprint-programma Terah. Binnen dit programma werkt de maalderij samen met partners in de hele keten. Niet alleen voor tarwe met een lagere CO2-voetafdruk voor het maken van Terah Flour, maar ook om een positieve impact op biodiversiteit en de bodemgezondheid te realiseren. Voor consumenten betekent dit dat brood, koekjes en pasta gemaakt van Terah Flour duurzamer zijn.
Toekomstplannen Dossche Mills en partners
Naast het gebruik van innovatieve meststoffen onderzoeken de partners extra methoden om de uitstoot verder te verlagen. Dit omvat onder andere:
- Het gebruik van biochar, een methode die koolstof langdurig in de bodem vasthoudt.
- Verbeterde meststoffen die zowel bij de productie als het gebruik minder emissies veroorzaken.
Het doel is om in 2025 maar 25.000 ton koolstofarme tarwe te oogsten en de broeikasgasuitstoot van tarweteelt met 50 procent te verminderen tegen 2030.
Transparantie en certificering
Om de betrouwbaarheid en meetbaarheid van de duurzame aanpak te garanderen, zijn alle OCI Nitrogen-producten ISCC+ gecertificeerd. Onafhankelijke partijen verifiëren de CO2-reducties. AGRAVIS monitort ook de milieueffecten op deelnemende boerderijen. Beide partners hanteren het ISO 14067-standaard, wat zorgt voor een eerlijke en transparante meting van de behaalde voordelen.
“Door samen te werken bewijzen Dossche Mills, OCI Nitrogen en AGRAVIS dat de voedingsindustrie duurzamer kan worden zonder in te leveren op kwaliteit of productiviteit. Dankzij innovatieve oplossingen en de inzet van boeren en consumenten zetten we grote stappen naar een duurzamere toekomst”, besluit Dossche Mills het persbericht.