Rectificatie: opleiding Boulanger niveau 4 ook bij Curio

24 februari 2021
Student Dennis Mertens zet gerezen desembroden om naar een inschietapparaat voor het bakken.

In het artikel over de opleiding Boulanger niveau 4 in de vorige editie van Bakkers in bedrijf is een foutje geslopen. Niet het Zadkine College uit Rotterdam, maar Curio Breda is het vijfde ROC dat afgelopen jaar met deze nieuwe opleiding startte.

“Dit eerste jaar hebben we elf studenten, en ook hier draait het naar volle tevredenheid”, vertelt een van de twee theorie- en praktijkdocenten, Hans Elbers. De opleiding is iets anders opgezet dan bij het Horizon College. “In Breda werken we afwisselend met één en anderhalve dag praktijkles per week. Die tweede dag is nodig, omdat ‘overnight-processen’ een belangrijk onderdeel vormen. We werken verder veel met gastdocenten. Gisteren en vandaag hadden we bijvoorbeeld praktijklessen over productontwikkeling door gecertificeerd biologisch bakker Gerard Hardeman uit Wijk en Aalburg, tevens leerwerkbedrijf voor twee van onze studenten. De studenten zijn druk bezig met de verwerking en het bakken van allerlei desems en zijn wildenthousiast!”

Anderen die als gastdocent aan bod komen zijn: Niek van Waarde (Sonneveld), Roel Tegels en John Branders (beiden werkzaam bij Dossche Mills).

De meerwaarde van de opleiding is volgens Elbers dat studenten een heel andere kijk krijgen op deegbereiding en -verwerking. Ze leren brood maken met een meer droge structuur, krokanter, zonder broodverbeteringsmiddelen en met veel handwerk. “De studenten nemen hun kennis mee naar de bedrijven waar ze werken. Die gaan bijvoorbeeld ook hun eigen desem maken. Een van de studenten werkt bij de proefbakkerij van Puratos. Die leert daar niet alleen veel, maar brengt er ook weer nieuwe kennis naartoe. Een prachtige wisselwerking, zoals die er ook is tussen docenten en studenten.”

https://www.bakkersinbedrijf.nl/artikelen/opleiding-boulanger-niveau-4-vervult-behoefte-aan-specialisten-in-brood

https://www.curio.nl/mbo/opleidingen/bakkersopleiding/boulanger

Altijd op de hoogte blijven?