Rauw deeg kan je ziek maken

cookie dough

De bloem in rauw koekjesdeeg kan je ziek maken. Dat is een verrassende ontdekking.

Door Anneloes van Boven - Foodlog

Van het aflikken van je beslaglepel kan je flink ziek worden. Tot nu toe overheerste de gedachte dat het rauwe ei in koekjesdeeg of cakebeslag daar verantwoordelijk voor is. Nieuw onderzoek wijst uit dat ook de bloem die je gebruikt de boosdoener kan zijn.

Amerikaanse wetenschappers onderzochten een voedselinfectie-uitbraak uit 2016 van Shiga toxine producerende E. coli bacteriën (STEC's). De gemeenschappelijke factor die de patiënten verbond bleek te zijn dat zij allemaal rauw beslag - van taartbeslag via brooddeeg tot cookiedough - geproefd hadden waarvoor ze bloem van hetzelfde merk gebruikt hadden.

Die ontdekking leidde uiteindelijk tot het terughalen van miljoenen kilo's bloem.

In de New York Times legt Marguerite Neill van Brown University uit dat dit een nieuwe ontdekking is: "eerder leek het onaannemelijk dat een droog poeder dat maandenlang bewaard kan blijven levende micro-organismen bevat die de bloem zelf niet bederven, maar iemand nog wel ziek kunnen maken."

De producent onderschrijft het advies om geen rauw beslag te eten. Een woordvoerder geeft aan dat ze de bloem geen hittebehandeling kunnen geven voor het verpakken omdat dit onder meer de rijs-eigenschappen zou beïnvloeden. Neill zegt daarom dat je ook je handen goed moet wassen nadat je met bloem hebt gewerkt. Als je door likken aan beslag een besmetting kunt oplopen, dan gebeurt dat net zo gemakkelijk via handen die er in contact mee zijn geweest.

Het advies geldt overigens niet voor het 'cookiedough' dat bijvoorbeeld in ijs (Ben & Jerry's!) toegevoegd wordt. Dat is niet alleen gepasteuriseerd maar ook nog eens met hitte behandeld voor het in het ijs gaat. Probeer er maar eens een koekje van te bakken, dat lukt gegarandeerd niet.

Lees ook
Waddenmolen:  meelzak van 15 kilo

Waddenmolen: meelzak van 15 kilo

UITHUIZERMEEDEN - Waddenmolen ’t Hoogeland in Uithuizermeeden heeft een primeur voor de Nederlandse bakkerijsector: als eerste meelfabriek in Nederland introduceert men 15 kg zakken bloem en meel. De introductie van de zakken vindt plaats op Bakkersvak 2016. Fysieke belasting Normaal worden zakken meel en bloem aangeleverd met een gewicht van 25 kg....

Natuurboterwafel Destrooper bestaat 125 jaar

Natuurboterwafel Destrooper bestaat 125 jaar

LEEUWARDEN - De Natuurboterwafel van de West-Vlaamse Biscuiterie Jules Destrooper, bestaat dit jaar 125 jaar. De Natuurboterwafel is één van de bekendste koekjes uit het assortiment van Destrooper en wordt nog steeds gemaakt naar een negentiende eeuws geheim recept, stelt het bedrijf. “Voor het deeg worden enkel natuurlijke ingrediënten gebruikt, zoals...

Koopmans: update graanontwikkelingen

Koopmans: update graanontwikkelingen

LEEUWARDEN - De totale opbrengst van tarwe ligt iets lager dan vorig jaar, maar er zijn wel groter regionale verschillen te bemerken. Dat stelt Koopmans Meel in een update over de graanontwikkelingen. Volgens Koopmans heeft Frankrijk meer tarwe geoogst. Voor rogge is in de belangrijke Duitse regio’s de oogst ruim 10 procent lager. De opbrengst tarwe...

Brood bakker Ambachtelijk met een vleugje banket omgeving Lelystad

Brood bakker Ambachtelijk met een vleugje banket omgeving Lelystad

Wat ga je doen?Doordat ze werken met een klein team in de bakkerij zijn ze op zoek naar iemand die zowel uit de voeten kan in de broodbakkerij als in de banketbakkerij....

Broodbakker / productiemedewerker omgeving Utrecht

Broodbakker / productiemedewerker omgeving Utrecht

In deze fulltime functie (38 werkuren) zal je werken in wisselende diensten. De werktijden zijn overdag van 10:00 – 18:00 uur en in de nachtdienst start je...

Meewerkend voorman inpak 2 ploegen te Nijverdal

Meewerkend voorman inpak 2 ploegen te Nijverdal

In deze fulltime aansturende functie zal je zorg dragen voor het inpakproces binnen de bakkerij. Samen met de dagelijkse leiding zorg je voor het juist instrueren...