Royal Koopmans helpt bakkers bij meelstofreductie

Royal Koopmans_weg met meelstof

Meelstofallergie, vervuiling op de werkvloer én zichtbare bloemdelen op een gebakken eindproduct. Veel bakkerijen hebben hiermee te maken. Grondstoffenproducent Royal Koopmans wil bakkers helpen bij de meelstofreductie en introduceert een toolkit met fijnstofsensoren en nieuwe stuifarme strooibloem producten.

Silobloem zorgt voor een groot deel van de blootstelling aan meelstof en is daarmee een belangrijke oorzaak van grondstoffenallergie bij bakkerijmedewerkers. Op dit moment heeft 15 procent van de 40.000 werknemers binnen de bakkerijbranche last van grondstoffenallergie. Sinds 1 januari 2020 zijn er wettelijke grenswaarden opgesteld. Omdat de toegestane hoeveelheid meelstof per m³ in de praktijk bij bakkerijen vaak te hoog is, hebben de technologen van Royal Koopmans strooibloem producten ontwikkeld die minder stuiven.

Stuifarme strooibloem

De stuifarme strooibloem stuift volgens Royal Koopmans minder dan silobloem. Volgens de grondstoffenproducent wordt hiermee de kans op het ontwikkelen van een grondstoffenallergie verlaagd. Andere voordelen zijn minder meelstof in lucht (dat zorgt voor minder vervuiling) en reductie van schoonmaakkosten en -tijd.

Er zijn twee soorten. Allereerst Strooibloem Stuifarm Top. Dit is een gedroogde stuifarme strooibloem met een fijne granulatie. Speciaal geschikt voor het strooien op deeg- en lamineerlijnen. Daarnaast is er Strooibloem Stuifarm Premium. Een gedroogde geagglomereerde stuifarme strooibloem met een wat grovere granulatie. Speciaal geschikt voor het strooien op deeg- en lamineerlijnen. 

Cees de Haan Sr. Product- en Procestechnoloog: “Goede free falling én free flowing eigenschappen zijn enorm belangrijk voor een goede strooibloem. Het valt daardoor sneller op de juiste plek en kan goed gedoseerd worden. Klanten leren ons dat het ook belangrijk is dat een product in meerdere processen toegepast kan worden. Dit hebben we in ons eigen KIEM innovatiecentrum uitvoerig getest met praktijkvoorbeelden van onze klanten. Hieruit zijn nieuwe stuifarme strooibloem producten ontwikkeld.”

Toolkit 'Weg met meelstof'

Naast de nieuwe bloem introduceert Royal Koopmans ook de toolkit ‘Weg met meelstof’. Fijnstofsensoren meten de hoeveelheid meelstof binnen de bakkerij. De industriële procestechnoloog van Royal Koopmans werkt vervolgens een rapport op maat uit om gezamenlijk toe te werken naar een stuifarme werkomgeving.

Lees ook
Tim Toonen nieuwe Director Marketing & Sales Zeelandia

Tim Toonen nieuwe Director Marketing & Sales Zeelandia

Zeelandia Nederland heeft een nieuwe Director Marketing & Sales. Tim Toonen vervult deze functie vanaf 1 januari 2021. Als Director Marketing & Sales is hij is verantwoordelijk voor alle sales- en marketingactiviteiten binnen het MKB in de Nederlandse markt.

Meest gelezen artikelen van juli, augustus en september

Meest gelezen artikelen van juli, augustus en september

In aanloop naar 2021 kijken we terug naar op afgelopen jaar. Welke artikelen werden het meest gelezen op onze website? Wat lazen de bezoekers van onze website het derde kwartaal van 2020? De top 5 van juli, augustus en september.

Is vegan melk van tarwezemel straks mogelijk?

Is vegan melk van tarwezemel straks mogelijk?

Die vraag proberen Royal Koopmans en Carbohydrate Competence Centre (CCC) te beantwoorden in hun onderzoek naar clean label-toepassingen uit graan. Ze willen tarwezemelen gebruiken om plantaardige vlees- en melkproducten te maken.

Zelfstandig werkend bakker omgeving Almelo

Zelfstandig werkend bakker omgeving Almelo

Wat ga je doen?Voor een koekbakkerij in de omgeving van Almelo zijn we per direct op zoek naar een ervaren zelfstandig werkend bakker. Je komt te werken in een team...

Ambachtelijk broodbakker omgeving Hardenberg

Ambachtelijk broodbakker omgeving Hardenberg

Wat ga je doen?Je zal je bezig houden met de productie van diverse soorten groot en klein brood. Hierbij werk je veelal op de traditionele manier. Je werkt zelfstandig...

Ambachtelijk broodbakker omgeving Den Haag

Ambachtelijk broodbakker omgeving Den Haag

Wat ga je doen?Voor deze kleine ambachtelijke bakkerij zijn we per direct op zoek naar een zelfstandig werkend broodbakker. Je zal je bezighouden met het totale...