Royal Steensma hervat productie na brand

26 maart 2018

Na de brand van afgelopen vrijdag hervatte Royal Steensma vanochtend (26 maart) de productie van geconfijte vruchten op de vestiging in Franeker. De uitslaande brand legde vrijdagnacht de drooghal in de as. Niemand raakte bij de brand gewond en na uitgebreid technisch onderzoek dit weekend is de fabriek vrijgegeven. Rond 6.00 gingen de circa 50 personeelsleden rond weer aan de slag om de lopende bestellingen af te handelen, zodat de paasbroden gewoon kunnen worden gebakken.

Oorzaak nog niet bekend

Het onderzoek naar de oorzaak van de brand loopt nog steeds. Vooralsnog lijkt er van brandstichting geen sprake. Het terrein is nu schoongemaakt en vandaag start naar verwachting de sloop van de restanten van de getroffen productieruimte. De schade loopt in de miljoenen: hiervoor is Royal Steensma uiteraard verzekerd. Voor het drogen van de geconfijte vruchten zoekt Royal Steensma tijdelijk extern een oplossing. Slechts een klein deel van het geconfijte assortiment moet worden nagedroogd.

De impact van de brand is groot, met name onder het personeel van de confijterij zelf. Toch wordt met vereende krachten de draad weer opgepakt. “Het is hartverwarmend om te zien hoe betrokken alle medewerkers zijn”, vertelt algemeen directeur Rimmert de Jong van Royal Steensma. “Maar ook onze klanten, leveranciers en zelfs de concurrenten. Steunbetuigingen blijven maar binnenstromen: dat is heel fijn om te merken.” De Jong schetst dat er onder alle medewerkers een sterk gevoel leeft van ‘de schouders eronder zetten’. “We hebben de heilige overtuiging dat we hier sterker gaan uitkomen. Sterker nog: plannen voor de nieuwbouw worden op dit moment al gemaakt.”

Brand-bij-Royal-Steensma-5-300x225 Foto: Royal Steensma / www.steensma.com

Risicospreiding

Royal Steensma heeft er bewust voor gekozen om de productie van het totale productassortiment op het gebied van grondstoffen voor brood en banket te verspreiden over vier productielocaties. Zo wil het bedrijf de risico’s bij eventuele calamiteiten spreiden. Deze strategie werpt nu z’n vruchten af.

De totale locatie in Franeker heeft een omvang van 25.000 m2. de afgebrande drooghal meet 1.000m2. Op het gebied van confijten en infuseren heeft Royal Steensma een leidende positie in de markt. De producten gaan vanuit deze locatie naar meer dan 50 landen over de gehele wereld.

Altijd op de hoogte blijven?