De resultaten van de tiende landelijke zoutmonitoring

Zout

Het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) voerde in opdracht van het bestuur van de Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij (NVB) de tiende landelijke zoutmonitoring in brood uit. De conclusie is is dat de hele sector, zowel industrie als ambacht, met een gewogen gemiddelde van 1,64 procent zout op de droge stof ruim voldoet aan het Warenwetbesluit Meel en brood. Ook was er een groot verschil tussen het zoutgehalte in de industriële en ambachtelijke bakkerijen. Dat meldt het NVB.

Zoutmonitoring

Voor de monitoring werden er monsters genomen van 502 broden bij ambachtelijke en industriële bakkers en retailbedrijven. Het onderzoek liep van mei tot en met augustus 2018. 15 procent van deze broden voldeed niet aan de wettelijke norm van 1,8% NaCl op de droge stof. Bij industriële broden voldeed 9 procent niet aan de wettelijke norm. Bij de ambachtelijke broden was dit 40 procent.

De focus lag op grootbrood, maar voor de monitoring is ook een groot deel kleinbrood en overig brood bemonsterd. Dit vanwege de bredere wetgeving en grotere verscheidenheid in het assortiment van NVB-leden. De verschillende broodsoorten uit industriële bakkerijen voldoen aan de wettelijke norm. Stokbroden, hard kleinbrood en zuurstofarmverpakt kleinbrood laten de hoogste waarden zien.

Tabel: Resultaten tiende landelijke zoutmonitoring - Bron: NVB

 TotaalIndustrieAmbachtAantal monsters502400102Gewogen gemiddelde % NaCl op droge stof1,64Gemiddelde % NaCl op droge stof1,651,611,84Gewogen gemiddelde natrium mg/100 g brood407Gemiddelde natrium mg/100 g brood412399462Totaal aantal monsters dat voldoet aan norm Schijf van Vijf ≤450mg natrium per 100g eindproduct (norm geldt alleen voor bruinbrood en volkoren)416 (83%)359 (90%)57 (56%)Gewogen gemiddelde zout g/100 g brood1,02Gemiddelde zout g/100 gram brood1,031,001,15

   
   
   
Lees ook
Een mooie egale print op je tijgerbrood

Een mooie egale print op je tijgerbrood

Ik bak dagelijks tijgerbrood, maar de bovenkorst is geen twee keer hetzelfde. Er zijn vaak verschillen in de kleur van de korst en de tijgerprint komt er niet mooi op. Hoe zorg ik dat er dagelijks een mooi donkerbruin gebakken tijgerbrood met een fraaie tijgerprint uit de oven komt?

Consument waardeert vakmanschap - Een ‘nieuwe’ rol  voor vers

Consument waardeert vakmanschap - Een ‘nieuwe’ rol voor vers

Dat voeding gerelateerd is aan onze gezondheid en kwaliteit van leven, is al lang geen nieuws meer. En dat verse producten daar een belangrijke rol in spelen, mogen we ook veronderstellen. Maar waaróm kiezen we steeds vaker voor vers en waar kopen we die producten het liefst?

NBC en NBA organiseren webinar Wijzigingen Warenwetbesluit

NBC en NBA organiseren webinar Wijzigingen Warenwetbesluit

Het aangepaste Warenwetbesluit Meel en brood wordt 1 juli van kracht. Daarom organiseren het Nederlands Bakkerij Centrum en de Nationale Bakkerij Academie op 16 en 18 juni het webinar Wijzigingen Warenwetbesluit’. Dit webinar voor ondernemers in de ambachtelijke bakkerij gaat in op de wetswijzigingen en wat dit betekent door de dagelijkse praktijk.

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Rijswijk

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Rijswijk

Wat ga je doen?Ter uitbreiding van het huidige team komt er een functie van allround broodbakker bij. Deze is voor de lange termijn en voor 38 uur per week. In deze...

Vakantiemedewerker voor in het banket gezocht, omgeving Haaksbergen

Vakantiemedewerker voor in het banket gezocht, omgeving Haaksbergen

Wat ga je doen?Wij zijn op zoek naar een banketbakker voor de weken 26 tot ongeveer week 36. Je zal gaan werken op de afdeling nat gebak. Je komt in een moderne...

Medewerker Inpak/ Verdeel/ Vriezer in de Bollenstreek

Medewerker Inpak/ Verdeel/ Vriezer in de Bollenstreek

Wat ga je doen?Voor onze klant in de Bollenstreek (Zuid-Holland) zijn we per direct op zoek naar een medewerker die actief kan zijn op de afdeling inpak, verdeel...