Royal Steensma vindt drooglocatie in Duitsland

6 april 2018

Twee weken geleden brandde de drooghal in Franeker van Royal Steensma af. Nu heeft bakkerijgrondstoffenproducent een oplossing gevonden voor het drogen van de geconfijte vruchten wat in deze hal gebeurde. Royal Steensma vond een alternatief bij twee partijen in Duitsland.

Proces

De Duitse drogerijen hebben de productiecapaciteit en –tijd beschikbaar om meteen aan de slag te gaan. Royal Steensma werkte al eerder tot grote tevredenheid met de Duitsers samen. Klanten ondervinden hierdoor, zoals verwacht, geen hinder van de brand die in Franeker woedde.

Een beperkt deel van de vruchten die Royal Steensma confijt – bessen, kersen, schillen van sinaasappel en citroen, ondergaat een droogproces via verschillende technieken. Dat is nodig om het product geschikt te maken voor verwerking in koekjes, muesli, chocolade repen of granola.

Oorzaak

Het onderzoek naar de brand is nog steeds gaande. Experts sluiten brandstichting uit. Gedacht wordt aan een technische grondslag. Het is echter maar de vraag of verder onderzoek antwoord op deze vraag oplevert: de brand was zó hevig dat er weinig mogelijk bewijsmateriaal resteert. Royal Steensma  is inmiddels al begonnen met het herstel van de hal. De eerste schetsen voor nieuwbouw zijn in de maak.

Geraakt

Algemeen directeur Rimmert de Jong vertelt dat hij diep is geraakt door de saamhorigheid die hij binnen het bedrijf treft om samen de schouders eronder te zetten. “Het feit dat we al zó snel een droogoplossing hebben gevonden, is daar een voorbeeld van. Het maakt me nóg trotser op de medewerkers, dan ik al was.”

Hij roemt verder de vele steunbetuigingen  die hij na de brand binnenkreeg, tot op de dag van vandaag. “Het geeft je een warm gevoel als er zoveel mensen met je meeleven. Daar zijn we iedereen erg dankbaar voor. Het geeft ons de moed om voortvarend te werken aan de wederopbouw.”

Altijd op de hoogte blijven?