Relatief veel voedingsstoffen in (volkoren) brood

Volkoren brood

Brood is een belangrijk onderdeel van gezonde voeding en zal ook in de toekomst een belangrijke plaats blijven innemen. Dat wordt duidelijk uit een wetenschappelijk artikel van Peter Weegels, directeur van het European Bakery Innovation Centre (EBIC) in Papendrecht. "Eigenlijk kun je brood een superfood noemen, omdat het qua samenstelling met kop en schouders boven veel voedingsmiddelen uitsteekt", aldus Weegels.

Dat brood bijzonder is, blijkt uit het artikel van Peter Weegels dat begin dit jaar verscheen in het wetenschappelijk tijdschrift ”Plant Foods for Human Nutrition”. In dit artikel keek men welke plantaardige voedingsmiddelen de beste bijdrage leveren aan de dagelijkse behoefte aan voedingsstoffen, zoals eiwitten, vezels, vitamines en mineralen. De onderzoeker keek naar koolhydraatrijk basisvoedsel, dat veel voorkomt in onze voeding. Voorbeelden zijn brood, pasta, aardappelen, peulvruchten, granen zoals tarwe, rogge en haver, maar ook pseudo-granen als teff, quinoa en boekweit.

Gemiddeld 160 gram brood

In Europa en de Verenigde Staten wordt gemiddeld 160 gram brood per dag gegeten, ongeveer 6 sneetjes. Als dit allemaal volkorenbrood zou zijn, dan levert brood een aanzienlijke bijdrage aan wat er dagelijks nodig is aan eiwitten, vezels, vitamines en mineralen. Zo kan volkoren brood 36% van de eiwitbehoefte en een kwart van de vezelbehoefte leveren. Maar ook draagt brood voor 41% bij aan de mineralen die op een dag nodig zijn en voor 17% aan de behoefte aan vitamines. Daarom is de bijdrage aan de inname van belangrijke voedingsstoffen van brood een van de hoogste van alle basisvoedingsmiddelen. Alleen linzen scoren in sommige opzichten beter.

Stel dat je brood weglaat

Als je brood weglaat, moet je veel van andere producten eten om toch de goede voedingsstoffen binnen te krijgen. De hoeveelheid vezels uit 160 gram volkorenbrood (14 gram vezel) zit ook in 780 gram aardappels, 670 zilvervliesrijst, 7 borden havermoutpap of 560 g gekookte groenten. Nog een voorbeeld: de hoeveelheid mineralen uit 160 gram brood zit ook in 800 gram aardappels, 540 gram zilvervliesrijst, 2 borden havermoutpap of 470 gram gekookte groenten, zo is becijferd in het artikel. Iets dergelijks gaat ook op voor eiwitten en in minder mate voor vitamines. Deze getallen maken duidelijk dat brood een belangrijke bron is van voedingsstoffen en een vooraanstaande plek inneemt in het voedingspatroon.

Natuurlijk is volkorenbrood de beste keuze, want daarin zitten de meeste voedingsstoffen en vezels. Maar uit de berekeningen in het artikel blijkt dat zelfs witbrood nog een aanzienlijke bijdrage levert, beter bijvoorbeeld dan eenzelfde hoeveelheid volkoren pasta, zilvervliesrijst of aardappelen. En opvallend is dat ook vermeende superfoods als teff en quinoa echt veel minder goed scoren.

infographic Volkorenbrood Kans op tekort daalt

Dat brood in zo’n relatief kleine hoeveelheid zoveel voedingstoffen levert is interessant, zeker als er sprake is van kans op tekorten in de voeding. En dat is vaak het geval. Vooral door eenzijdige voeding ontstaan tekorten aan vezels, vitamines en mineralen. Door te kiezen voor voedingsmiddelen die rijk zijn aan voedingstoffen, zoals brood wordt de kans op een tekort kleiner.

De toekomst

De wereldbevolking groeit. En daarvoor is veel voedsel nodig. De huidige voedselproductie kan deze groei niet aan en dat zou kunnen leiden tot tekorten. Bovendien gaan steeds meer mensen in steden wonen: minder mensen verbouwen dus hun eigen voedsel. Ook dat maakt de behoefte aan gemakkelijk te consumeren voedsel groter, volgens het artikel. Maar omdat we steeds minder bewegen, hebben we wel minder energie uit voedsel nodig. De behoefte aan vezels, eiwitten, vitamines en mineralen blijft echter ongeveer gelijk. Dat vraagt dus om voeding met een hoge dichtheid aan deze voedingsstoffen.

Al deze ontwikkelingen vergroten de behoefte aan duurzaam geproduceerde voeding met een hoge dichtheid aan voedingsstoffen. Brood blijkt hiervan een goed voorbeeld: brood daar zit echt wat in!

 

Lees ook
Bakker Van de Ven presenteert ‘Ven’s 100% Volkoren’ logo

Bakker Van de Ven presenteert ‘Ven’s 100% Volkoren’ logo

Begin oktober 2019 presenteerde Bakker Van de Ven een reeks van nieuwe producten onder de naam ‘Ven’s 100% Volkoren’. “Volkoren is een topproduct”, vindt Ruud van de Ven. “Het is gezond. Het geeft een rijke smaak. Het is natuurlijk. Het maakt onderdeel uit van onze eetcultuur. En als bakker kunnen we er ontelbare kanten mee op.”

Volkorenclaims op verpakkingen misleidend, oordeelt RCC

Volkorenclaims op verpakkingen misleidend, oordeelt RCC

Producten met witte bloem erin op de verpakking ‘volkoren’ noemen, is misleidend. Dat oordeelde de Reclame Code Commissie vorige week. Onder meer Albert Heijn, Bolletje en Jumbo zouden hun klanten op deze manier misleiden.

We want it all…  and we want it now!!

We want it all… and we want it now!!

Deze woorden van de legendarische band Queen uit 1989 zijn actueler dan ooit. Waar Queen destijds de thema’s ‘het hebben van ambities’ en ‘opkomen voor je doelen’ al centraal stelde, past de tekst nu ook bij het consumptiepatroon van de jongere generaties Y en Z, die na 1980 zijn geboren. Zij kunnen en willen diensten en producten 24/7 verkrijgen. En...

Brood bakker Ambachtelijk met een vleugje banket omgeving Lelystad

Brood bakker Ambachtelijk met een vleugje banket omgeving Lelystad

Wat ga je doen?Doordat ze werken met een klein team in de bakkerij zijn ze op zoek naar iemand die zowel uit de voeten kan in de broodbakkerij als in de banketbakkerij....

Broodbakker / productiemedewerker omgeving Utrecht

Broodbakker / productiemedewerker omgeving Utrecht

In deze fulltime functie (38 werkuren) zal je werken in wisselende diensten. De werktijden zijn overdag van 10:00 – 18:00 uur en in de nachtdienst start je...

Meewerkend voorman inpak 2 ploegen te Nijverdal

Meewerkend voorman inpak 2 ploegen te Nijverdal

In deze fulltime aansturende functie zal je zorg dragen voor het inpakproces binnen de bakkerij. Samen met de dagelijkse leiding zorg je voor het juist instrueren...