De resultaten van de tiende landelijke zoutmonitoring

Zout

Het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) voerde in opdracht van het bestuur van de Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij (NVB) de tiende landelijke zoutmonitoring in brood uit. De conclusie is is dat de hele sector, zowel industrie als ambacht, met een gewogen gemiddelde van 1,64 procent zout op de droge stof ruim voldoet aan het Warenwetbesluit Meel en brood. Ook was er een groot verschil tussen het zoutgehalte in de industriële en ambachtelijke bakkerijen. Dat meldt het NVB.

Zoutmonitoring

Voor de monitoring werden er monsters genomen van 502 broden bij ambachtelijke en industriële bakkers en retailbedrijven. Het onderzoek liep van mei tot en met augustus 2018. 15 procent van deze broden voldeed niet aan de wettelijke norm van 1,8% NaCl op de droge stof. Bij industriële broden voldeed 9 procent niet aan de wettelijke norm. Bij de ambachtelijke broden was dit 40 procent.

De focus lag op grootbrood, maar voor de monitoring is ook een groot deel kleinbrood en overig brood bemonsterd. Dit vanwege de bredere wetgeving en grotere verscheidenheid in het assortiment van NVB-leden. De verschillende broodsoorten uit industriële bakkerijen voldoen aan de wettelijke norm. Stokbroden, hard kleinbrood en zuurstofarmverpakt kleinbrood laten de hoogste waarden zien.

Tabel: Resultaten tiende landelijke zoutmonitoring - Bron: NVB

 TotaalIndustrieAmbachtAantal monsters502400102Gewogen gemiddelde % NaCl op droge stof1,64Gemiddelde % NaCl op droge stof1,651,611,84Gewogen gemiddelde natrium mg/100 g brood407Gemiddelde natrium mg/100 g brood412399462Totaal aantal monsters dat voldoet aan norm Schijf van Vijf ≤450mg natrium per 100g eindproduct (norm geldt alleen voor bruinbrood en volkoren)416 (83%)359 (90%)57 (56%)Gewogen gemiddelde zout g/100 g brood1,02Gemiddelde zout g/100 gram brood1,031,001,15

   
   
   
Lees ook
Afscheid van een man met een hart voor brood

Afscheid van een man met een hart voor brood

Met een quiz, een diner en speeches nam de sector gisteravond afscheid van Flip van Straaten als directeur van het NBC. De branche verliest hiermee een echte ambassadeur voor brood.

We want it all…  and we want it now!!

We want it all… and we want it now!!

Deze woorden van de legendarische band Queen uit 1989 zijn actueler dan ooit. Waar Queen destijds de thema’s ‘het hebben van ambities’ en ‘opkomen voor je doelen’ al centraal stelde, past de tekst nu ook bij het consumptiepatroon van de jongere generaties Y en Z, die na 1980 zijn geboren. Zij kunnen en willen diensten en producten 24/7 verkrijgen. En...

Nederlanders eten meer brood

Nederlanders eten meer brood

Voor het eerst in 10 jaar eten Nederlanders weer meer brood, Dat blijkt uit actuele cijfers van het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC). In de eerste helft van 2019 laat een stijging van 3,5 procent in het volume van brood zien ten opzichte van dezelfde periode in 2018.

Broodbakker / productiemedewerker omgeving Utrecht

Broodbakker / productiemedewerker omgeving Utrecht

In deze fulltime functie (38 werkuren) zal je werken in wisselende diensten. De werktijden zijn overdag van 10:00 – 18:00 uur en in de nachtdienst start je...

Meewerkend voorman inpak 2 ploegen te Nijverdal

Meewerkend voorman inpak 2 ploegen te Nijverdal

In deze fulltime aansturende functie zal je zorg dragen voor het inpakproces binnen de bakkerij. Samen met de dagelijkse leiding zorg je voor het juist instrueren...

Commercieel medewerker binnendienst omgeving Amsterdam

Commercieel medewerker binnendienst omgeving Amsterdam

In de deze uitdagende functie zal jij je bezighouden met verkoop van ambachtelijke brood en banketproducten aan diverse afnemers van vliegtuigcateraars tot hotelketens...