Rectificatie: opleiding Boulanger niveau 4 ook bij Curio

Foto Curio

Student Dennis Mertens zet gerezen desembroden om naar een inschietapparaat voor het bakken.

In het artikel over de opleiding Boulanger niveau 4 in de vorige editie van Bakkers in bedrijf is een foutje geslopen. Niet het Zadkine College uit Rotterdam, maar Curio Breda is het vijfde ROC dat afgelopen jaar met deze nieuwe opleiding startte.

“Dit eerste jaar hebben we elf studenten, en ook hier draait het naar volle tevredenheid”, vertelt een van de twee theorie- en praktijkdocenten, Hans Elbers. De opleiding is iets anders opgezet dan bij het Horizon College. “In Breda werken we afwisselend met één en anderhalve dag praktijkles per week. Die tweede dag is nodig, omdat ‘overnight-processen’ een belangrijk onderdeel vormen. We werken verder veel met gastdocenten. Gisteren en vandaag hadden we bijvoorbeeld praktijklessen over productontwikkeling door gecertificeerd biologisch bakker Gerard Hardeman uit Wijk en Aalburg, tevens leerwerkbedrijf voor twee van onze studenten. De studenten zijn druk bezig met de verwerking en het bakken van allerlei desems en zijn wildenthousiast!”

Anderen die als gastdocent aan bod komen zijn: Niek van Waarde (Sonneveld), Roel Tegels en John Branders (beiden werkzaam bij Dossche Mills).

De meerwaarde van de opleiding is volgens Elbers dat studenten een heel andere kijk krijgen op deegbereiding en -verwerking. Ze leren brood maken met een meer droge structuur, krokanter, zonder broodverbeteringsmiddelen en met veel handwerk. “De studenten nemen hun kennis mee naar de bedrijven waar ze werken. Die gaan bijvoorbeeld ook hun eigen desem maken. Een van de studenten werkt bij de proefbakkerij van Puratos. Die leert daar niet alleen veel, maar brengt er ook weer nieuwe kennis naartoe. Een prachtige wisselwerking, zoals die er ook is tussen docenten en studenten.”

https://www.bakkersinbedrijf.nl/artikelen/opleiding-boulanger-niveau-4-vervult-behoefte-aan-specialisten-in-brood

https://www.curio.nl/mbo/opleidingen/bakkersopleiding/boulanger

Dossiers
Lees ook
Zes keer titel Topopleiding voor Summa Brood- en Banket

Zes keer titel Topopleiding voor Summa Brood- en Banket

De resultaten van de Keuzegids Mbo 2020 zijn bekend. Summa Brood- en banket kreeg zes keer de titel ‘Topopleiding’. De opleider is er blij mee. “We zijn onwijs trots op dit mooie resultaat. Bedankt!”

Hans Som neemt afscheid als coach

Hans Som neemt afscheid als coach

Het WK Boulangerie was het laatste WK als teamcoach voor Hans Som. “Dit is de vijfde keer dat ik mee doe en het is mooi geweest. Volgende keer sta ik hier als toeschouwer.” Maar zijn deur blijft altijd open staan voor jonge vakmensen. “Kennis moet je delen om het te kunnen vermenigvuldigen.”

Nieuws in beeld - Menno’s brood is weer thuis

Nieuws in beeld - Menno’s brood is weer thuis

Zaterdag 16 november konden liefhebbers en belangstellenden in de korenmolen De Onderneming in Witmarsum het brood proeven dat ambachtelijk gebakken is van het oergraan van kerkhervormer Menno Simons (1496-1561).