Renske Huyben en Hiljo Hillebrand bereiden zich voor op Best of Mondial du Pain

28 september 2022 Jorien Tromp

Foto: Boulangerieteam 

Vorig jaar behaalden Renske Huyben en Hiljo Hillebrand de vierde plaats tijdens internationale wedstrijd Mondial du Pain in Nantes. Daarmee wonnen ze een ticket voor Best of Mondial du Pain, de finale die volgend jaar begin maart plaatsvindt in Japan. Op dit moment zijn ze volop bezig met de voorbereidingen.

Mondial du Pain is een internationale wedstrijd waar een ervaren bakker, Hiljo Hillebrand, een duo vormt met een jong talent, Renske Huyben. Omdat het Nederlandse team bij de wedstrijd in Nantes tot de zes beste landen behoorde, strijden Hiljo en Renske volgend jaar opnieuw tegen de teams uit Japan, Spanje, Italië, Frankrijk en België tijdens Best of Mondial du Pain in Tokyo.

Uitdaging

“We zijn druk bezig met de trainingen”, vertelt Hiljo. Het team is al enige tijd bezig met de broden en viennoiserie en oefende de afgelopen weken met het showstuk. Het thema daarvan is, net als bij de Mondial du Pain in Nantes, ‘Brood van het verleden tot heden’. Volgens Hiljo is zo’n thema best een uitdaging. “Je wilt natuurlijk niet hetzelfde doen als de vorige keer. En je moet niet alleen nadenken over het praktische deel, maar ook over de vormgeving.” Het team heeft een schets gemaakt en Renske vertelt dat ze de afgelopen keer erg tevreden waren bij het oefenen van het showstuk. “Ik heb er een goed gevoel over. Het is een heel lastig onderdeel, maar laatste keer ging het goed. Dat geeft heel veel energie.”

Oefenen als team

Het team wordt gecoacht door Meester Boulanger Wietse Schiere. Verder krijgen ze veel ondersteuning vanuit het Boulangerieteam, met name door Hans Som, Mike Onasse en Gerrit Huckriede. Hiljo: “Renske en ik zijn de afgevaardigden, maar het hele team werkt mee. We proberen de wedstrijd echt als team te halen.” Tot aan december oefent het team een keer per week. Daarna gaan ze aan de slag met tijdstrainingen. “Het moet straks perfect gaan”, zegt Renske. 

Renske verwacht dat het een pittige strijd gaat worden in Tokyo. “Je bereid je natuurlijk heel goed voor, maar op de dag zelf moet ook alles lukken”, zegt ze. Op dit moment heeft ze er vertrouwen in. “Hiljo en ik zijn samen een heel goed team en we doen dit al lang. Met een goede samenwerking kunnen we veel punten scoren. We gaan voor de volle 100 procent voor de eerste plek.”

Altijd op de hoogte blijven?