De resultaten van de tiende landelijke zoutmonitoring

Zout

Het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) voerde in opdracht van het bestuur van de Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij (NVB) de tiende landelijke zoutmonitoring in brood uit. De conclusie is is dat de hele sector, zowel industrie als ambacht, met een gewogen gemiddelde van 1,64 procent zout op de droge stof ruim voldoet aan het Warenwetbesluit Meel en brood. Ook was er een groot verschil tussen het zoutgehalte in de industriële en ambachtelijke bakkerijen. Dat meldt het NVB.

Zoutmonitoring

Voor de monitoring werden er monsters genomen van 502 broden bij ambachtelijke en industriële bakkers en retailbedrijven. Het onderzoek liep van mei tot en met augustus 2018. 15 procent van deze broden voldeed niet aan de wettelijke norm van 1,8% NaCl op de droge stof. Bij industriële broden voldeed 9 procent niet aan de wettelijke norm. Bij de ambachtelijke broden was dit 40 procent.

De focus lag op grootbrood, maar voor de monitoring is ook een groot deel kleinbrood en overig brood bemonsterd. Dit vanwege de bredere wetgeving en grotere verscheidenheid in het assortiment van NVB-leden. De verschillende broodsoorten uit industriële bakkerijen voldoen aan de wettelijke norm. Stokbroden, hard kleinbrood en zuurstofarmverpakt kleinbrood laten de hoogste waarden zien.

Tabel: Resultaten tiende landelijke zoutmonitoring - Bron: NVB

 TotaalIndustrieAmbachtAantal monsters502400102Gewogen gemiddelde % NaCl op droge stof1,64Gemiddelde % NaCl op droge stof1,651,611,84Gewogen gemiddelde natrium mg/100 g brood407Gemiddelde natrium mg/100 g brood412399462Totaal aantal monsters dat voldoet aan norm Schijf van Vijf ≤450mg natrium per 100g eindproduct (norm geldt alleen voor bruinbrood en volkoren)416 (83%)359 (90%)57 (56%)Gewogen gemiddelde zout g/100 g brood1,02Gemiddelde zout g/100 gram brood1,031,001,15

   
   
   
Lees ook
Zoutgehalte van brood ligt wederom onder de wettelijke norm

Zoutgehalte van brood ligt wederom onder de wettelijke norm

Het zoutgehalte van brood van bakkerijen aangesloten bij de NVB ligt wederom onder de wettelijke norm. Dat blijkt uit de 2020 editie van de NVB Zoutmonitoring.

Wat doet corona met de broodverkoop?

Wat doet corona met de broodverkoop?

In 2019 groeide het broodvolume in Nederland sinds lange tijd weer licht, zo liet het NBC aan de hand van de laatste broodcijfers zien. In hoeverre haalt corona een streep door deze groene cijfers? En zet deze trend de komende jaren door?

Hoe noem je een vegetarisch product?

Hoe noem je een vegetarisch product?

Ik heb een vegan saucijzenbroodje: het lijkt op een saucijzenbroodje, maar ik gebruik geen ingrediënten afkomstig van dieren. Mag ik mijn broodje wel ‘vegan saucijzenbroodje’ noemen?

Ambachtelijk broodbakker omgeving Den Haag

Ambachtelijk broodbakker omgeving Den Haag

Wat ga je doen?Voor deze kleine ambachtelijke bakkerij zijn we per direct op zoek naar een zelfstandig werkend broodbakker. Je zal je bezighouden met het totale...

Broodbakker, zelfstanding of assistent omgeving Leiden

Broodbakker, zelfstanding of assistent omgeving Leiden

Wat ga je doen?Voor een ambachtelijke bakkerij in de omgeving van Leiden zijn we per direct op zoek naar een zelfstandig werkend broodbakker. Deze ambachtelijke...

Chef Broodbakker omgeving Naaldwijk

Chef Broodbakker omgeving Naaldwijk

Wat ga je doen?Voor een van onze klanten in de omgeving van Naaldwijk zijn we op zoek naar een Chef Broodbakker. In deze functie stuur je het volledige team van...