Rauw deeg kan je ziek maken

cookie dough

De bloem in rauw koekjesdeeg kan je ziek maken. Dat is een verrassende ontdekking.

Door Anneloes van Boven - Foodlog

Van het aflikken van je beslaglepel kan je flink ziek worden. Tot nu toe overheerste de gedachte dat het rauwe ei in koekjesdeeg of cakebeslag daar verantwoordelijk voor is. Nieuw onderzoek wijst uit dat ook de bloem die je gebruikt de boosdoener kan zijn.

Amerikaanse wetenschappers onderzochten een voedselinfectie-uitbraak uit 2016 van Shiga toxine producerende E. coli bacteriën (STEC's). De gemeenschappelijke factor die de patiënten verbond bleek te zijn dat zij allemaal rauw beslag - van taartbeslag via brooddeeg tot cookiedough - geproefd hadden waarvoor ze bloem van hetzelfde merk gebruikt hadden.

Die ontdekking leidde uiteindelijk tot het terughalen van miljoenen kilo's bloem.

In de New York Times legt Marguerite Neill van Brown University uit dat dit een nieuwe ontdekking is: "eerder leek het onaannemelijk dat een droog poeder dat maandenlang bewaard kan blijven levende micro-organismen bevat die de bloem zelf niet bederven, maar iemand nog wel ziek kunnen maken."

De producent onderschrijft het advies om geen rauw beslag te eten. Een woordvoerder geeft aan dat ze de bloem geen hittebehandeling kunnen geven voor het verpakken omdat dit onder meer de rijs-eigenschappen zou beïnvloeden. Neill zegt daarom dat je ook je handen goed moet wassen nadat je met bloem hebt gewerkt. Als je door likken aan beslag een besmetting kunt oplopen, dan gebeurt dat net zo gemakkelijk via handen die er in contact mee zijn geweest.

Het advies geldt overigens niet voor het 'cookiedough' dat bijvoorbeeld in ijs (Ben & Jerry's!) toegevoegd wordt. Dat is niet alleen gepasteuriseerd maar ook nog eens met hitte behandeld voor het in het ijs gaat. Probeer er maar eens een koekje van te bakken, dat lukt gegarandeerd niet.

Lees ook
Beslist geen Franse slag in Nederlandse bakkerij

Beslist geen Franse slag in Nederlandse bakkerij

Op 22 november zond de Keuringsdienst van Waarde (NPO) een aflevering uit over stokbrood. Ze vergeleken in het programma een Frans stokbrood met een variant van de supermarkt. Als onafhankelijke bakkerijschool deelt het Bakery Institute graag kennis over vakmanschap en trends. En daarom: een reactie. ‘Brood moet wel in mijn broodtrommel passen’, voor...

Overname van Meneba stemt Kristof Dossche ‘fier’

Overname van Meneba stemt Kristof Dossche ‘fier’

‘Groeien is ambitie én noodzaak’ Sinds de Nederlandse Autoriteit Consument en Markt (ACM) na lang doorvragen en zorgvuldig uitpluizen van bedrijfsinformatie afgelopen februari het licht op groen heeft gezet voor de overname van Meneba Holding BV door het Belgische familiebedrijf Dossche Mills, is de samensmelting van de twee toonaangevende maalderijen...

Hoe blijf je als bakker de zomerhitte de baas?

Hoe blijf je als bakker de zomerhitte de baas?

In zomer kunnen in Nederland de temperaturen hoog oplopen. Bakkers werken met bederfelijke producten dus het is noodzakelijk om maatregelen te nemen zodat de voedselveiligheid niet in het geding komt. Wiepkje Colijn van NBOV geeft in Bakkers in bedrijf, editie 6 advies. Warmte in de bakkerij Door het in en uitlopen van klanten komt de warmte van buiten...

Broodbakker gezocht, omgeving Apeldoorn

Broodbakker gezocht, omgeving Apeldoorn

Wij zijn op zoek naar een allround broodbakker of een ovenist. Je zal groot- en kleinbrood gaan maken.

Zelfstandig werkend banketbakker/patissier omgeving Zutphen

Zelfstandig werkend banketbakker/patissier omgeving Zutphen

Onze klant in de omgeving van Zutphen is per direct op zoek naar een zelfstandig werkend banketbakker/ patissier.

Banketbakker omgeving Nijkerk

Banketbakker omgeving Nijkerk

In verband met een nieuwe locatie en aangepaste werkwijze is onze opdrachtgever op zoek naar een banketbakker voor de lange termijn.