De bloem in rauw koekjesdeeg kan je ziek maken. Dat is een verrassende ontdekking.
Door Anneloes van Boven - Foodlog
Van het aflikken van je beslaglepel kan je flink ziek worden. Tot nu toe overheerste de gedachte dat het rauwe ei in koekjesdeeg of cakebeslag daar verantwoordelijk voor is. Nieuw onderzoek wijst uit dat ook de bloem die je gebruikt de boosdoener kan zijn.
Amerikaanse wetenschappers onderzochten een voedselinfectie-uitbraak uit 2016 van Shiga toxine producerende E. coli bacteriën (STEC's). De gemeenschappelijke factor die de patiënten verbond bleek te zijn dat zij allemaal rauw beslag - van taartbeslag via brooddeeg tot cookiedough - geproefd hadden waarvoor ze bloem van hetzelfde merk gebruikt hadden.
Die ontdekking leidde uiteindelijk tot het terughalen van miljoenen kilo's bloem.
In de New York Times legt Marguerite Neill van Brown University uit dat dit een nieuwe ontdekking is: "eerder leek het onaannemelijk dat een droog poeder dat maandenlang bewaard kan blijven levende micro-organismen bevat die de bloem zelf niet bederven, maar iemand nog wel ziek kunnen maken."
De producent onderschrijft het advies om geen rauw beslag te eten. Een woordvoerder geeft aan dat ze de bloem geen hittebehandeling kunnen geven voor het verpakken omdat dit onder meer de rijs-eigenschappen zou beïnvloeden. Neill zegt daarom dat je ook je handen goed moet wassen nadat je met bloem hebt gewerkt. Als je door likken aan beslag een besmetting kunt oplopen, dan gebeurt dat net zo gemakkelijk via handen die er in contact mee zijn geweest.
Het advies geldt overigens niet voor het 'cookiedough' dat bijvoorbeeld in ijs (Ben & Jerry's!) toegevoegd wordt. Dat is niet alleen gepasteuriseerd maar ook nog eens met hitte behandeld voor het in het ijs gaat. Probeer er maar eens een koekje van te bakken, dat lukt gegarandeerd niet.