Ruud van Erp benoemd tot onafhankelijk voorzitter NVB

23 maart 2023 Redactie Bakkers in bedrijf

De Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij (NBV) heeft Ruud van Erp benoemd als nieuwe onafhankelijke voorzitter. Woensdag 22 maart vond de benoeming plaats in een speciale Algemene Ledenvergadering. Met een onafhankelijk voorzitter als Van Erp wil de NVB meer in gezamenlijkheid grote branchevraagstukken aanpakken.

De NVB is blij met de benoeming van Ruud van Erp als onafhankelijk voorzitter. “Ruud is een verbinder puur sang en heeft jarenlange ervaring in directies van bakkerijen en het besturen van brancheorganisaties in de bakkerij en voedingsmiddelensector”, vertelt directeur Wim Kannegieter namens het NVB bestuur. “Wij zochten iemand met uitgebreide kennis van de branche en gevoel voor actuele vraagstukken, maar die tegelijkertijd niet verbonden is aan een industriële bakkerij.

Samenwerking versterken

Met Ruud van Erp als onafhankelijk voorzitter is de NVB in staat om meer aandacht te geven aan branchevraagstukken als instroom, arbeidskrapte, energietransitie en duurzaamheid en daar meer gezamenlijk op te trekken. De NVB wil met name de samenwerking versterken met partijen om hen heen, zowel in de bakkerijbranche als in de keten.

Van Erp: “Binnen de bakkerijsector zijn er tijden geweest met veel wantrouwen, weinig samenwerking en daarmee ook geen weerwoord op het moment dat er een incident was. Ik focus graag op wat we gemeenschappelijk hebben en dat zijn onze mooie producten, het proces én de mensen. Ik ben ervan overtuigd dat we daar gezamenlijk kunnen optrekken, zonder de verschillen tussen ambacht en industrie uit het oog te verliezen. Daarnaast vragen thema’s als duurzaamheid en transparantie om meer samenwerking door de keten.”

NVB bestuur

Uit de 13 kandidaten die op de vacature hebben gesolliciteerd kwam Van Erp als meest geschikte kandidaat naar voren. Van Erp is al sinds 2000 bekend met de bakkerijbranche. Toen startte hij bij Délifrance in Ridderkerk. Vervolgens was hij van 2017 tot 2022 algemeen directeur bij Pré Pain in Oldenzaal.

Ruud van Erp neemt het stokje over van Joost Rekker. Vanaf 2020 heeft Rekker de voorzittershamer gehanteerd. Hij zal aanblijven als bestuurslid van de NVB. De NVB dankt Rekker voor zijn betrokken invulling van de functie van voorzitter in de afgelopen 3 jaar.

De NVB heeft momenteel 44 leden en vertegenwoordigt daarmee 85% van het volume van de Nederlandse broodmarkt en 90% van de banketmarkt.

Altijd op de hoogte blijven?