De resultaten van de tiende landelijke zoutmonitoring

Zout

Het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) voerde in opdracht van het bestuur van de Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij (NVB) de tiende landelijke zoutmonitoring in brood uit. De conclusie is is dat de hele sector, zowel industrie als ambacht, met een gewogen gemiddelde van 1,64 procent zout op de droge stof ruim voldoet aan het Warenwetbesluit Meel en brood. Ook was er een groot verschil tussen het zoutgehalte in de industriële en ambachtelijke bakkerijen. Dat meldt het NVB.

Zoutmonitoring

Voor de monitoring werden er monsters genomen van 502 broden bij ambachtelijke en industriële bakkers en retailbedrijven. Het onderzoek liep van mei tot en met augustus 2018. 15 procent van deze broden voldeed niet aan de wettelijke norm van 1,8% NaCl op de droge stof. Bij industriële broden voldeed 9 procent niet aan de wettelijke norm. Bij de ambachtelijke broden was dit 40 procent.

De focus lag op grootbrood, maar voor de monitoring is ook een groot deel kleinbrood en overig brood bemonsterd. Dit vanwege de bredere wetgeving en grotere verscheidenheid in het assortiment van NVB-leden. De verschillende broodsoorten uit industriële bakkerijen voldoen aan de wettelijke norm. Stokbroden, hard kleinbrood en zuurstofarmverpakt kleinbrood laten de hoogste waarden zien.

Tabel: Resultaten tiende landelijke zoutmonitoring - Bron: NVB

 TotaalIndustrieAmbachtAantal monsters502400102Gewogen gemiddelde % NaCl op droge stof1,64Gemiddelde % NaCl op droge stof1,651,611,84Gewogen gemiddelde natrium mg/100 g brood407Gemiddelde natrium mg/100 g brood412399462Totaal aantal monsters dat voldoet aan norm Schijf van Vijf ≤450mg natrium per 100g eindproduct (norm geldt alleen voor bruinbrood en volkoren)416 (83%)359 (90%)57 (56%)Gewogen gemiddelde zout g/100 g brood1,02Gemiddelde zout g/100 gram brood1,031,001,15

   
   
   
Lees ook
KeyBAKE Key to Efficiency!

KeyBAKE Key to Efficiency!

KeyBAKE, één bedrijf voor advies, het ontwerp, de productie en levering van hoogwaardige bakeware voor de (semi)industriële bakkerij. De kennis en ervaring van KeyBAKE leidt tot een compleet aanbod van productdragers, met of zonder coating, met hygiëne, verhoging van efficiëntie, duurzaamheid en rendementsverbetering in...

Nauwe samenwerking NBC en NBA

Nauwe samenwerking NBC en NBA

Het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) en de Nationale Bakkerij Academie (NBA) gaan intensiever samenwerken. Door het samenvoegen van expertises én een efficiëntere inzet van middelen willen zij beide organisaties slagvaardiger maken en zo de bakkerijbranche naar een hoger niveau brengen.

Bakery Institute organiseert masterclass ‘Uitverkoren’

Bakery Institute organiseert masterclass ‘Uitverkoren’

Chefs kiezen steeds vaker voor kwalitatief goed brood. Het mandje wit stokbrood met iets te harde kruidenboter is in de meeste restaurants passé en sinds afgelopen jaar kent Nederland zelfs een broodsommelier. Bakery Institute in Zaandam wil brood definitief op de kaart zetten en biedt chefs in de horeca daarom een tweedaagse Masterclass Boulangerie...

Patissier / verkoopmedewerker ft/pt omgeving Hilversum

Patissier / verkoopmedewerker ft/pt omgeving Hilversum

Wat ga je doen?In de winkel zal je als eerste taak hebben o klanten te voorzien van de mooiste producten. Dit doe je met een grote glimlach en doordat je zelf de...

Broodbakker Ambachtelijk te Amsterdam

Broodbakker Ambachtelijk te Amsterdam

Wat ga je doen?In de functie van bakker werk je in een klein team in wisselende diensten. Teambelang staat hier voorop, samen maken jullie de mooiste producten....

Banketbakker omgeving Den Haag gezocht

Banketbakker omgeving Den Haag gezocht

Wat ga je doen?Binnen een team van 10 banketbakkers zijn ze op zoek naar een enthousiaste, creatieve en gemotiveerde banketbakker. Binnen het team lopen de taken...