Beeld: Royal Koopmans
Al tien jaar werkte Royal Koopmans aan de ontwikkeling van een baktarwe uit Nederland. Nu is het bedrijf daar eindelijk in geslaagd en brengen ze een nieuw assortiment op de markt: Nedertarwe. Dinsdag 18 januari presenteerde Royal Koopmans de Nedertarwe in een livestream aan bakkers, boeren en andere geïnteresseerden.
Op basis van veel oogsten, proefmalingen en testen lukte het Royal Koopmans een baktarwe te ontwikkelen die volledig in Nederland wordt geproduceerd. De vraag van de consument naar duurzaamheid en transparantie speelde een belangrijke rol in het proces. Daarom belicht Royal Koopmans elke stap in de productieketen. “Bij ons familiebedrijf vinden we duurzaamheid heel belangrijk. We willen de keten voor de consument inzichtelijk maken,” vertelt CEO Dirk Lodewijk tijdens de introductie van het evenement.
Duurzaam
Royal Koopmans presenteert Nedertarwe aan de hand van vier pijlers: Bijzonder Duurzaam, Bijzonder Hollands, Bijzonder Eerlijk en Bijzonder Smaakvol. Nedertarwe wordt zo duurzaam mogelijk geteeld in Zeeland. De akkers krijgen bloemenranden voor natuurlijke plaagbeheersing en biodiversiteit en boeren maken zo weinig mogelijk gebruik van gewasbescherming. Ook worden machines ingezet die de uitstoot van CO2 laag houden. De loodsen waarin de tarwe wordt opgeslagen, zijn voorzien van groene stroom.
Hogere prijs
Royal Koopmans vindt het belangrijk dat de boeren een eerlijke prijs krijgen voor hun product. Volgens Royal Koopmans is dit van belang voor eerlijkheid in de hele keten. Als bakkers Nedertarwe gaan gebruiken betekent dit waarschijnlijk dat ze een iets hogere inkoopprijs betalen dan ze gewend zijn.
De bakker moet deze kosten waarschijnlijk doorberekenen aan de klant, maar is de consument bereid een hogere prijs te betalen voor geheel Nederlands brood? Jolanda Marring, marketingmanager van Royal Koopmans, zegt van wel. “De huidige klanten van bakkers zijn wat ouder, zo rond de zestig à zeventig jaar, maar het is juist de millenial die geïnteresseerd is in duurzaamheid. Het is dus belangrijk om uit te leggen wat de meerwaarde van het brood is. Dan hebben mensen die hogere prijs ervoor over.”
Getest
Piet Reitsma, bakker en technoloog bij Koopmans, vertelt in de livestream over zijn ervaring met Nedertarwe. “Het is heel mooi graan, dat op ieder bakproces is getest. Bakkers kunnen overgaan op dit tarwe en dezelfde manier van bakken blijven gebruiken.” Ook liet Royal Koopmans het graan beoordelen door onafhankelijk onderzoekslaboratorium Normec. Uit deze tests bleek dat het brood met Nedertarwe net zo hoog of hoger werd beoordeeld dan brood gemaakt met andere Royal Koopmans-graanproducten.
Verwachtingen voor de toekomst
Royal Koopmans werkt voor het verduurzamen van hun Nedertarwe onder meer samen met initiatief ‘Rotterdam de boer op!' van Natuurmonumenten. Dit initiatief wil de afstand tussen stad en platteland verkleinen en boer en burger dichter bij elkaar brengen. De 19 organisaties die hierbij zijn aangesloten zien in de toekomst mogelijke projecten om de kennis over Nedertarwe te vergroten, zoals boerenlandroutes en open boerderijdagen. Dirk Kunst, programmamanager van ‘Rotterdam de boer op!’ zegt op Natuurmonumenten.nl: “Wat in ons winkelmandje belandt, is bepalend voor de kwaliteit van natuur en landschap. Vanuit die overtuiging zorgen wij, boeren, (online) supermarkten en lokale ‘korte-keten’-initiatieven, met ‘Rotterdam de boer op!’ samen voor meer aanbod van duurzame en regionaal geproduceerde producten, zoals brood van Nedertarwe.”
Royal Koopmans heeft goede verwachtingen voor Nedertarwe. Voor komend jaar is het aantal akkers dat is ingezaaid verdubbeld ten opzichte van vorig jaar. Bakkers die geïnteresseerd zijn in Nedertarwe kunnen contact opnemen met de commerciële afdeling van Royal Koopmans.