Relatief veel voedingsstoffen in (volkoren) brood

Volkoren brood

Brood is een belangrijk onderdeel van gezonde voeding en zal ook in de toekomst een belangrijke plaats blijven innemen. Dat wordt duidelijk uit een wetenschappelijk artikel van Peter Weegels, directeur van het European Bakery Innovation Centre (EBIC) in Papendrecht. "Eigenlijk kun je brood een superfood noemen, omdat het qua samenstelling met kop en schouders boven veel voedingsmiddelen uitsteekt", aldus Weegels.

Dat brood bijzonder is, blijkt uit het artikel van Peter Weegels dat begin dit jaar verscheen in het wetenschappelijk tijdschrift ”Plant Foods for Human Nutrition”. In dit artikel keek men welke plantaardige voedingsmiddelen de beste bijdrage leveren aan de dagelijkse behoefte aan voedingsstoffen, zoals eiwitten, vezels, vitamines en mineralen. De onderzoeker keek naar koolhydraatrijk basisvoedsel, dat veel voorkomt in onze voeding. Voorbeelden zijn brood, pasta, aardappelen, peulvruchten, granen zoals tarwe, rogge en haver, maar ook pseudo-granen als teff, quinoa en boekweit.

Gemiddeld 160 gram brood

In Europa en de Verenigde Staten wordt gemiddeld 160 gram brood per dag gegeten, ongeveer 6 sneetjes. Als dit allemaal volkorenbrood zou zijn, dan levert brood een aanzienlijke bijdrage aan wat er dagelijks nodig is aan eiwitten, vezels, vitamines en mineralen. Zo kan volkoren brood 36% van de eiwitbehoefte en een kwart van de vezelbehoefte leveren. Maar ook draagt brood voor 41% bij aan de mineralen die op een dag nodig zijn en voor 17% aan de behoefte aan vitamines. Daarom is de bijdrage aan de inname van belangrijke voedingsstoffen van brood een van de hoogste van alle basisvoedingsmiddelen. Alleen linzen scoren in sommige opzichten beter.

Stel dat je brood weglaat

Als je brood weglaat, moet je veel van andere producten eten om toch de goede voedingsstoffen binnen te krijgen. De hoeveelheid vezels uit 160 gram volkorenbrood (14 gram vezel) zit ook in 780 gram aardappels, 670 zilvervliesrijst, 7 borden havermoutpap of 560 g gekookte groenten. Nog een voorbeeld: de hoeveelheid mineralen uit 160 gram brood zit ook in 800 gram aardappels, 540 gram zilvervliesrijst, 2 borden havermoutpap of 470 gram gekookte groenten, zo is becijferd in het artikel. Iets dergelijks gaat ook op voor eiwitten en in minder mate voor vitamines. Deze getallen maken duidelijk dat brood een belangrijke bron is van voedingsstoffen en een vooraanstaande plek inneemt in het voedingspatroon.

Natuurlijk is volkorenbrood de beste keuze, want daarin zitten de meeste voedingsstoffen en vezels. Maar uit de berekeningen in het artikel blijkt dat zelfs witbrood nog een aanzienlijke bijdrage levert, beter bijvoorbeeld dan eenzelfde hoeveelheid volkoren pasta, zilvervliesrijst of aardappelen. En opvallend is dat ook vermeende superfoods als teff en quinoa echt veel minder goed scoren.

infographic Volkorenbrood Kans op tekort daalt

Dat brood in zo’n relatief kleine hoeveelheid zoveel voedingstoffen levert is interessant, zeker als er sprake is van kans op tekorten in de voeding. En dat is vaak het geval. Vooral door eenzijdige voeding ontstaan tekorten aan vezels, vitamines en mineralen. Door te kiezen voor voedingsmiddelen die rijk zijn aan voedingstoffen, zoals brood wordt de kans op een tekort kleiner.

De toekomst

De wereldbevolking groeit. En daarvoor is veel voedsel nodig. De huidige voedselproductie kan deze groei niet aan en dat zou kunnen leiden tot tekorten. Bovendien gaan steeds meer mensen in steden wonen: minder mensen verbouwen dus hun eigen voedsel. Ook dat maakt de behoefte aan gemakkelijk te consumeren voedsel groter, volgens het artikel. Maar omdat we steeds minder bewegen, hebben we wel minder energie uit voedsel nodig. De behoefte aan vezels, eiwitten, vitamines en mineralen blijft echter ongeveer gelijk. Dat vraagt dus om voeding met een hoge dichtheid aan deze voedingsstoffen.

Al deze ontwikkelingen vergroten de behoefte aan duurzaam geproduceerde voeding met een hoge dichtheid aan voedingsstoffen. Brood blijkt hiervan een goed voorbeeld: brood daar zit echt wat in!

 

Lees ook

Teff brood

Bakels Senior introduceert Teff brood. Dit brood is gemaakt van teff, het oeroude graan uit Ethiopië. [object type="youtube" id="uigFzJYI0GU&t=7s"]

Brood. Goed verhaal

Bijna een jaar geleden startte NBC, in samenwerking met de gehele Nederlandse en Belgische broodsector, de broodcampagne “Bread from Europe – A Great Story” – Brood uit Europa. Goed verhaal! Een uitgebreide 3-jarige Europese campagne bedoeld om het Nederlandse publiek het gezonde van brood, de diversiteit en …. het heerlijke, warme gevoel van brood te laten beleven. Het eerste jaar zit erop. En wat een jaar was het! [object type="youtube" id="VRVKwtaohjA"]

Royal Steensma neemt Bak Speciaal over

Royal Steensma neemt Bak Speciaal over

Royal Steensma neemt Bak Speciaal, producent en leverancier van grondstoffen voor speciale broodsoorten als biologisch, desem- en speltbrood, over. Deze overname past in de ambitie van Royal Steensma om zich verder te ontwikkelen als totaal leveranciers voor de bakker. Het bedrijf produceert al wel grondstoffen voor brood, maar het accent ligt nu vooral...

Unieke kans in Amerika

Unieke kans in Amerika

Beschrijving Ben jij de bakker die wij zoeken voor deze unieke uitdaging in New York? We zoeken 3 bakkers voor een bepaalde periode in een buitenwijk (the Hamptons)...

Accountmanager Intercedent Zuid-/West-Nederland (32-40 uur)

Accountmanager Intercedent Zuid-/West-Nederland (32-40 uur)

Beschrijving In deze fulltime functie werk je geheel zelfstandig, onder leiding van de operationeel manager, waarbij je zorg draagt voor de juiste match tussen vraag...

Choco-lijnoperator industriële banketbakkerij omgeving Utrecht

Choco-lijnoperator industriële banketbakkerij omgeving Utrecht

Beschrijving Ben jij een echt chocolade man/vrouw en wil je aan de slag in de modernste koekjesbakkerij van Nederland? Ben je daarnaast flexibel? Dan is de functie...